GuidePedia

0

Το ΝΑΤΟ μπήκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εκτός της Ουκρανίας, όπως για παράδειγμα στην Πολωνία

Ισορροπία τρόμου έχει διαμορφωθεί στο ουκρανικό μέτωπο μετά την πρώτη επιβεβαιωμένη επίθεση της Ουκρανίας με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS σε ρωσικό έδαφος και συγκεκριμένα σε αποθήκη πυρομαχικών στην επαρχία Bryansk, με τη Ρωσία να κάνει πλέον λόγο ανοιχτά για πόλεμο… με το ΝΑΤΟ.

Μετά την έγκριση από τον Vladimir Putin του νέου επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, το οποίο προβλέπει προσφυγή στην πυρηνική αποτροπή εάν απειλείται η κυριαρχία της Ρωσίας ακόμα και με συμβατικά όπλα ή και σε περίπτωση επίθεσης από μη πυρηνικό κράτος που έχει όμως τη συνδρομή πυρηνικής χώρας – πρόκειται για προβλέψεις που «φωτογραφίζουν» την ουκρανική επίθεση με ATACMS -, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ρωσικού στρατού.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η Ρωσία να μην κλιμακώσει – τουλάχιστον ακόμα – με χρήση πυρηνικού όπλου, αλλά να προχωρήσει ενδεχομένως και με νέα όπλα που δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί, σε σαρωτικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, με πολλούς αναλυτές και ειδικούς να μην αποκλείουν σε δεύτερο στάδιο... ακόμα και μια επίθεση σε στόχο του ΝΑΤΟ, μια και πλέον... κρίνεται πως είναι δικαίωμα της Ρωσίας.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι μετά τη συμπλήρωση 1.000 ημερών πολέμου, οι συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν περάσει σε μια νέα και εξαιρετικά επικίνδυνη φάση, όπου το σενάριο μιας παγκόσμιας πυρηνικής σύγκρουσης καθίσταται καθημερινά… περισσότερο πιθανό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που Ρωσία και ΗΠΑ δεν έχουν πλέον καμία επαφή ακόμα και στη γραμμή έκτακτης ανάγκης.

Peskov (Ρωσία): Καμία επαφή με ΗΠΑ - Πάντα έτοιμος για διαπραγματεύσεις ο Putin

Η ανοιχτή γραμμή μεταξύ του Κρεμλίνου και του Λευκού Οίκου, που δημιουργήθηκε μετά την κουβανική πυραυλική κρίση, δεν χρησιμοποιείται πλέον υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Ερωτηθείς αν χρησιμοποιείται πλέον αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας, ο Peskov απάντησε αρνητικά.
«Όχι, έχουμε μια ειδική ασφαλή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο προέδρων, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τώρα δεν υπάρχουν επαφές μέσω αυτής της γραμμής, ακόμη και έκτακτης ανάγκης» ανέφερε ο Peskov.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο η τελευταία τηλεφωνική συνομιλία του Putin με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden έγινε στις 12 Φεβρουαρίου 2022, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα του Reuters, o Peskov είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος διαρκώς δηλώνει πως είναι έτοιμος για επαφές και διαπραγματεύσεις με τη Δύση.
Επιπλέον, ο Peskov υποστήριξε ότι το «πάγωμα» της σύγκρουσης είναι απαράδεκτο για τη Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό για τη Μόσχα να επιτύχει τους στόχους της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία, ανέφερε πως ο Putin έχει δώσει εντολή ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των κρίσιμων υποδομών της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της Γέφυρας της Κριμαίας ενώ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο για πιθανή αεροπορική επίθεση.

Έκλεισαν οι πρεσβείες ΗΠΑ, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας στο Κίεβο υπό τον φόβο επίθεσης

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έχει λάβει πληροφορίες ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξαπολύσει εντός της ημέρας μεγάλη αεροπορική επίθεση και για τον λόγο αυτό θα παραμείνει κλειστή, ανακοίνωσε η υπηρεσία προξενικών υποθέσεων του State Department.
«Για λόγους ασφαλείας η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή και οι εργαζόμενοι σε αυτή έχουν λάβει εντολή να αναζητήσουν καταφύγιο εντός της πρεσβείας» αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι «η αμερικανική πρεσβεία συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να είναι προετοιμασμένοι να σπεύσουν αμέσως στα καταφύγια σε περίπτωση που ηχήσει προειδοποίηση για αεροπορικές επιδρομές».
Την κίνηση των ΗΠΑ ακολούθησαν και οι πρεσβείες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Naryshkin (Ρωσία): Δεν θα μείνει ατιμώρητη η επίθεση με ATACMS – Αδύνατο να χάσουμε

Η επίθεση της Ουκρανίας με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS κατά της Ρωσίας δεν πρόκειται να μείνει ... ατιμώρητη υποστηρίζει ο Sergey Naryshkin, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) της Ρωσίας.
«Η Δύση κατανοεί ότι η επικαιροποίηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία και αποκλείει την πιθανότητα μιας νίκης τους απέναντι στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης» υποστηρίζει ο Naryshkin μιλώντας στο ρωσικό περιοδικό National Defense.
«Η δήλωση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin σχετικά με τις βελτιώσεις στις «Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της Πυρηνικής Αποτροπής» έτυχε προσοχής από τη Δύση.
Αυτοί καταλαβαίνουν ότι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από τον Putin σε μεγάλο βαθμό «εξουδετερώνουν» τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη χώρα μας, ενώ η προγραμματισμένη επέκταση της λίστας των εδαφών όπου μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα, επί της ουσίας αποκλείει την πιθανότητα μιας νίκης επί του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης» αναφέρει ο Naryshkin.Επίθεση Ουκρανίας με 6 ΑTACMS

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν χθες Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024 τα ξημερώματα και ώρα 03:25 με 6 αμερικανικούς πυραύλους ATACMS σε αποθήκη πυρομαχικών στο Bryansk.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με 6 πυραύλους κατά του Bryansk εκ των οποίων οι 5 καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αεράμυνας Pantsir και S - 400 ενώ ένας ακόμα υπέστη ζημιές με θραύσματα του να πέφτουν κοντά σε στρατιωτική περιοχή στον πόλη Karachev, περίπου 110 χιλιόμετρα εντός του ρωσικού εδάφους.
Όπως αναφέρεται οι 6 πρώτοι ATACMS κατά της Ρωσίας στόχευαν στόχους που προσδιορίστηκαν από τους δορυφόρους του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, καθοδηγούμενοι από αεροσκάφη ανίχνευσης και ελέγχου μεγάλου βεληνεκούς του ΝΑΤΟ που λειτουργούσαν στη Μαύρη Θάλασσα και εγκρίθηκαν από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
Πιθανότατα οι εκτοξεύσεις έγιναν και από Αμερικανούς αξιωματικούς που επιχειρούν στο έδαφος.

Η απάντηση της Ρωσίας

Κατόπιν αυτής της επίθεσης τα βλέμματα είναι στραμμένα στην απάντηση της Ρωσίας.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ρωσία θα καταστρέψει ολοκληρωτικά τις υποδομές της Ουκρανίας, χωρίς να προσφύγει αυτή τη στιγμή στην χρήση πυρηνικών όπλων.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι υποδομές ενέργειας και στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα αφανιστούν αφού η Ρωσία θα μπορούσε νε εξαπολύσει μια επίθεση επικών διαστάσεων π.χ. με 350 με 400 πυραύλους διαλύοντας τα πάντα… ενώ δεν αποκλείεται και η χρήση νέων όπλων που ακόμα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης.,



Lawrence Wilkerson (Αμερικανός απόστρατος αντισυνταγματάρχης): Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χτυπήσει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ μπήκε στον πόλεμο στην Ουκρανία με την απόφαση του προέδρου Biden να επιτραπεί στο Κίεβο να επιτεθεί στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα υποστηρίζει ο Lawrence Wilkerson Αμερικανός απόστρατος αντισυνταγματάρχης και πρώην επικεφαλής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Colin Powel.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Wilkerson είπε ότι η Ρωσία έχει πλέον «πλήρη δικαιώματα» να επιτίθεται σε στόχους στο έδαφος του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εκτόξευση των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS απαιτεί πληροφορίες από δυτικούς δορυφόρους αναγνώρισης «ή/και προσωπικό» των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ή ορισμένων χωρών που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ.
«Ο Putin και ο Lavrov μίλησαν ειλικρινά και σωστά για αυτό το θέμα.
Για την εκτόξευση αυτών των πυραύλων, απαιτούνται δεδομένα από δορυφόρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ή/και το προσωπικό τους.
Επομένως, το ΝΑΤΟ μπήκε στον πόλεμο.
Έτσι, η Ρωσία έχει πλέον κάθε δικαίωμα να επιτίθεται σε στόχους του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», είπε ο Wilkerson.

Orban (Oυγγαρία): Οι πιο επικίνδυνοι οι επόμενοι δύο μήνες του πολέμου

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους δύο μήνες υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban.
Όπως λέει, αυτό οφείλεται στην παραμονή στην εξουσία του Joe Biden, ο οποίος τάσσεται υπέρ της συνέχισης του πολέμου.
«Οι πιο επικίνδυνοι δύο μήνες πολέμου στην Ουκρανία είναι μπροστά.
Χθες, οι Ουκρανοί εκτόξευσαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη ρωσική επικράτεια και η Ρωσία έκανε αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα» τόνισε ο Orban, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις.
«Η απειλή της στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη» υπογράμμισε ο Orban, τονίζοντας ότι παραμένει καθήκον της κυβέρνησης του να αποτρέψει την εμπλοκή της Ουγγαρίας σε αυτή τη σύγκρουση.
«Θα χρειαστούν όλη η γνώση της Ουγγαρίας και όλη η διπλωματική της εμπειρία για να συνεχίσει να παραμένει σε απόσταση από αυτόν τον πόλεμο» είπε ο Orban, ο οποίος υποστήριξε ότι εναποθέτει τις ελπίδες του για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
«Η νίκη του Προέδρου Trump μας έφερε πιο κοντά στην ειρήνη, τουλάχιστον σε μια κατάπαυση του πυρός» είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Igor Korotchenko (National Defense): Η Ρωσία να εξετάσει πυρηνική επίθεση στα ανοιχτά της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας

Η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει μια πυρηνική επίθεση σε ύδατα κοντά στις ακτές της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, αφού η Δύση επέτρεψε στο Κίεβο να εξαπολύσει επιθέσεις με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς υποστηρίζει ο Igor Korotchenko, αρχισυντάκτης του περιοδικού National Defense.
«Εάν, πέρα από τον Λευκό Οίκο που εξουσιοδότησε τη χρήση πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία για επιθέσεις βαθιά σε ρωσικό έδαφος, συμφωνήσουν σε παρόμοιες ενέργειες το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία όσον αφορά τους βρετανικούς Storm Shadow και τους γαλλικούς SCALP-EG από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική» τονίζει ο Korotchenko, ο οποίος υπογραμμίζει πως σε αυτή την περίπτωση, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν να εξαπολύσουν μαζικά πλήγματα με πυραύλους cruise βρετανικής, γαλλικής και αμερικανικής παραγωγής στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Σε αυτό το σενάριο, μπορεί να προκύψει το ζήτημα μιας πυρηνικής επίθεσης στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, προκειμένου να αποδειχθεί η αποφασιστικότητα της Ρωσίας σε περίπτωση αποτυχίας λήψης μέτρων για την καταστολή τέτοιων ενεργειών από την πλευρά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» επισημαίνει ο Korotchenko.

The Times: Έγκριση Biden και για χρήση των βρετανικών Storm Shadow κατά της Ρωσίας

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden ενέκρινε και τη χρήση βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προκειμένου να επιφέρουν πλήγματα βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας υποστηρίζει δημοσίευμα των The Times, οι οποίοι επικαλούνται πηγές στην Downing Street.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer και μέλη της κυβέρνησής του δεν πρόκειται να κάνουν επίσημες δηλώσεις για την χρήση των πυραύλων Storm Shadow για «επιχειρησιακούς λόγους» και προκειμένου να μην δοθεί το «στρατηγικό πλεονέκτημα στη Ρωσία στο πεδίο της μάχης».
Όπως αναφέρεται, το Λονδίνο προσπαθούσε εδώ και αρκετούς μήνες να λάβει την έγκριση των ΗΠΑ προκειμένου να επιτρέψει την χρησιμοποίηση των πυραύλων αυτών για επιθέσεις στη Ρωσία.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, η αποτελεσματικότητα των Storm Shadow είναι αδύνατη, χωρίς τη συνδρομή των αμερικανικών συστημάτων καθοδήγησης.
Παρόλο αυτά εντύπωση προκαλεί η παραδοχή των συνεργατών του Βρετανού πρωθυπουργού, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι οι επιθέσεις με αυτούς τους πυραύλους δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτα όσον αφορά τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.

Le Monde: Η Γαλλία δεν μπορεί να δώσει πυραύλους Scalp στην Ουκρανία...

Την άποψη ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους της ATACMS για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία οδήγησε σε συζητήσεις για ένα παρόμοιο βήμα από την πλευρά του Παρισιού και του Λονδίνου, δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο μέτωπο, μεταξύ άλλων επειδή ο αριθμός των πυραύλων Scalp που μπορεί να δώσει η Γαλλία στο Κίεβο είναι περιορισμένος υποστηρίζει η Le Monde.
«Σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, η Γαλλία διαθέτει έναν περιορισμένο αριθμό πυραύλων Scalp μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσε να προμηθεύσει την Ουκρανία.
Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη με τους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν σημαντικά αποθέματα Storm Shadow και εξάγουν περισσότερα» επισημαίνει η Le Monde.
Όπως αναφέρει, η Γαλλία υποσχέθηκε να προμηθεύσει το Κίεβο με 40 πυραύλους Scalp, αλλά μόνο 12 από αυτούς έχουν ήδη παραδοθεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμη και αν το Παρίσι και το Λονδίνο επιτρέψουν επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο μέτωπο, όπου η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα και ενώ στρατηγικά σημαντικά της αντικείμενα είναι «εκτός της εμβέλειας των αμερικανικών πυραύλων».
«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσύρει πολλές βασικές αεροπορικές δυνάμεις από την εμβέλεια των πυραύλων ATACMS, αφήνοντας κυρίως ελικόπτερα και αεροσκάφη στενής υποστήριξης του αεροδρομίου του Kursk εντός βεληνεκούς, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των σημαντικών στόχων» υποστηρίζει η Le Monde, υπογραμμίζοντας πως η χρήση αυτών των πυραύλων «δεν θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στις ρωσικές δυνάμεις γιατί παρέχει μόνο πρόσθετα τακτικά οφέλη παρά άμεσα και αποφασιστικά αποτελέσματα».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δημοσίευση σχολίου

 
Top