GuidePedia

0

Μπάιντεν-Στάρμερ τελικά δεν ανακοίνωσαν συμφωνία περί άδειας στην Ουκρανία να χτυπήσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.Ειδικοί απαντούν πως μπορεί να αντιδράσει ο Πούτιν.

Χωρίς απόφαση να δοθεί έγκριση χρήσης δυτικών πυραύλων μεγάλου βελινεκούς στην Ουκρανία, για να χτυπήσει βαθειά εντός ρωσικών εδαφών, η συνάντηση του βρετανού πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο, κατά την συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Κιρ Στάρμερ και Τζο Μπάιντεν φέρονταν τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα και με δημοσιεύμα των New York Times να εξετάζουν πλέον πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό την στιγμή που η πίεση, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι συνεχής προς τις δυτικές δυνάμεις από τον ουκρανό προέδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ υπάρχει και η αντικειμενικά εξαιρετικά δυσμενής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τα στρατεύματα του Κιέβου στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου, τις τελευταίες εβδομάδες.

Μάλιστα, πληροφορίες της εφημερίδας ανέφεραν πως η Βρετανία έχει ήδη κάνει γνωστό στην Ουάσιγκτον πως ήταν πρόθυμη να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» ώστε να είναι σε θέση να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους ακόμη και μακριά από τα ουκρανικά σύνορα. Αυτό που επέμενε ήταν να συναινέσουν Ουάσιγκτον και Παρίσι.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν μάλιστα την περασμένη Τρίτη ερωτήθηκε αν είναι έτοιμος να ικανοποιήσει τα όλο και πιο επίμονα αιτήματα του προέδρου της Ουκρανίας και απάντησε: ”Το επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή”, επιβεβαιώνοντας πως η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Δύο ημέρες αργότερα βέβαια αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέμειναν ότι δεν επίκειται απόφαση σχετικά με τη χρήση των αμερικανικής κατασκευής τακτικών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS) σε τέτοιου είδους πλήγματα.

Η συνάντηση Μπάιντεν-Στέρμερ, τουλάχιστον σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, έδειξε πως τελικά δεν ελήφθη μια θετική απόφαση.

Το ερώτημα όμως είναι εάν αυτή απλά καθυστερεί για πρακτικούς λόγους ή εάν οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου, αντιλαμβάνονται πως αυτή η ”κόκκινη γραμμή” το Κρεμλίνου, που σκέφτονται να παραβιάσουν, θα μπορούσε πράγματι να ”αλλάξει ουσιαστικά την ίδια την ουσία, τη φύση της σύγκρουσης” - όπως είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν- απειλώντας και τις ίδιες.

Πώς θα απαντούσε ο Πούτιν

Ο Πούτιν, μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν και άλλων αξιωματούχων, που έδειχναν πως μια άδεια στο Κίεβο να πλήξει με δυτικά όπλα μεγάλου βελινεκούς ρωσικά εδάφη εξετάζεται σοβαρά, έστειλε το μήνυμά του.

Όπως προειδοποίησε, κάτι τέτοιο ″Θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη, πολεμούν με τη Ρωσία”. Εξήγησε πως για εκτοξεύσεις πυραύλων στη Ρωσία, η Ουκρανία θα απαιτούσε δεδομένα από δυτικούς δορυφόρους και ότι μόνο στρατιώτες από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να κατευθύνουν τα πυραυλικά συστήματα στον στόχο τους.

Άρα, η εμπλοκή της Δύσης πλέον στον πόλεμο στην Ουκρανία θα ήταν άμεση.

Σε αντίθεση με άλλες ”κόκκινες γραμμές” του Κρεμλίνου προς τους δυτικούς κατά τους δυόμιση και πλέον μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, αρκετοί ειδικοί εκτιμούν πως αυτή, εάν παραβιαστεί, ο Πούτιν δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει.

Όπως παρατηρεί το BBC, από τον τόνο των τελευταίων δηλώσεων του είναι ξεκάθαρο ότι πιστεύει ότι η στόχευση διεθνώς αναγνωρισμένου ρωσικού εδάφους με δυτικά πυραυλικά συστήματα θα οδηγούσε την σύγκρουση σε άλλο επίπεδο.

Αυτό που δεν ξεκαθάρισε βέβαια είναι το πώς θα απαντούσε η Μόσχα. Και αυτό ίσως είναι ακόμη πιο ανησυχητικό. ”Θα λάβουμε τις ανάλογες αποφάσεις με βάση τις απειλές σε βάρος μας”, είπε κοφτά.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές που μίλησαν στο Reuters, οι επιλογές του Πούτιν για αντίποινα εάν η Δύση, εάν παραβίαζαν την ”κόκκινη γραμμή” που είχε θέσει, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πλήγματα βρετανικών στρατιωτικών θέσεων κοντά στη Ρωσία ή την διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών για να δείξει ποιες είναι οι προθέσεις του.

Σημειώνεται πως πριν μερικές ημέρες ερωτηθείς επί του θέματος είχε πει πως Ρωσία εφόσον αντιμετώπισε μια τέτοια πρόκληση θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα της ίδιας κατηγορίας-σε περιοχές ανά τον κόσμο και να στοχεύσει ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών που επιτίθενται στην Ρωσία.

Μια δραματική κλιμάκωση

Ο Ούλιριχ Κουεν, ένας εκ των εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη και Πολιτική Ασφάλειας στο Αμβούργο που μίλησε στο Reuters, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Πούτιν να επιλέξει να στείλει κάποιου είδους πυρηνικό μήνυμα - για παράδειγμα να δοκιμάσει ένα πυρηνικό όπλο σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τη Δύση. ”Αυτό θα ήταν μια δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης...και το θέμα είναι ποια βέλη αφήνει στην φαρέτρα του για να ρίξει στη Δύση εαν αυτή δεν κάνει πίσω, πέρα από την πραγματική χρήση πυρηνικών όπλων;”.

″Οι πυρηνικές δοκιμές θα ήταν κάτι καινούριο. Δεν θα το απέκλεια αυτό και θα ήταν σύμφωνο με την αθέτηση από πλευρας της Ρωσίας σε έναν αριθμό διεθνών διευθετήσεων ασφάλειας που έχει υπογράψει, τα τελευταία δύο χρόνια”.

Ο δε Γκέρχαρντ Μάνγκοτ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, είπε ότι αυτή θα μπορούσε η απάντηση της Ρωσίας, αν και δεν το θεωρεί πολύ πιθανό, να περιλαμβάνει κάποια μορφή ”πυρηνικού μηνύματος”.

″Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να κάνουν μια πυρηνική δοκιμή. Έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Θα μπορούσαν δοκιμάσουν ένα τακτικό πυρηνικό όπλο κάπου στα ανατολικά της χώρας για να δείξουν ότι το εννοούν όταν λένε ότι τελικά θα καταφύγουμε στα πυρηνικά”.

Υπενθυμίζεται πως πριν μερικές ημέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανακοίνωσε η Μόσχα θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του πυρηνικού της δόγματος το οποίο ουσιαστικά καθορίζει υπό ποιες συνθήκες μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.Όπως είπε η απόφαση για αναθεώρησης του ″συνδέεται με την κλιμακούμενη πορεία των δυτικών αντιπάλων της Ρωσίας”.

Ποκρόβσκ: Ολόκληρες ταξιαρχίες ”εξαφανίζονται”

Στο μεταξύ, κατάσταση είναι κρίσιμη στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία και συγκεκριμένα νότια της πόλης Ποκρόβσκ.

Η στρατηγική της Ρωσίας, που σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times τα στρατεύματά της προωθούνται ταχύτατα, φαίνεται να αποδίδει αφού είναι πολύ κοντά στον να περικυκλώσει την εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας πόλη η οποία αποτελεί βασικό συγκοινωνιακό κόμβο. Ο αποκλεισμός της θα σήμαινε και διακοπή των γραμμής ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων.

Αξιωματικός που μίλησε στο ΒΒC διατηρώντας την ανωνυμία του, είπε ότι η στρατιωτική του ηγεσία θέλει να διατηρήσει τις θέσεις της με κάθε κόστος, οδηγώντας συχνά σε απώλεια στρατευμάτων και πόρων.

Αυτή η προσέγγιση, λέει, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σειρά από μεγάλες περιοχές που πλέον περιβάλλονταν από τις ρωσικές δυνάμεις. Ένα από αυτά είναι νότια του Ποκρόβσκ - μεταξύ Νεβέλσκε, Χίρνικ και Κρασνοχόριβκα.

″Δεν σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε προς την πόλη του Ντόνετσκ σύντομα, οπότε γιατί κρατάμε θέσεις κοντά στο Νεβέλσκε όταν χάνουμε το Χιρνίκ;” αναρωτήθηκε. Θα ήταν πολύ καλύτερα, όπως λέει, να υποχωρήσουν στο Χιρνίκ με ελάχιστη απώλεια πόρων και να κρατήσουν αυτές τις θέσεις.

″Όταν ο εχθρός σου έχει περισσότερους ανθρώπους και πόρους, αυτή η στρατηγική είναι απερίσκεπτη” σχολίασε δείχνοντας προφανώς δυσφορία για τις εντολές που δίνει το Κίεβο.

″Κοιτάξτε την περιοχή του Ντόνετσκ, μοιάζει με καλαμάρι. [Για να υπερασπιστούμε όλα τα] πλοκάμια, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος αριθμό θέσεων, θέσεων παρατήρησης. Πρέπει να συγκρατήσουμε πολύ μεγαλύτερες ομάδες επίθεσης γιατί οι Ρώσοι προσπαθούν να επιτεθούν από όλες τις πλευρές”.

Έτσι, αντί να αποσυρθούν και να μειώσουν το μήκος της γραμμής που πρέπει να υπερασπιστούν, λέει ο αξιωματικός, οι ταξιαρχίες εξαφανίζονται πολεμώντας σε όλη την περίμετρο απλώς και μόνο επειδή το κύριο κριτήριο επιτυχίας για τους στρατηγούς είναι να κατέχουν θέσεις.


πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top