Ο Σεπτέμβριος ίσως να είναι ο μήνας των ειδήσεων σ’ ό,τι έχει να κάνει με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές επισήμαναν ότι «η δουλειά που έχει γίνει με το υπουργείο Εθνικής άμυνας και τον ίδιο το Νίκο Δένδια, δεν έχει σταματήσει και στην παρούσα στιγμή ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός ο οποίος είναι αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων.»
Αν και κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν τα οικονομικά δεδομένα και τον «κουμπαρά», έχουν επισημάνει ότι οι δαπάνες για την άμυνα θα αφορούν την αποπληρωμή τρεχόντων εξοπλιστικών προγραμμάτων και τίποτα περισσότερο, πηγές ενημέρωσης από το στρατιωτικό Μέγαρο της Λ. Μεσογείων λένε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
Ίσως μάλιστα η κατάθεση του εξοπλιστικού σχεδιασμού από τον υπουργό Εθνικής άμυνας στη Βουλή να δώσει επιπλέον απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο τα επιτελεία και η πολιτική ηγεσία δούλεψαν για την αποτρεπτική ισχύ, η οποία σε πολλά σημεία δείχνει «ασθενής».
Οι ίδιες ανώτατες στρατιωτικές πηγές ερωτώμενες για το αν η Ελλάδα σταδιακά χάνει από την Τουρκία το πλεονέκτημα των υποβρυχίων τύπου 214, επισήμαναν τόσο ότι υπάρχει συσσωρευμένη επιχειρησιακή τεχνογνωσία στη Διοίκηση υποβρυχίων, όσο κι ότι η Αθήνα έχει ήδη ζητήσει προσφορές από κατασκευάστριες εταιρείες.
Αν η υπόθεση ενίσχυσης του υποβρύχιου στόλου μετατραπεί σ’ ένα πολυετές θρίλερ, παρόμοιο με αυτό των φρεγατών και των κορβετών, κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει στην παρούσα στιγμή, διότι τα πάντα βρίσκονται στο λεγόμενο αρχικό, διερευνητικό στάδιο όπου οι προσφορές όταν φτάσουν στη Διεύθυνση εξοπλισμών του ναυτικού επιτελείου θ’ αξιολογηθούν η κάθε μια ξεχωριστά.
Και επειδή ο στόλος διαθέτει γερμανικής κατασκευής υποβρύχια, στην συγκεκριμένη συγκυρία οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν είναι δεσμευτικό ότι το ναυτικό θα προχωρήσει στην ενίσχυσή του με τον ίδιο τύπο. Τα υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής» θα περάσουν στον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής, όπως λέγεται, το ταχύτερο δυνατόν.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον στόλο των υποβρυχίων, κομβικής σημασίας θεωρείται το γεγονός ότι με το νέο έτος θα ξεκινήσουν και οι παραλαβές των σύγχρονων τορπιλών καθώς αυτές θα φέρουν άλλες δυνατότητες στα τέσσερα «φαντάσματα».
Στο Ναυτικό παραδέχονται ότι έχουν υπάρξει σημαντικές καθυστερήσεις οι οποίες ωστόσο θεωρούνται εν μέρει και δικαιολογημένες, αν σκεφτεί κανείς ότι όταν επετεύχθη συμφωνία, ξέσπασε το ουκρανικό μέτωπο και τα πάντα πάγωσαν, ενώ οι τιμές των υλικών εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
Στον προγραμματισμό, στρατιωτικές πηγές θεωρούν προτεραιότητα τα ναυτικά προγράμματα, καθώς οι πάντες έχουν αντιληφθεί ότι εκεί εστιάζεται ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος που αφορά τον αεροναυτικό αγώνα στο Αρχιπέλαγος και τη Μεσόγειο.
Υπό αυτό το πρίσμα, στον στόλο τελούν εν αναμονή εξελίξεων για τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ και τον εκσυγχρονισμό τους, την τέταρτη FDI αλλά και μια κίνηση που να δώσει ώθηση στο θέμα των κορβετών, τα πλοία-ανάσες προς τις κύριες μονάδες επιφανείας.
Ιδίως σ’ ό,τι έχει να κάνει με τις FDI, ανώτατη στρατιωτική πηγή ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρη για τα συστήματα που θα φέρουν οι φρεγάτες κλάσης «ΚΙΜΩΝ» και τόνισε ότι αυτές θα φτάσουν στην χώρα μας αφού πρώτα τοποθετηθεί και η σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου.
Από τα παραπάνω μένει να φανεί το χρονοδιάγραμμα, πως δηλαδή θα κατανεμηθούν οι κινήσεις μια προς μια, ώστε οι κυβερνητικές αποφάσεις να φέρουν ξανά τον στόλο σ’ ένα ιδιαίτερα αξιόμαχο και αποτρεπτικό σημείο.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου