GuidePedia

0


ΞΑΦΝΙΑΖΕΙ η υπεραισιοδοξία της ελληνικής Κυβερνήσεως όπως και της κατασκευάστριας εταιρείας των F-35 Lockheed Martin για την απόκτηση των πρώτων 20 μαχητικών από την χώρα μας τα επόμενα χρόνια.
Και αυτό, διότι ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, υποπτέραρχος Πατ Ράυντερ, άφησε να εννοηθεί ότι τα μαχητικά πέμπτης γενιάς δεν θα μπορούν να τα «εκμεταλλευθούν» οι Έλληνες, όσο και όπως θέλουν. Ερωτώμενος, κατά την τακτική ενημέρωση του Πενταγώνου, εάν η Ελλάς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα F-35 επί τουρκικού εδάφους «ξαφνικά μια νύκτα», αρχικώς έκαμε πως δεν άκουσε την ερώτηση, εν συνεχεία ότι δεν κατάλαβε το περιεχόμενό της και τελικώς πιεζόμενος από τον δημοσιογράφο όχι μόνο δεν διέψευσε την πληροφορία ότι τα συγκεκριμένα μαχητικά θα έχουν «κλειδωμένο» οπλισμό για χρήση επί τουρκικών στόχων, αλλά υπεστήριξε πως οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργάζονται και να μην επιτρέπουν την βία! Εννοώντας προφανώς «βία» τις τυχόν επιθέσεις επί τουρκικού εδάφους, καθώς το casus belli μόνον η Τουρκία το έχει κηρύξει κατά της Ελλάδος. «Θα άφηνα την Ελλάδα και την Τουρκία να σας μιλήσουν και να χαρακτηρίσουν την σχέση. Θα έλεγα ότι από την πλευρά μας, σίγουρα εκτιμούμε την συνεργασία και την συμμαχία μας με τους δύο, την Τουρκία και την Ελλάδα, και σίγουρα εκτιμούμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει προκειμένου να αντιμετωπισθούν ορισμένα από τα θέματα αμοιβαίας ανησυχίας. 

Και θα το σταματήσω εδώ» είπε ο κ. Ράυντερ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες ότι τα F-35 θα στοχεύουν επιλεκτικώς.
Άκρατος ενθουσιασμός καταγράφεται στο ελληνικό Πεντάγωνο και στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής, που στις ανακοινώσεις τους απέφυγαν να προβούν σε αποκαλύψεις. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποδεχόμαστε την Ελλάδα στην ομάδα του F-35» δήλωσε ο Αντιπτέραρχος Μάικ Σμίντ, διευθυντής και εκτελεστικός Υπεύθυνος του προγράμματος F-35 στο Joint Program Office-JPO. «Το F-35 θα προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων μας και ενδυναμώνοντας τη μαχητική αποτελεσματικότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ συνολικά.» Δηλαδή η Ελλάς θα ενισχυθεί έναντι των απειλών κατά της Ευρώπης γενικώτερα, και όχι από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. 

«Για πολλές δεκαετίες, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία υπήρξε εταίρος μας και είναι τιμή μας να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση, καθώς η Ελλάς γίνεται το 19ο κράτος που εντάσσεται στο πρόγραμμα F-35» δήλωσε και η Μπρίτζετ Λώντερνταίηλ, αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του προγράμματος F-35 της Lockheed Martin. «Το F-35 είναι το μοναδικό μαχητικό που έχει την δυνατότητα να ενισχύσει την κυριαρχία και ταυτόχρονα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδος στο να επιχειρεί με τους συμμάχους της» προσέθεσε.

Ο υπουργός Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας ανεκοίνωσε ότι χθες απεστάλη υπογεγραμμένη από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), μετά από την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, η Επιστολή Αποδοχής (LοA) για την έναρξη του προγράμματος προμήθειας 20 F-35 A Lighting ΙΙ και συναφούς εξοπλισμού, με δικαίωμα προαιρέσεως επί πλέον αριθμού 20 μαχητικών αεροσκαφών. Η παραλαβή των πρώτων μαχητικών υπολογίζεται ότι θα γίνει το 2028. «Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μια καλή ημέρα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για το Υπουργεί Εθνικής Άμυνας» σχολίασε από την μεριά του ο κ. Δένδιας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης ανέφερε σχετικώς με την Επιστολή Αποδοχής ότι είναι «άλλη μια από τις πολλές απαντήσεις που δίνει με πράξεις ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση σε αυτούς οι οποίοι “ανησυχούν” και κάνουν αντιπολίτευση ακόμα και στη χώρα, ξεπερνώντας τις κόκκινες γραμμές που είναι η ενότητα και η ομοψυχία στην προάσπιση των συμφερόντων της χώρας.»

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top