GuidePedia

0


Σε μια κατάσταση όπου η επανεκλογή του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει σχεδόν νομοτελειακή, με προβληματική τη δυνατότητα αντικατάστασης του υποψηφίου των Δημοκρατικών, το ενδιαφέρον στρέφεται στο μέτωπο της Ουκρανίας. Τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και επηρεάζει τους σχεδιασμούς, αν και η αμηχανία σε πολλές πλευρές δεν κρύβεται.

Στη Γαλλία, ο Εμάνουελ Μακρόν είναι αποδυναμωμένος, στη Γερμανία ο Όλαφ Σολτς έχει καταλήξει σχεδόν ανυπόληπτος, στη Βρετανία ο Στάρμερ αντιπροσωπεύει άλλη μια αβεβαιότητα, στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι φέρεται κάπως καιροσκοπικά.

Η Ευρώπη παραδοσιακά μοιάζει ανίκανη να αναλάβει την πολιτική ηγεσία ενός τέτοιου πολέμου. Όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές, τόσο θα αυξάνονται οι τάσεις που εκπροσωπούνται στην Ευρώπη από τον Ούγγρο Όρμπαν και τον Σλοβάκο Φίτσο. Στην Ουκρανία το μέτωπο δεν είναι στάσιμο – αργό ίσως, αλλά όχι στάσιμο. Υπάρχει προώθηση ρωσικών δυνάμεων σε πολλά πεδία ταυτόχρονα. Ο ρωσικός στρατός το τελευταίο διάστημα έχει κάνει σημαντικές προόδους στην περιφέρεια Ντονιέτσκ.

Προς την κατεύθυνση Τορέτσκ, σε μια περιοχή, που είχε μείνει χωρίς αλλαγές στην γραμμή αντιπαράθεσης από το 2014 Ρώσοι βρίσκονται κοντά από διάφορα σημεία και ήδη επιχειρούν εντός της πόλης Νέα Υόρκη, στα περίχωρα του Τορέτσκ. Κατά τα άλλα, συνεχίζεται η προώθηση στο μέτωπο νοτιότερα, στην περιοχή του Οτσερέτινο. Προ ημερών έγινε επισήμως γνωστή η κατάληψη του χωριού Βοσχότ.

Στην επίθεση για την κατάληψη του Τσάσιφ Γιάρ, που είναι στην ευθεία του Μπαχμούτ, οι Ρώσοι ήδη κατέλαβαν τη συνοικία Κανάλ, και είναι θέμα χρόνου η κατάληψη ολόκληρου του Τσάσιφ Γιάρ, που είναι σημαντικός κόμβος για την ουκρανική επιμελητεία και ισχυρό αμυντικό οχυρό. Η προώθηση είναι αργή διότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να μειώσει τις απώλειες.
Σε πολλά μέτωπα με ίδια μέθοδο

Η μέθοδος είναι ίδια. Γίνονται μαζικοί βομβαρδισμοί, που δεν επιτρέπουν την κάλυψη των ουκρανικών δυνάμεων, και μετά λόχοι κάνουν διείσδυση. Αφού απομακρυνθούν οι Ουκρανοί ξεκινά η εκκαθάριση των καταληφθέντων περιοχών και στη συνέχεια η οχύρωσή τους, για το ενδεχόμενο αντεπίθεσης. Δουλεύουν σε πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως για να κρατούν διασπασμένες τις ουκρανικές δυνάμεις.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα χρειαστεί για να φθάσουν στα σύνορα της περιφέρειας Ντονιέτσκ – το Λουγκάνσκ είναι κατά 90% καταληφθέν. Πολύ περισσότερο που οι Ουκρανοί έχουν πόλεις φρούρια όπως είναι το Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ. Πάντως αυτός ο στόχος θα έλυνε τα χέρια του Πούτιν να πάει σε διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι πέτυχε το στόχο της απόσπασης των περιοχών αυτών από την Ουκρανία.

Επίσης, θα υποστήριζε ότι ο ουκρανικός στρατός αποδεκατίστηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις, και θα διεκδικούσε νομιμοποίηση εδαφών, αλλά κυρίως τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και τα οπλικά συστήματα που θα επιτρέπεται να διαθέτει. Οι δυτικοί από την άλλη αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση στο μέτωπο είναι εύθραυστη, και ενόψει των προεδρικών εκλογών, θέλουν να πλήξουν τις ρωσικές υποδομές σε όσο μεγαλύτερο βαθμό.

Το πρόσχημα του πολέμου θα τους επιτρέψει να χτυπούν οι ίδιοι από το ουκρανικό έδαφος τα πάντα εντός της Ρωσίας, ώστε να τη αποδυναμώσουν οικονομικά αλλά και να υπονομεύσουν το κύρος του Πούτιν. Όσο οι Ουκρανοί δέχονται να πεθαίνουν το σχέδιο αυτό θα λειτουργεί, εφόσον βεβαίως δεν εκλεγεί ο Τραμπ. Διαφορετικά θα πάει μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Εν τω μεταξύ, στην Ουκρανία εντείνονται τα φαινόμενα άρνησης στράτευσης και επιθέσεων εναντίον των στρατολόγων. Ακόμη και στην Δυτική Ουκρανία η απροθυμία κατάταξης είναι τεράστια. Σύμφωνα με τον ιστότοπο «vzgliad» “Περισσότεροι από 400 χιλιάδες ανυπότακτοι έχουν τεθεί στη λίστα καταζητούμενων στην Ουκρανία. Αυτό αναφέρεται στα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Ταυτόχρονα, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτημάτων για αναζήτηση «ανυπότακτων», κατατέθηκε στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας.

Έτσι, στην περιοχή του Λβοφ, ερευνώνται 85 χιλιάδες άνδρες, στην Υπερκαρπαθία 54 χιλιάδες, στην περιοχή Ιβάνο Φρανκίφσκ 33 χιλιάδες, στην περιοχή Τερνόπιλ 28 χιλιάδες και στην περιοχή Χμελινσκι 20,5 χιλιάδες. Περίπου 25 χιλιάδες ακόμη συνολικά αναζητούνται στο Βολίν, καθώς και στις περιοχές Ρίβνε και Τσερνιτφτσί.

Σύμφωνα με αυτά τα νούμερα, οι περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας προηγούνται αισθητά από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας”. Το κλίμα αυτό δεν επιτρέπει την ανασυγκρότηση του ουκρανικού στρατού στα επίπεδα μιας δυνάμεως που θα μπορέσει επιτυχώς να αντεπιτεθεί και να σπρώξει τις ρωσικές δυνάμεις εκτός των ουκρανικών εδαφών.

Αφετέρου, ούτε η Μόσχα θέλει να ρισκάρει μια γενικευμένη επίθεση με δεκάδες χιλιάδες απώλειες, γιατί πέραν του ρίσκου θα κινδυνεύσει να δημιουργήσει ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις. Προτιμά το αργό ροκάνισμα, σε συνδυασμό με την καταστροφή βασικών υποδομών – ενέργεια, μεταφορές, επικοινωνίες, στρατιωτικά αεροδρόμια, αποθήκες κ.λπ.

Παράλληλα, δουλεύει για μια διπλωματική λύση που θα περιλαμβάνει τους βασικούς της στόχους, να κρατήσει τα κατακτημένα εδάφη και να φινλανδοποιήσει την Ουκρανία, αναμένοντας αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Δύση. Γι΄ αυτό οι δυτικοί επιταχύνουν τις ενέργειές τους, και σύντομα θα δούμε θεαματικές ενέργειες εντός ρωσικού εδάφους, που δεν θα βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό αλλά θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη Ρωσία και την οικονομία της.

Δεν αποκλείεται σε αυτό το πλαίσιο οι ρωσικές δυνάμεις να απαντήσουν εντός του ουκρανικού εδάφους με επίσης θεαματικές ενέργειες σε μη στρατιωτικούς στόχους . Κάτι που έως τώρα αποφεύγει επιμελώς, για να έχει την καλή μαρτυρία προς τους πολίτες της Ουκρανίας, ελπίζοντας ότι τελικά ένα μέρος τους θα στραφεί κατά του Ζελένσκι και του κύκλου του.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top