GuidePedia

0


Το καθήκον του ρωσικού στολίσκου ήταν διαφορετικό: να δείξει τα τρωτά σημεία της αγγλοσαξονικής αντιπυραυλικής άμυνας

Τη στιγμή που ο πρόεδρος Putin προσέφερε στη Δύση όρους ειρήνης στην Ουκρανία, ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 180 χιλιομέτρων από τις ακτές της Φλόριντα, στις ΗΠΑ.
Το μήνυμα διαβάστηκε γρήγορα και πολύ καλά.

Πανικός στους Βρετανούς

Αυτοί που πανικοβλήθηκαν πρώτοι ήταν οι Βρετανοί.
Όταν η φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan, το δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού Akademik Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης του ρωσικού Ναυτικού Nikolai Chiker πέρασαν τις Βρετανικές Νήσους στις 5 Ιουνίου, οι πληροφορίες πέρασαν αμέσως στο αρχηγείο του βρετανικού ναυτικού στο Northwood.
Και από εκεί ειδοποίησαν άμεσα τον πρωθυπουργό, Rishi Sunak, ο οποίος συναντήθηκε εσπευσμένα με τον υπουργό Άμυνας, Grant Shapps.
Εκπρόσωπος του αρχηγείου του Northwood κατήγγειλε ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία σύχναζαν στις βρετανικές ακτές «σε αναζήτηση των ευάλωτων σημείων μας».
Τα βρετανικά ταμπλόιντ άρχισαν να θρηνούν για τη ρωσική απειλή, υπενθυμίζοντας ότι τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Yasen M (η κλάση Καζάν ανήκει σε αυτή την κατηγορία) θεωρούνται «τα πιο θανατηφόρα υποβρύχια στον κόσμο».

Σε απόσταση αναπνοής από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ

Στη συνέχεια τα ρωσικά πλοία προχώρησαν στον Ατλαντικό και πέρασαν 25 μίλια από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακολουθούν τα ρωσικά πλοία.
Μέχρι τις 12 Ιουνίου, η φρεγάτα Admiral Gorshkov και το υποβρύχιο Kazan ασκούνταν στην χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας και σε μέτρα αεράμυνας στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Και την Ημέρα της Ρωσίας, ο ρωσικός στολίσκος στάθμευσε στην Αβάνα στην Κούβα.
Μια σειρά από περίεργους έκαναν ουρά για να δουν τη φρεγάτα Admiral Gorshkov.
Ο κόσμος έβγαλε selfies, φωτογράφισε το πλοίο, οι ρωσικές σημαίες κυμάτιζαν στον ουρανό και ο ρωσικός ύμνος ακούστηκε.
Αυτή ακριβώς την ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Bruno Rodriguez Parrilla συναντιόταν στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov και εξέφραζε την πλήρη υποστήριξή του στη Ρωσία στην αντιπαράθεσή της με το μπλοκ του ΝΑΤΟ.

Καμία απειλή

Η Μόσχα είχε επανειλημμένα τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία απειλή από τους ελιγμούς των ρωσικών πλοίων κοντά στα αμερικανικά σύνορα.
Πρόκειται για ασκήσεις ρουτίνας που η Ρωσία, ως η μεγαλύτερη θαλάσσια δύναμη, πραγματοποιεί τακτικά σε διάφορες περιοχές των ωκεανών του κόσμου.
Ήταν σαφές στους Δυτικούς πολιτικούς ότι ο σκοπός αυτής της αποστολής δεν ήταν να χτυπήσει.
Το καθήκον του ρωσικού στολίσκου ήταν διαφορετικό: να δείξει τα τρωτά σημεία της αγγλοσαξονικής αντιπυραυλικής άμυνας.
Αυτό εξηγεί τη νευρική αντίδραση των Βρετανών και των Αμερικανών.

Επέστρεψε ο φόβος

Το γεγονός είναι ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σταμάτησαν εντελώς να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα μιας πραγματικής πυρηνικής αντιπαράθεσης με έναν εχθρό παρόμοιας ισχύος.
Σε γενικές γραμμές, δεν φοβήθηκαν ότι κάποιος θα τους επιτεθεί σοβαρά.
Οι Βρετανοί μόλις είχαν αναθεωρήσει τα συστήματα της πυραυλικής άμυνας τους, συνειδητοποίησαν ότι το νησί τους ήταν πρακτικά απροστάτευτο από σύγχρονους πυραύλους και άρχισαν πανικόβλητοι να ζητούν τη δημιουργία κάτι ανάλογου με τον ισραηλινό θόλο «Iron Dome».
Ωστόσο, υπάρχουν δύο προβλήματα.
Το πρώτο είναι ότι δεν έχουν τα χρήματα για αυτό.
Το δεύτερο είναι ότι ο θρυλικός Iron Dome δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τους Ισραηλινούς από την περσινή επίθεση της Hamas που πραγματοποιήθηκε από φτηνά drones και εγχώριους πυραύλους.

Τρύπια η άμυνα των Αμερικάνων

Τι γίνεται με τις δυνατότητες αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ;
Άλλωστε, η δημοφιλής μυθολογία λέει ότι τα αμερικανικά όπλα είναι «τα πιο σούπερ», όπως το έθεσε ο πρώην πρόεδρος Trump.
Ωστόσο, ο ίδιος ο στρατός των ΗΠΑ έχει υπολογίσει ότι η αποτελεσματικότητα, για παράδειγμα, του πολυδιαφημισμένου αμερικανικού στρατηγικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας GMD (Ground-Based Missile Defense) είναι μόνο 50%.
Υπάρχουν 44 συγκροτήματα GMD στην Αλάσκα και μόνο τέσσερα στην Καλιφόρνια, στα νότια σύνορα της χώρας.
Επιπλέον, όλα τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα αναπτύχθηκαν σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν υπερηχητικοί πύραυλοι.
Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα διαθέτουν πλήρες φάσμα υπερηχητικών πυραύλων.
Τόσο η φρεγάτα Admiral Gorshkov όσο και το υποβρύχιο Kazan είναι φορείς ατομικών όπλων, αλλά οι υπερηχητικοί πύραυλοι Zircons μπορούν να εκτοξευθούν χωρίς πυρηνική πλήρωση - η πιθανότητα αναχαίτισής τους από τους Αμερικανούς είναι εξαιρετικά αμφίβολη.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τους Βρετανούς.

Σε 5 λεπτά στην Ουάσινγκτον

Φυσικά, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση απειλή, αλλά μόνο μια υπενθύμιση στους... αντισυμβαλλομένους της Ρωσίας, με τι έχουν να κάνουν.
Είναι προφανές πως η Ρωσία αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση η αποκαρδιωμένη χώρα της δεκαετίας του 1990.
Η Ρωσία έχει κάθε ευκαιρία να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική - διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική.
Εάν η ισορροπία δυνάμεων είναι ασαφής για τους Δυτικούς πολιτικούς, τότε ίσως ο αμερικανικός και βρετανικός στρατός θα είναι σε θέση να εξηγήσουν ξεκάθαρα στους ανωτέρους τους τι απειλεί τις χώρες τους σε περίπτωση μιας πλήρους, ευρείας κλίμακας σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Gilbert Doctorow εξηγεί: «Στέλνοντας ρωσικά πλοία στην Καραϊβική, ο Putin κάνει μια άμεση δήλωση στη Δύση: εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετήσουν τους πυραύλους τους σε απόσταση δέκα έως είκοσι λεπτών πτήσης από Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, τότε … «η Ρωσία θα μπορούσε να τοποθετήσει τις κεφαλές της στην Καραϊβική, μια πτήση πέντε έως δέκα λεπτών έως την Ουάσιγκτον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν χρόνο να αντεπιτεθούν και αυτοί οι πύραυλοι θα είναι αδύνατο να σταματήσουν»

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top