GuidePedia

0


ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Τα τεράστια οφέλη, ειδικά για τις πολεμικές βιομηχανίες, οδηγούν σε παράκαμψη της διπλωματίας με δημιουργία εντάσεων, συγκρούσεων και τελικά πολέμους, που απογειώνουν τα κέρδη των πωλητών οπλικών συστημάτων, με τα πανίσχυρα λόμπι που έχουν συγκροτήσει να επιβάλουν στους πολιτικούς τις επιλογές τους. Ο πρόσφατος πόλεμος της Δύσης υπό την αμερικανική ηγεμονία κατά της Ρωσίας στο γήπεδο της Ουκρανίας, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν για έγκριση του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, που προβλέπει 60,84 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, 26 δισ. δολάρια για το Ισραήλ, και 8,12 δισ. δολάρια για την Ταϊβάν, δείχνει πως η επιμονή στον πόλεμο είναι αδιαπραγμάτευτη. Και το πλέον επικίνδυνο νέο είναι η αποστολή υπό άκρα μυστικότητα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία, που είχαν σαν αποτέλεσμα να χτυπηθούν ρωσικοί στόχοι μακριά από το μέτωπο του πολέμου.

Το πρόσφατο ουκρανικό χτύπημα στην Συμφερόπολη, που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από τα σύνορα, αποκαλύπτει σχεδιασμούς για κλιμάκωση του πολέμου. Θα βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί καλύτερα; Αυτό τους είναι αδιάφορο. Ουκρανοί και Ρώσοι σκοτώνονται!

Οι Big Five των ΗΠΑ, δηλαδή οι Lockheed Martin, RTX (πρώην Raytheon), Boeing, Northrop Grumman και General Dynamics, φάνηκαν έτοιμοι να κάνουν χρυσές δουλειές πριν (!) ξεκινήσει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας. Τον Ιανουάριο του 2022, κορυφαίοι εργολάβοι στο αμυντικό τομέα των ΗΠΑ θεώρησαν την τότε επιδεινούμενη κατάσταση για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια ως επιχειρηματική ευκαιρία. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Raytheon, Greg Hayes, δήλωσε ότι μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και οι εντάσεις στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού δημιουργούν “ευκαιρίες για διεθνείς πωλήσεις”!

Το οικονομικό κόστος του πολέμου

Και σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι, λένε ναι σε όλα οι Ευρωπαίοι που προετοιμάζονται να κάνουν την Ένωση πολεμική μηχανή και θωρακισμένο οχυρό, πλασάροντας μαζική προπαγάνδα πως κινδυνεύουν από πιθανή εισβολή της Ρωσίας! Δεν έχει καμία σημασία αν αυτό είναι εκτός πραγματικότητας, όταν η Ρωσία δεν μπορεί να κάμψει εδώ και δύο χρόνια την αντίσταση της Ουκρανίας, ούτε ότι όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες είναι στο ΝΑΤΟ και είναι ασφαλείς. Σημασία έχει οι πολεμικές βιομηχανίες να κερδίζουν και να καθορίζουν τις πολιτικές αποφάσεις. Είναι όμως διαχειρίσιμο το οικονομικό κόστος του πολέμου;

«Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον ξοδεύει χρήματα σαν να είχαμε απεριόριστους πόρους», λέει ο Σούν Γουόν Σον, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount. «Αλλά η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει τζάμπα γεύμα και νομίζω ότι η προοπτική είναι αρκετά ζοφερή». Και τα χρήματα για εξοπλισμούς, από κάτι άλλο θα λείψουν, ειδικά για την κατάσταση ύφεσης που βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία.

Και είναι να απορεί κανείς: Πώς μεγάλες βιομηχανικές φίρμες, όπως αυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας, των οικιακών συσκευών, των εργαλειομηχανών, δεν αντιδρούν, όταν η ζήτηση για τα προϊόντα τους θα περιοριστεί δραματικά; Και ειδικά όταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μεταφέρει υπερβολικά μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στην Κίνα. Πλήγμα θα υποστούν και κλάδοι των υπηρεσιών όπως ο τουρισμός, από την ύφεση και τις απειλές γενίκευσης του πολέμων. Ταυτόχρονα, κανείς δεν προετοιμάζεται και δεν ανησυχεί από την κρίση στον πρωτογενή τομέα λόγω της κλιματικής κρίσης. Και όλα αυτά, αναφερόμενοι κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής και του TikTok!

Η επιθετική κίνηση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν το δημοφιλές κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok και η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν, υπενθυμίζει πως η Κίνα παραμένει στόχος περιορισμού της δύναμής της. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν, με την Πρόεδρο της Κομισιόν και υποψήφια για ανανέωση της θητείας της στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, να αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, μετά τις ΗΠΑ, να προχωρήσει και η ΕΕ στην απαγόρευση του TikTok!

Οι Αμερικανοί κατάφεραν για την ώρα να σταματήσουν τις επιθετικές κινήσεις του Ισραήλ προς το Ιράν και τις απαντήσεις της Τεχεράνης, αλλά τους βρήκε κακός μπελάς από τον ξεσηκωμό στα πανεπιστήμια για τα φρικτά εγκλήματα της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Γάζα. Μάλιστα παρά τις προσπάθειες εκεχειρίας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως ό,τι και να συμφωνηθεί, η εισβολή στη Ράφα δεν πρόκειται να ματαιωθεί! Και τώρα τρέχουν, σύμφωνα με αναφορές σε πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, για να αποτρέψουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από το να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και άλλων κρατικών αξιωματούχων.

Μάλιστα στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla, ο αναλυτής Μπεν Κάσπιτ γράφει ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται «υπό ασυνήθιστο άγχος» σχετικά με την προοπτική εντάλματος σύλληψης από το δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική επιδείνωση για το διεθνές στάτους του Ισραήλ. Ακόμα θεωρούν ότι νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρότερου ή αυτών που νομίζουν πως βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1980 και ακόμα είναι οι ισχυρότεροι στον πλανήτη…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top