ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Διπλή παρέμβαση, για τα εθνικά θέματα και για την αγροτική πολιτική με πολλούς αποδέκτες, κυρίως όμως προς την κυβέρνηση έκανε χθες ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά έρχεται στην αρχή της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές και ενώ έχει σημειωθεί η απροθυμία του να κινητοποιήσει, προς το παρόν, τον μηχανισμό του όπως έκανε στις βουλευτικές και στις περιφερειακές εκλογές. Αντίθετα η κυβέρνηση αιμορραγεί προς τα δεξιά της, κάτι που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην σκληρή κόντρα που έκαμε με το Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Στη τωρινή συγκυρία ο Σαμαράς βάζει ξανά στην ατζέντα τα εθνικά θέματα καθώς επίκειται συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν. Εμμέσως πλην σαφώς τον κατηγορεί όπως και τον υπουργό Εξωτερικών για πολιτική κατευνασμού και τον προειδοποιεί να μην προχωρήσει σε αναζήτηση λύσης που να μην περιλαμβάνει το Κυπριακό.
Καθώς η δεύτερη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η τετραετία που δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε συμβιβασμούς στα εθνικά, ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει παρόν στα πολιτικά και εσωκομματικά πράγματα. Οι εξελίξεις συναρτώνται με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εάν δεν πετύχει το 33% που έχει βάλλει στόχο ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει δυσκολία να συνεχίσει στην εφαρμογή πολιτικών είτε στην οικονομία είτε πολύ περισσότερο στα εθνικά και τα ταυτοτικά για τη ΝΔ ζητήματα.
Μήνυμα Σαμαρά για την Κύπρο
Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννου Χαραλαμπίδη, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά. Παρέθεσε την φράση του Ίωνα Δραγούμη ο οποίος είχε πει “Εάν σώσουμε την Μακεδονία μας, σώζουμε την Ελλάδα” για να προσθέσει ότι “Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο μας”. Ο κ. Σαμαράς καταφέρθηκε ενάντια «στους επαγγελματίες κατευναστές που υπάρχουν στη Αθήνα και που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται, λόγω Κυπριακού. Κι ότι επομένως, πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο. Εγώ επαναλαμβάνω μια αλήθεια και μια αυτονόητα στρατηγική εθνική θέση: Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό έχουν τον ίδιο λόγο που δεν επιλύονται: Λόγω της τουρκικής επιθετικής κι επεκτατικής πολιτικής, που αξιώνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου».
Ακολούθως προειδοποίησε: «Θέλω να είμαι σαφής: Καμιά λύση στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς, πρώτα, τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου! Κι ας μην ξεχνάει κανείς: η μισή σχεδόν Κύπρος είναι σήμερα υπό κατοχή, μετά από Τουρκική εισβολή! Η Λευκωσία είναι η τελευταία πρωτεύουσα πόλη στην Δύση χωρισμένη στα δυο! Κι αυτό είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας…»
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. 50 χρόνια μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδία χωρίς τέλος» και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση: «διερωτώμαι: γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, ως οφείλει, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της τραυματικής αυτής επετείου; Ολόκληρη η φετινή χρονιά των 50 ετών από την Τουρκική εισβολή θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην προβολή της Κυπριακής τραγωδίας». Αξιοποίησε την ευκαιρία να επιτεθεί στην Ντόρα Μπακογιάννη: «τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό! Και θα ήταν πιο σημαντικό να ασχοληθούμε με τα 50 χρόνια αντί να εμπλέκουμε τον Ελληνισμό σε μονοπάτια επικίνδυνα, όπως με το ψήφισμα για το Κόσοβο…».
Αγροτικό και κλιματική κρίση
Νωρίτερα το πρωί ο κ. Σαμαράς άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση για την αγροτική πολιτική και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε βάρος των πολιτών αλλά και των παραγωγών των χωρών μελών και κυρίως των Ελλήνων αγροτών. «Βλέπουμε την ηγεσία της ΕΕ να δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά να μην διαθέτει πόρους για τους αγρότες». Ακόμη ότι, «βλέπουμε περίεργες θεωρίες που οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. “Πράσινες συμφωνίες” κι υπερβολές, που περιορίζουν την κτηνοτροφία κι οδηγούν την αγροτική παραγωγή σε πλήρη εξάρτηση από συγκεκριμένους μόνο σπόρους.
»Η ΕΕ απαιτεί από τους αγρότες της να παράγουν είτε με υπερβολικό κόστος, είτε με ποσοτικούς περιορισμούς κι αυστηρότατες ποιοτικές προδιαγραφές. Στην Ευρώπη έχουν μπερδέψει τις κρίσεις με τις λύσεις και έχουν καταφανέστατα αποτύχει στις προβλέψεις. Μια Ευρώπη, όμως, “μπερδεμένη”, χωρίς στόχευση στον ορίζοντα, που υπηρετεί ισορροπίες κατευνασμού, αντί να δίνει “τροφή” στην πραγματική της δύναμη που είναι η παραγωγή, “λαδώνει” με αυτού του είδους τις πολιτικές την αλυσίδα του ευρωσκεπτικισμού».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου