GuidePedia

0

Η χρονική στιγμή αυτής της προσωπικής και πολιτικής διαμάχης δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Aν κάποιος μπορεί να βοηθήσει να αναθερμανθεί η διαταραγμένη σχέση μεταξύ του καγκελάριου της Γερμανίας Olaf Scholz και του προέδρου της Γαλλίας Emanuel Macron για την Ουκρανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk.
Σύμφωνα με το Politico, για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του, ο Tusk θα συναντήσει την Παρασκευή τους Γάλλους και Γερμανούς ηγέτες στο Βερολίνο για μια σύνοδο κορυφής της μέχρι πρότινος αδρανούς συμμαχίας της τριάδας, γνωστής ως Τρίγωνο της Βαϊμάρης.
Ως βετεράνος πολιτικός και διαπραγματευτής της ΕΕ -με εμπειρία που αποκτήθηκε στις πιο σκοτεινές στιγμές της κρίσης της ευρωζώνης, όταν η Ελλάδα φαινόταν ικανή να συντριβεί από τη νομισματική ένωση- ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μοιάζει έτοιμος να γίνει ο διπλωματικός διαμεσολαβητής της ώρας, σημειώνει το δημοσίευμα.

Φρούδες ελπίδες

Αλλά οι ελπίδες μπορεί να είναι φρούδες, δεδομένου του βαθμού στον οποίο η σχέση Macron-Scholz έχει διαρραγεί τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμά το Politico.
Η χρονική στιγμή αυτής της προσωπικής και πολιτικής διαμάχης δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.
Η επιστροφή του Donald Trump στην εξουσία στις ΗΠΑ δεν είναι πλέον απίθανη και η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον πολύ πραγματικό κίνδυνο να πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της την επίθεση της Ρωσίας κατά του Κιέβου.
Η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο επισφραγίζει εβδομάδες πικρών διαξιφισμών, μερικοί από τους οποίους δημοσίως, μεταξύ του Macron και του Scholz για την ευρωπαϊκή άμυνα και την Ουκρανία. Η δήλωση του Macron τον περασμένο μήνα ότι δεν πρέπει να "αποκλείονται" δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία αντιμετωπίστηκε με μια απότομη απόρριψη από τον Scholz, ενώ η μεταγενέστερη έκκληση του Γάλλου προέδρου ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να είναι "δειλοί", επίσης προκάλεσε την αντίδραση του Βερολίνου.

Αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης

Ο Tusk μπορεί ακόμη να είναι ο game changer που χρειάζεται η σχέση των δύο ηγετών, σχολιάζει ο Alberto Alemanno, καθηγητής νομικής στο HEC Paris.
"Ηγείται της επαναδημοκρατικοποίησης της χώρας του, η θέση του είναι ισχυρή, μπορεί πραγματικά να έρθει ως διαμεσολαβητής και να πάρει το καλύτερο από τους ηγέτες", πρόσθεσε.
Αλλά, εξίσου, οι πιθανότητες εναντίον του Τουσκ ως μεσάζοντα σημαίνουν ότι είναι απίθανο να μπορέσει να διορθώσει τη σχέση.
"Δεν νομίζω ότι [οι Πολωνοί] μπορούν εύκολα να διορθώσουν τη γαλλογερμανική σχέση", δήλωσε ο Piotr Buras του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
"Οι πηγές διαφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας βρίσκονται πέρα από την εμβέλεια του Tusk.
Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά από ζητήματα και αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης", πρόσθεσε.
Η Γερμανία εξακολουθεί να προσβλέπει στις ΗΠΑ για την ηγεσία στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη, ενώ η Γαλλία οραματίζεται μια "Ευρώπη που προστατεύει".

Τα αγκάθια

Οι τρεις ηγέτες έχουν να επιλύσουν πολλά ακανθώδη ζητήματα: Η άρνηση της Γερμανίας να στείλει πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία και οι σχετικά μικρές συνεισφορές της Γαλλίας στην πολεμική προσπάθεια - ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής που οι Γερμανοί έχουν επανειλημμένα τονίσει.
Ο Macron μιλάει πολύ για τον πόλεμο, αλλά η Γαλλία δεν συνεισφέρει ούτε κατά διάνοια όσο η Πολωνία ή η Γερμανία, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ο Tusk θα έχει πολλά χαρτιά να παίξει, όχι λιγότερο από το γεγονός ότι διοικεί τη μόνη χώρα στο τραπέζι που μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία - με το Kaliningrand στη Βαλτική Θάλασσα.
Η χώρα του δαπανά επίσης το 4,2% του ΑΕΠ της για την άμυνα -το υψηλότερο ποσοστό στο ΝΑΤΟ- σε μια εποχή που ο Trump δήλωσε ότι θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να κάνει "ό,τι" θέλει με τις χώρες που δεν πληρούν τον στόχο της συμμαχίας να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Αλλά πέρα από τα δύσκολα ζητήματα, αυτό που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο για τον Scholz και τον Macron να τα βρουν υπό την επιρροή του Tusk, είναι η προσωπική τους αντιπάθεια και οι διαφορετικές εκστρατείες τους ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σύμφωνα με Politico.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top