GuidePedia

0


ΤΟΥ Ανδρέα Πιμπίσιη
Με κινήσεις αντιπερισπασμού προσπαθεί η Άγκυρα να προκαλέσει προβλήματα στην διεθνή πρωτοβουλία για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα από τουρκικής πλευράς, εάν τελικά υλοποιηθούν, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσεις σοβαρές αντιδράσεις πρωτίστως από την πλευρά του Ισραήλ, ενδεχομένως και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στο όλο εγχείρημα. Η διεθνής κοινότητα μετά σύσκεψη της Λάρνακας, την περασμένη εβδομάδα, εργάζεται συντονισμένα προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί με γνώμονα την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η προκυμαία την οποία θα κατασκευάσουν οι Αμερικανοί αναμένεται, όπως είπε και χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, και πριν την 1η Μαΐου που ήταν ο αρχικός στόχος. Τα Ηνωμένα Έθνη από δικής τους πλευράς προχωρούν στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων στη Λάρνακα, σ’ ό,τι αφορά τη δική τους πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η συντονίστρια του ΟΗΕ για τη Γάζα, Σιγκρίτ Κάαγκ, απέστειλε χθες επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση ECHO (Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας) με την οποία ζητά όπως αρχίσει η χρηματοδότηση των διαφόρων πρωτοβουλιών που συμφωνήθηκαν προκειμένου να υλοποιηθούν όσα είχαν συμφωνηθεί για να στηριχθεί ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα. Στη Λάρνακα το πλοίο Jennifer είναι έτοιμο για να πλεύσει προς τη Γάζα. Σύμφωνα με πληροφορίες το δεύτερο πλοίο που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα αναμένεται να αναχωρήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα, ενδεχομένως και αύριο Σάββατο. Το ταξίδι του Jennifer θα διαρκέσει (σύμφωνα με το ΚΥΠΕ) περίπου τρεις ημέρες, καθώς θα μεταφέρει και την πλατφόρμα την οποία είχε μεταφέρει και το πλοίο Open Arms μαζί του στη Γάζα. Επίσης, αναμένεται ότι το πλοίο Open Arms αλλά και ένα βοηθητικό σκάφος θα συνοδεύσουν το Jennifer, για τη μεταφορά εξοπλισμού. Και τα δύο πλοία, το Open Arms, το οποίο πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του λιμανιού Λάρνακας πριν περίπου δύο εβδοάδες, και το Jennifer, είναι μέρος των αποστολών που διοργανώνει η μη-κυβερνητική οργάνωση, World Central Kitchen.

Η Τουρκία, η οποία ήταν απούσα από τη διεθνή σύναξη της Λάρνακας, προβαίνει σε κινήσεις οι οποίες εγείρουν αρκετά ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητά τους. Την Τετάρτη, η τουρκική υπηρεσία «Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής» (IHH) παρουσίασε δύο νέα πλοία που θα μεταφέρουν βοήθεια απευθείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι είναι αντιμέτωποι με λιμό, σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου. Ο πρόεδρος του IHH Μπουλέντ Γιλντιρίμ επιθεώρησε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης τα νέα πλοία, που αγοράστηκαν για το πρόγραμμα βοήθειας στη Γάζα που τιτλοφορείται «Διεθνής Στολίσκος Ελευθερίας». Το ένα από αυτά, το Anadolu, έχει χωρητικότητα 5.500 τόνων και θα φορτωθεί με διάφορα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ τα άλλο θα μεταφέρει προσωπικό, μεταξύ των οποίων και γιατρούς. Δεν είναι γνωστό πότε θα αποπλεύσουν τα πλοία για τη Γάζα και πού ή πώς θα μεταφέρουν τη βοήθεια στον θύλακα όταν βρεθούν εκεί.

Μέχρι τώρα η Τουρκία έστελνε βοήθεια στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου. Ο τουρκικός οργανισμός αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και έκτακτης ανάγκης AFAD και η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, έχουν ετοιμάσει το 8ο πλοίο με βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας η οποία θα διοχετευθεί, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις μέσω Αιγύπτου. Οι αναφορές περί αποστολής απευθείας προς τη Γάζα εγείρουν ερωτήματα ως προς τις τουρκικές προθέσεις λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή καμιά αποστολή βοήθειας δεν διοχετεύεται προς τον παλαιστινιακό θύλακα χωρίς τον έλεγχο από πλευράς Ισραήλ. Η μεταφορά βοήθειας μέσω του προγράμματος «Αμάλθεια» υλοποιείται και πάλι μετά από σχετικό έλεγχο και έγκριση των ισραηλινών αρχών. Η Τουρκία βρίσκεται επί καθημερινής βάσεως σε σύγκρουση με την ισραηλινή πλευρά λόγω του πολέμου στη Γάζα και δεν έχουν διαφανεί μέχρι στιγμής τα όποια σημάδια συνεργασίας. Αυτό σημαίνει πως η Τουρκία θα πρέπει να έλθει σε συμφωνία με το Ισραήλ για να μπορέσουν τα πλοία της να προσεγγίσουν τη Γάζα. Ένα πρόσθετο ερωτηματικό που εγείρεται είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Αμερικανοί σε μια τέτοια εξέλιξη.

Στην όλη προσπάθεια μεταφοράς βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα το Κέντρο Εκπαίδευσης για τη Χερσαία και τη Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων (CYCLOPS) στη Λάρνακα, έχει σημαίνοντα ρόλο. Κάτι που επισημάνθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με ομάδα ανώτερων Αμερικανών αξιωματικών που συμμετέχουν στην εφαρμογή του προγράμματος «Αμάλθεια». Χθες ο Πρόεδρος της Εσθονίας, Άλαν Κάρις, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του CYCLOPS όπου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του κέντρου Η Ξένια Στρούθου, βοηθός λειτουργός, ανέφερε ότι «έγινε παρουσίαση του Κέντρου, των εργαστηρίων που υπάρχουν και τον εξοπλισμό που διαθέτουμε για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα αλλά και τις εκπαιδεύσεις που προσφέρουμε».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top