GuidePedia

0

Η πρόταση Erdogan προς Blinken 

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο του εγγυητή της ειρήνης για την Παλαιστίνη μέσω της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή, γράφει η εφημερίδα Sabah, επικαλούμενη πηγές της τουρκικής κυβέρνησης.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρόταση του προέδρου Rejep Tayip Erdogan για διοργάνωση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης Παλαιστινίων - Ισραηλινών, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι επιδραστικοί παράγοντες της περιοχής και λέει ότι θα τεθεί στην παγκόσμια ατζέντα.
«Παρά την απουσία προφανούς αντίθεσης στη διοργάνωση της ειρηνευτικής διάσκεψης, η Δύση αντιτίθεται στη συμμετοχή της Hamas, ενός από τα μέρη στη σύγκρουση», σημειώνει η Sabah.
Στα μέσα Δεκεμβρίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, ο Erdogan είχε δηλώσει ότι η παράταση της σύγκρουσης στη Γάζα θα μπορούσε να έχει αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες.

Κατά τη γνώμη του, η πιο λογική και βιώσιμη λύση θα ήταν η ανάπτυξη του εγγυητικού μηχανισμού που πρότεινε η Τουρκία, η εκπλήρωση των υποσχέσεων και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΟΗΕ, που ελήφθη το 1947 με τον ενεργό ρόλο της ΕΣΣΔ, καθόρισε ότι στα ιστορικά εδάφη της Παλαιστίνης θα δημιουργηθούν δύο κράτη - του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
Αλλά δημιουργήθηκε μόνο το Ισραηλινό.
Η Τουρκία ζητά τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε την τρομακτική του στρατιωτική εκστρατεία με τίτλο Iron Swords, που έχει οδηγήσει στην ισοπέδωση των μισών κτιρίων της Γάζας και το θάνατο 28.000 Παλαιστινίων, κυρίως γυναικών και παιδιών.
Οι προειδοποιήσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan, για την εξάπλωση του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή, γίνονται πλέον πραγματικότητα αναφέρει η Sabah.

Η πρόταση Erdogan περί διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης Παλαιστίνης - Ισραήλ

Κατά την τελευταία, πέμπτη κατά σειρά, περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είχε διπλωματικές συνομιλίες με τον Erdogan για την εδραίωση μιας μόνιμης ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron άρχισε επίσης να δίνει έμφαση στη λύση των δύο κρατών μετά τις επαφές που είχε στην Κωνσταντινούπολη.
Οι σφαγές που έχει πραγματοποιήσει το Ισραήλ στη Γάζα μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας οδήγησε τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής να προσφύγει κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το αιτιολογικό της παραβίασης της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.
Το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να απόσχει από κάθε ενέργεια που σχετίζεται με δολοφονίες, επιθέσεις και καταστροφές κατά των κατοίκων της Γάζας και να λάβει όλα τα μέτρα για την πρόληψη της γενοκτονίας.
Το διεθνές σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύση στις σφαγές στη Γάζα, τονίζει η Sabah.
Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Erdogan με τις λέξεις «Προτείνουμε να οργανωθεί μια «Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης Παλαιστίνης-Ισραήλ» στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι παράγοντες με επιρροή στην περιοχή» θα τεθεί στην παγκόσμια ατζέντα.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να γίνει ένας από τους εγγυητές της παλαιστινιακής πλευράς με την ανθρωπιστική, πολιτική και στρατιωτική της παρουσία για την ειρήνη» καταλήγει το δημοσίευμα της Sabah.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top