Ο πύραυλος AKERON θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία και στα ύπουλα και πολύχρονα σχέδια της στις ελληνικές δυνάμεις στα νησιά μας
Η MBDA υπέγραψε δύο Μνημόνια Συνεργασίας (MoUs) με τις ελληνικές εταιρείες MILTECH και ALTUS ως μέρος της πρωτοβουλίας «R&D Booster» στην Ελλάδα στις 6 Φεβρουαρίου 2024.
Το «R&D Booster» της MBDA αποτελεί συστατικό της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας που υπογράφηκε το 2021 και στοχεύει στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμων συνεργασιών στην Ευρώπη.
Μαζί με τη MILTECH και την ALTUS, η MBDA θα συνεργαστεί σε έργα για την ανάπτυξη συστημάτων που βασίζονται στον πύραυλο AKERON MP.
Το πρώτο στάδιο της συνεργασίας με τη MILTECH αφορά την ανάπτυξη ενός κιτ εκτόξευσης AKERON MP, το οποίο η MBDA προσφέρει τώρα στην παγκόσμια αγορά ως επιλογή για ελαφρούς αυτόματους πυργίσκους εξοπλισμένους με πυροβόλα χαμηλού διαμετρήματος.
Ενώνοντας τις δυνάμεις της με την ALTUS, στο πλαίσιο της δεύτερης συμφωνίας συνεργασίας, η MBDA επιδιώκει να αναπτύξει μια σειρά τακτικών drones εξοπλισμένων με πυραύλους AKERON MP.
Σύμφωνα με την MBDA, ο πύραυλος Akeron έχει βάρος 30 έως 40 κιλά και μήκος 1,8 μέτρα.
Δύναται να εξοπλίσει ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UCAV) σε διπλά ή τετραπλά κάνιστρα με συνολικό βάρος 120 και 200 κιλών αντίστοιχα.
Αυτή η συνεργασία θα ξεκινήσει με την επικύρωση της ενσωμάτωσης των πυραύλων AKERON MP στο νέο UAV ATLAS 8 HEAVY LIFTER της ALTUS.
Ο Eric Béranger, Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA, δήλωσε: «Αυτές οι δύο νέες συμφωνίες εταιρικής σχέσης, που υπογράφηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, στοχεύουν στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμων δραστηριοτήτων με την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Στερεώνουν τη μακροχρόνια σχέση που υπάρχει μεταξύ του MBDA και της Ελλάδας. Επιδεικνύουν επίσης την ικανότητα του MBDA να προωθεί, να υποστηρίζει και να ενισχύει τη βιομηχανική συνεργασία στην Ευρώπη, μια αξία που βρίσκεται στον πυρήνα του DNA του MBDA».
Όπως ανέφερε η πρέσβης της Γαλλίας Λοράνς Αουέρ, "προωθείται η βιομηχανική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, δημιουργείται εξαγωγική δυναμική και θέσεις εργασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και διευκολύνεται η διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών".
Αυτά τα αναπτυξιακά έργα συμπληρώνουν τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες συνεργασίας στους τομείς της παραγωγής, των υπηρεσιών και της Ε&Α. Στόχος όλων αυτών των έργων και συμβάσεων είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της MBDA και της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Βάσης.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου