Ηαποκάλυψη έγινε στη Βουλή, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Ο γαμπρός του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ αυτός που κατασκευάζει τα τουρκικά drones, ειπώθηκε πως είχε στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και εν συνεχεία στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης Έλληνα καθηγητή. Ποιος όμως ήταν αυτός ο καθηγητής; Έψαξα και βρήκα ότι στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, εκείνη την περίοδο ο Μπαΐρακτάρ δεν ήταν απλώς φοιτητής, αλλά βοηθός ενός καθηγητή. Ενας από τους Έλληνες καθηγητές ήταν και Goerge J. Pappas. Φοιτητής στο ίδιο πανεπιστήμιο ήταν και ο αδελφός του Χαρούκ.
Όπως ειπώθηκε από το υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και άλλοι δύο καθηγητές της συγκεκριμένης έδρας, στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια ήταν επίσης Έλληνες. Οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν πολλά στην χώρα μας (θα πρόσθετα). Εκείνο που έχει σημασία είναι αυτό που ανακοινώθηκε στη Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ότι γίνονται επαφές με το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, ώστε οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού να βοηθήσουν όχι μόνον να κατασκευάσουμε drones, αλλά και να κάνουμε θαύματα, σε τομείς έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Φτάνει, όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας να συστρατευτούμε όλοι σε μια κοινή προσπάθεια
Ψάξε-ψάξε όμως στα αμερικανικά πανεπιστήμια και κυρίως αυτό της Πελσιλβάνια, βρήκα και το όνομα Georgios Fainekos. Σας λέει τίποτα αυτό το όνομα; Ήταν συμφοιτητής, μαθαίνω, στην Πενσιλβάνια με τον Μπαϊρακτάρ. Σήμερα ο Fainekos είναι επίκουρος καθηγητής στο Arizona State University.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσω και τούτο, έτσι για την ιστορία. Αμέσως μετά την πτώση της χούντας ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έδωσε εντολή στα μέλη της κυβέρνησής του και στις πρεσβείες μας να προτρέψουν Έλληνες επιστήμονες που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, επειδή τους χρειαζόταν. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα τα προξενεία πήραν τους τηλεφωνικούς καταλόγους και καλούσαν όσα ονόματα φαίνονταν ελληνικά και τελείωναν σε «ς». Ήρθαν, τότε, αρκετοί στην Ελλάδα, αλλά γρήγορα απογοητεύτηκαν, αφού δεν τους έδωσαν ευκαιρίες και γύρισαν πίσω.
Όταν έχεις δίπλα σου 100 εκατ. ανθρώπους αντίθετους με το Δίκαιο
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας εκφράζει ανησυχίες για τη στάση της Τουρκίας, κυρίως τώρα που πήρε την έγκριση για τα F-16 και με την πρώτη δοκιμαστική πτήση του αεροσκάφους 5ης γενιάς (όπως το ονόμασε) Κaan. Υπουργός Άμυνας είναι, έχει τις πληροφορίες του, κάτι περισσότερο γνωρίζει. «Mπορεί», είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας «η Τουρκία να έχει χαμηλώσει τους τόνους και να έχει σταματήσει τις παραβιάσεις, αλλά δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της ούτε κατά κεραία.
Για πρώτη φορά η Τουρκία με την τελευταία Navtex συνδυάζει την κυριαρχία με τη ναυσιπλοΐα: Και σημείωσε με νόημα: «Ανησυχώ και ανησυχώ μάλιστα πάρα πολύ. Όταν έχω 100 εκατομμύρια ανθρώπους δίπλα μου να διατυπώνουν ισχυρισμούς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο, ανησυχώ και οφείλω να εισηγηθώ στην χώρα μου τρόπους για να διατηρήσει ακέραια την εθνική της κυριαρχία. Αλλιώς εγκληματώ, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Γιατί ο Ερντογάν ονόμασε «Kaan» το μαχητικό του
Το τουρκικό μαχητικό, (με κινητήρες όμως… F-16) που τόσο πολύ διαφήμισε ο Ερντογάν ονομάστηκε Kaan, δηλαδή ο «Μεγάλος Βασιλιάς» ή ο « Βασιλεύς των Βασιλέων», ή ο « Μεγάλος Ηγεμών». Σε κάποιες τουρκικές διαλέκτους το Kaan σημαίνει και… χάνος, αλλά δεν νομίζω ότι θέλουν να ονομάσουν έτσι το μαχητικό τους. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι την ονομασία επέλεξε ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου