GuidePedia

0

Είμαστε λίγες ώρες πριν ξημερώσει η 31η Ιανουαρίου 1996 και ο υπουργός Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης, επιβεβαιώνει πως κάτι πολύ ανησυχητικό συμβαίνει στη βραχονησίδα Ίμια.

Γιάννης Δημητρέλλος
Είμαστε στον πρώτο μήνα του 1996 και η Τουρκία αμφισβητεί ανοικτά το καθεστώς της βραχονησίδας Ίμια, όπως και πολλών ακόμα εδαφών στη νησιωτική Ελλάδα.

Κινήσεις δημοσιογράφων της Χουριέτ, που αφαιρούν την ελληνική σημαία και βάζουν στη θέση της μια τούρκικη, μοιάζουν με «φωτοβολίδες» που στοχεύουν αποκλειστικά στην πρόκληση. «Αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί», ενδέχεται να συμβεί κάτι στα εδάφη των Ιμίων, όπως επιβεβαιώνει ο Γεράσιμος Αρσένης, σε έκτακτη εκπομπή του Mega, με τον Νίκο Χατζηνικολάου και τους εκδότες εφημερίδων Καλούδη, Ρίζο, Ψυχάρη.

Η Τουρκία έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, ενώ και στην Ελλάδα - αν και δεν έχει γίνει γενική επιστράτευση ακόμα - «έχουν σταλεί προσκλήσεις» επιστράτευσης σε δυνάμεις που βρίσκονται σε κοντινά στρατόπεδα.

Η Αμερική έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για να εκτονώσει την ένταση. Τι γίνεται ακριβώς στα Ίμια;



Υπάρχει στρατιωτικό σχέδιο της Τουρκίας για άμεση κλιμάκωση ή πρόκειται για μια ακόμα πρόκληση εντυπώσεων με απώτερο στόχο την αλλαγή του status quo στο Αγαίο υπέρ της; Αυτό ήταν το κρίσιμο ερώτημα που έθεσε ο Σταύρος Ψυχάρης στον Γεράσιμο Αρσένη.

«Έχουμε μπροστά μας μια στρατιωτική κλιμάκωση, μια ένταση στην περιοχή, και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε καταλλήλως», ήταν η απάντηση του υπουργού.

«Ελπίζω οι Τούρκοι να καταλάβουν πως είναι προς το συμφέρον τους να απαντήσουν θετικά στην πρόταση που τους έχουμε κάνει για την αποκλιμάκωση της έντασης και τη μείωση του τούρκικου στόλου στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Αρσένης.

Η νύχτα ήταν μακριά και ο κίνδυνος της άμεσης πολεμικής συμπλοκής μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Η αγωνία μετριούνταν με έκτακτα δελτία ειδήσεων.



Το τέλος αυτής της συμπλοκής παραμένει ακόμα υπό συζήτηση για το ποιος ήταν ο νικητής και ποιος ο χαμένος. Η πιθανότητα να ήταν μόνος νικητής, ο μεσολαβητής αυτής της διένεξης, δηλαδή οι ΗΠΑ, παραμένει η επικρατέστερη.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.




Δημοσίευση σχολίου

 
Top