Περίεργα πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με την ελληνική εξωτερική πολιτική και την ανάγκη υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, ούτε καν με το μορατόριουμ Ελλάδας -Τουρκίας καταγράφονται κυρίως στην Αθήνα, ενώ στην Άγκυρα επικρατεί άλλου είδους καχυποψία. Όπως πριν από κάθε σημαντικό γεγονός, έτσι και τώρα , στο κυβερνητικό στρατόπεδο τον τόνο έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο οποίος με μια - δυο δηλώσεις το χρόνο με πατριωτικό χρώμα επιβεβαιώνει την ύπαρξή του.
Περίεργα πράγματα όμως συμβαίνουν στην Αριστερά κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και γύρω από αυτόν. Με πατριωτικές κορώνες που δεν έχουν καμία σχέση με διαπραγματεύσεις ή διπλωματία και με εργαλείο τον Στέφανο Κασσελάκη που δεν έχει αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει κάποιοι προσπαθούν να γίνουν ελκυστικοί στον δεξιό -ακροδεξιό χώρο και να θολώσουν τα Αριστερά νερά υπό τον τίτλο της “πατριωτικής αριστεράς”. Ξαφνικά σαν να θέλουν κάποιοι να αυτοπροβληθούν σε έναν διαγωνισμό πατριωτικών καλλιστείων, που καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα, επομένως είναι παράταιρη όλη αυτή η εικόνα και δεν έχει καμία σχέση με την ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα απειλείται και έχει ανάγκη από στρατηγικό σχέδιο και όχι από σημαίες που τις παίρνει ο αέρας...
Η πατρίδα και τα λίγα λεπτά δημοσιότητας
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης αφού πρώτα προκάλεσε αναβρασμό με τη δήλωσή του περί υποχωρήσεων στην Τουρκία τώρα κάνει τον διαιτητή. Το έλλειμμα σοβαρότητας προβληματίζει. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα κυλήσει αρνητικά. Υπάρχουν σενάρια για το θέλει και τι πει ο Ερντογάν στην Αθήνα, που δεν προκύπτουν όμως από την προεργασία της συνάντησης, αλλά από τις επιθυμίες, τους προβληματισμούς ή από ορισμένους που πεθαίνουν για λίγα λεπτά δημοσιότητας. Από τα θολωμένα μυαλά που απλά φωνάζουν χωρίς να ενδιαφέρονται για την ουσία, μέχρι άλλους που περιμένουν τον Ερντογάν να κάνει επίδειξη με … τη Χαμάς, το Ισραήλ, τη Θράκη, το Αιγαίο , τον εναέριο χώρο , το μεταναστευτικό κλπ, ανάλογα με τους στόχους του καθενός , νομίζει κανείς ότι έχει σημάνει συναγερμός.
Αυτό το κλίμα εκ των πραγμάτων δεν βοηθάει μια νηφάλια συζήτηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας αυτή ακριβώς την κατάσταση είναι στα καλύτερά του, γιατί όλος αυτός ο αναβρασμός τον βοηθάει να εμφανίζεται υπεράνω όλων και να κάνει τον διαιτητή. Έχει όλη την πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο και -κατά προσέγγιση – ξέρει πως θα καταλήξει η υπόθεση της επίσκεψης Ερντογάν. Όχι ότι είναι όλοι ήσυχοι ή ότι δεν υπάρχει μια αμφισημία σε όσα εκπέμπει ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι. Αλλά αυτό απέχει πολύ από τις θεωρίες συνωμοσίας που κατακλύζουν τις ιστοσελίδες….
Ο Αντώνης Σαμαράς , ο Κώστας Καραμανλής και αρκετοί ακόμη θεωρούν τους εαυτούς τους … εθνικούς φρουρούς. Μόνο που η Ελλάδα έχει ανάγκη από ικανούς πολιτικούς που λύνουν προβλήματα και όχι από κράχτες που βρίσκουν την χαμένη τους πολιτική αξιοπιστία προσποιούμενοι τους ξεχωριστούς πατριώτες. Είναι κραυγαλέα πατριδοκαπηλεία.
Αριστερά: από τον υπαρκτό πατριωτισμό στο θολό δόγμα
Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας ασκούσε έλεγχο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χωρίς εντυπωσιασμούς και κορώνες. Έμαθε την ατζέντα και απέκρουε νοσηρές καταστάσεις. Τώρα, εμφανίζονται διάφοροι που αναζητούν ρόλο και λόγο όχι για να υπερασπιστούν τον πατριωτισμό της Αριστεράς, αλλά για να μετατρέψουν τον υπαρκτό πατριωτισμό σε δόγμα για κάθε χρήση.Το ίδιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει την στρατηγική θέση ως μια Αριστερά πατριωτική και διεθνιστική. Προφανώς για τις ανάγκες των ΗΠΑ, το διεθνιστική φεύγει σιγά σιγά και μένει η αυτονόητη θέση, αλλά με προσανατολισμό την Τουρκία. Αλλά προς τι αυτή η συζήτηση;
Γιατί είναι πολύ περίεργο ο πατριωτισμός της Αριστεράς να εξαντλείται αποκλειστικά και μόνο στις σχέσεις με την Τουρκία. Που είναι για τους κήρυκες του πατριωτισμού, η Κύπρος, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, τα δυτικά βαλκάνια, η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς; που είναι ο πατριωτισμός της ισχυρής διπλωματίας, της κλιματικής κρίσης, του δημογραφικού κ.ο.κ;
Υπάρχει σύγκληση απόψεων μεταξύ του Αριστερού πατριωτισμού που φαίνεται να υιοθετεί ως θέση – διακήρυξη ο Κασσελάκης με τον πατριωτισμό που υποτίθεται εκπέμπει ο Σαμαράς και ο Καραμανλής; φαινομενικά όχι, αλλά το ίδιο αποτέλεσμα έχουν. Αν η Ελλάδα δεν συνομιλεί με την Τουρκία, δεν λύνει το πρόβλημα εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, αν δεν οριοθετεί η υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ αν δεν μιλάμε δηλαδή με την Τουρκία, τότε ποιος πατριωτισμός μας ταιριάζει. Ο Κασσελάκης θα βιώσει σοβαρό πρόβλημα το επόμενο διάστημα όσο προσεγγίζει με λάθος τρόπο και λάθος ανθρώπους το εν λόγω ζήτημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσεις που αντανακλούν στις ανάγκες της χώρας. Συνομιλίες με την Τουρκία με κόκκινες γραμμές, παραπομπή στη Χάγη με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, επέκταση των χωρικών υδάτων μονομερώς φυσικά στην Κρήτη , Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας -ΕΕ με ανταλλάγματα από την Τουρκία.
Η ΝΔ ουδέποτε ως κυβέρνηση καταπιάστηκε με σοβαρές διαπραγματεύσεις για οποιοδήποτε πρόβλημα της χώρας. Η ελλειμματική δημοκρατία στην εσωτερική της λειτουργία και το δόγμα της ακινησίας , του Πέτρου Μολυβιάτη είναι κυρίαρχο στις Νεοδημοκρατικές φατρίες. Ο Καραμανλής δεν θέλει καμία συζήτηση ,ο Σαμαράς το ίδιο, η ακροδεξιά επίσης, μένει ο Μητσοτάκης που διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική με ψηφοθηρικά κριτήρια. Επί 4,5 χρόνια στην πρωθυπουργία και παρά τις πολλές συναντήσεις και σε επίπεδο ΥΠΕΞ και σε επίπεδο συμβούλων και του ιδίου με τον Ερντογάν επικρατεί ακινησία. Η βήμα βήμα προσέγγιση δεν σημαίνει πως θα έχουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στην πορεία.
Σε κλίμα μιας ούτως ή άλλως διπλωματικής καχυποψίας που διαρκεί δεκαετίες, αλλά και λαικίστικης έως αγοραίας φασαρίας, Αθήνα και Άγκυρα ετοιμάζονται να κάνουν ένα θετικό βήμα στις σχέσεις του. Στην πραγματικότητα στην λεγόμενη μεγάλη και βαριά ατζέντα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ούτε ο τουρκικός αναθεωρητισμός ούτε τίποτα. Γίνεται μια προσπάθεια να προβληθεί η θετική ατζέντα γιατί μόνο μέσω αυτής μπορεί να διατηρηθεί και το μορατόριουμ.
Η οπτική της Τουρκίας
• Ο αρχισυντάκτης της ευρείας κυκλοφορίας, φιλοκυβερνητικήw ε/φ Milliyet Özay Şendir σε άρθρο του ενόψει του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας , έχει μια άλλη οπτική για τις ελληντουρκικές σχέσεις και βλέπει την Ελλάδα ως χώρα που προκαλεί. Έχει σημασία αυτή η οπτική, γιατί καταδεικνύει ότι η καχυποψία προηγείται … του πατριωτισμού και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ο αρθρογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων
ότι η συνεδρίαση αυτή δεν θα λύσει τα τουρκοελληνικά προβλήματα, αλλά θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση όσον αφορά τη βούληση των δύο χωρών να επιλύσουν προβλήματα και να αποτρέψουν τη μετατροπή των διαφορών σε κρίσεις.
Ωστόσο, σημειώνει :
“Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω γράφοντας για έναν κίνδυνο που τράβηξε την προσοχή μου πριν από την επίσκεψη του Προέδρου: Ένας Έλληνας ρεπόρτερ, (προφανώς εννοεί του Σκάϊ) του οποίου τις μεταδόσεις από την Κωνσταντινούπολη επικρίνω κατά καιρούς, κάνει ξανά ενδιαφέροντα πράγματα τις τελευταίες 24 ώρες. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ρεπορτάζ του που ανέφερε ότι «ο Ερντογάν δεν θα παραμείνει στην Αθήνα». Ο Ερντογάν πραγματοποίησε πρόσφατα ημερήσιες επισκέψεις στο Βερολίνο, το Ριάντ, τη Βουδαπέστη και σε πολλά άλλα μέρη. Στο επίκεντρο της προσοχής δεν θα πρέπει να τοποθετείται ο χρόνος που θα περάσει ο Ερντογάν στην Αθήνα αλλά αυτά που λέει αυτή την περίοδο, και είναι σημαντικό να μην δηλητηριάζεται η ατμόσφαιρα λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι”.
Και συνεχίζει:
- “Ο Πρόεδρος Ερντογάν επιμένει ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν πρέπει να μπαίνουν υπό τη σκιά άλλων χωρών. Λίγο πριν από την επίσκεψη [της 7/12], πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα [στρατιωτική] άσκηση στην Ξάνθη. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Δένδιας, του οποίου η θητεία ως Υπουργού Εξωτερικών ήταν καταστροφική για τις τουρκοελληνικές σχέσεις, συμμετείχε στην άσκηση βολής αρμάτων μάχης ΗΠΑ-Γαλλίας-Ελλάδας μαζί με τη Γαλλίδα Πρέσβη στην Αθήνα Laurence Auer. Ο Δένδιας εξήγησε ότι η μεγάλη και άνευ προηγουμένου γαλλική στρατιωτική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα ήταν δικό του δημιούργημα. Δυστυχώς, δεν γίνεται ποτέ μια φράση που περιλαμβάνει τον Δένδια να τελειώνει με πρόταση ειρήνης. Ο ίδιος Δένδιας είχε προηγουμένως αποβιβάσει γαλλικά στρατεύματα στο νησί Tavşan [Λαγούσες] απέναντι από τη Σμύρνη. Τέτοιες αποφάσεις δεν συνέβαλαν ποτέ στη λύση του προβλήματος”.
Και το άρθρο καταλήγει:
- “Ένα άλλο σημαντικό που πρέπει να κάνουμε είναι να απαλλαγούμε από τις σκιές της τρομοκρατίας. Πολλοί ακαδημαϊκοί που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό λόγω εμπλοκής στη FETO γράφουν στα ΜΜΕ εδώ και καιρό ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να εισβάλει σε ελληνικό έδαφος. Η Τουρκία δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση. Αυτό πρέπει να μεταφερθεί σωστά στην ελληνική κοινή γνώμη. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με όσο το δυνατόν περισσότερο διάλογο, και να σταματήσουν όσοι υπονομεύουν την ελληνοτουρκική προσέγγιση χάριν των πολιτικών ή επαγγελματικών φιλοδοξιών τους…”
Εν αναμονή της επίσκεψης Ερντογάν λοιπόν...
Δημοσίευση σχολίου