GuidePedia

0

Στο επίκεντρο των ερευνών οι ύποπτες εστίες κοντά σε τρεις αποθήκες πυρομαχικών του Στρατού.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, Θ. ΣΩΤΗΡΗ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, Α. ΣΚΑΛΑΙΟΥ, Α. ΚΟΝΤΗ 
Οι πρώτες πληροφορίες που έδωσε η ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν και οι διώξεις κατά μεταναστών για απόπειρα εμπρησμού. Τι ψάχνουν οι μυστικές υπηρεσίες και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής στο δάσος της Δαδιάς. Το χρονικό της καταστροφής στην Πάρνηθα. Τι λένε οι ειδικοί για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της Αττικής

Από άκρη σε άκρη σαρώνουν το δάσος της Δαδιάς η υπηρεσία πληροφοριών και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, αναζητώντας τα ευρήματα που θα τους επιτρέψουν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τη φύση των πυρκαγιών που έπληξαν τον νευραλγικής σημασίας ακριτικό νομό του Εβρου.

Οι υπηρεσίες αναζητούν ενδείξεις που θα τους επιτρέψουν να διαπιστώσουν αν ο εμπρησμός που προκάλεσε την τεράστια πυρκαγιά έγινε με πρόθεση ή είναι αποτέλεσμα ενεργειών παράτυπων μεταναστών που άναψαν φωτιές, χωρίς πρόθεση εμπρησμού, για να ετοιμάσουν το φαγητό τους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η ΕΥΠ και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής μπορούν με βάση τη φύση των ευρημάτων (συσσώρευση καύσιμης ύλης, είδος των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν για να ανάψει η φωτιά) να ξεχωρίσουν αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με μια πρώτη απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ, που έφτασε πριν από λίγα 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μια παρόμοια έρευνα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής έχει ολοκληρωθεί για την περιοχή του Μίσχου Ροδόπης και αναμένεται, κατά την έκθεση, να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η φωτιά προκλήθηκε από αμέλεια παράτυπων μεταναστών που βρίσκονταν στην περιοχή».

Οι Αρχές και ειδικά το ανακριτικό της Πυροσβεστικής έχουν βάσιμες υποψίες ότι στη Δαδιά τα πράγματα είναι διαφορετικά και ότι εδώ υπάρχει πρόθεση και οργάνωση. Το πρώτο που ενισχύει αυτές τις υποψίες είναι οι δεκαπέντε διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στη νοητή ευθεία μεταξύ Δαδιάς και Αλεξανδρούπολης. Το δεύτερο που ενισχύει αυτές τις υποψίες είναι το ότι, με βάση την εμπειρία, η αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Το 2022, μια χρονιά κατά την οποία η χώρα τα πήγε καλά γενικά με τις πυρκαγιές, στο δάσος της Δαδιάς κάηκαν περίπου 40.000 στρέμματα – από αυτά τα μισά ολοσχερώς. Η πυρκαγιά ήταν η πιο δύσκολη του περασμένου καλοκαιριού, εκεί συγκεντρώθηκαν οι περισσότερρες πυροσβεστικές δυνάμεις και εκεί χρειάστηκαν τα περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη πυρκαγιά στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχοντας όλα αυτά υπ’ όψιν τους, διόλου δεν πιστεύουν ότι η φετινή πυρκαγιά στη Δαδιά ξέσπασε τυχαία.

Αλλωστε, οι εμπρησμοί από πρόθεση μόνο σπάνιοι δεν είναι στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Ο ανθρώπινος παράγοντας έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στις φετινές πυρκαγιές. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε σχέση με το θέμα αυτό, φέτος έχουν γίνει πάνω από 140 συλλήψεις και προσαγωγές, οι 79 εκ των οποίων αφορούν εμπρησμούς από δόλο. Η κυβέρνηση έχει μετακινηθεί στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας πιο πολύ προς τη θέση ότι οι περισσότερες πυρκαγιές είναι εμπρησμοί και μάλιστα με δόλο και γι’ αυτό και οι υπουργοί προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε πολύ σκληρές δηλώσεις, όπως αυτή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ότι «οι εμπρηστές συλλαμβάνονται και τιμωρούνται», ή του Βασίλη Κικίλια που έκανε λόγο για «αλιτήριους».
Διαβάστε τη συνέχεια στην πηγή

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top