Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑ
Το δάνειο τίτλου από την επική, ιστορική ταινία του David Lean (A Passage to India) θα μπορούσε να παραπέμπει στην επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Narendra Modi στην Ελλάδα και ταυτόχρονα στην αναβάθμιση αυτής της χώρας, της πολυπληθέστερης πλέον του πλανήτη μας, στη διεθνή ζωή συνέπεια και του πολύ πρόσφατου τεχνολογικού επιτεύγματος της προσεδάφισης διαστημοπλοίου της στο νότιο πόλο της σελήνης.
Επιπλέον η Ινδία με πανσπερμία φυλών και γλωσσών, υπήρξε και παραμένει δημοκρατία γιατί μόνο έτσι θα παρέμενε ενιαίο κράτος και πυρηνική δύναμη που εξισορροπεί στην Ασία την Κίνα αλλά και χώρα Ινδουιστική που εξισορροπεί μια άλλη πυρηνική δύναμη, το ισλαμικό Πακιστάν.
Οι συνθήκες υπό τις οποίες ιδρύθηκε ο ΟΗΕ της στέρησαν τη θέση Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που σήμερα θα κατείχε δικαιωματικά . Ωστόσο το σημαντικό διεθνή της ρόλο καταδεικνύει η παγκόσμια εμβέλεια των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) αλλά και των G20 των οποίων την Προεδρία αναλαμβάνει τον Σεπτέμβριο.
Το αντιαποικιοκρατικό της παρελθόν, ο κοινός αγώνας του Νεχρού με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για τη δημιουργία το 1961 στο Βελιγράδι, του Κινήματος των Αδεσμεύτων και η συνεπής πολιτική της υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας την καθιστούν εξ΄ ορισμού σημαντική χώρα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.Το ίδιο και η αντιστασή της στο πανισλαμικό κίνημα που μεθοδικά προσπαθει να εμπλέξει η Τουρκία στη στρατηγική της για τη διεθνή νομιμοποίηση της (παράνομης) “τδβκ”.
Ωστόσο την πορεία των Ελληνο-ινδικών σχέσεων δεν διακρίνει η συνέχεια και συνέπεια. Η ανταλλαγή επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο είναι αραιές: επίσκεψη της Πρωθυπουργού Γκάντι στην Αθήνα το 1983 που ανταπέδωσε ο Κώστας Σημίτης ως Πρωθυπουργός το 2000, μετά από 17 χρόνια.
Ακολούθησαν επισκέψεις του Ινδού Προέδρου στην Αθήνα το 2007 και του Κώστα Καραμανλή στο Νέο Δελχί τον επόμενο χρόνο που ανταποδόθηκε αυτές τις ημέρες μετά από αλλα 16 χρόνια.
Γεγονός είναι ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αναθέρμανση των σχέσεων, τόσο στον τομέα των κατασκευών με την ανάληψη από Ινδική εταιρεία της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης όσο και στον πολιτικο-στρατιωτικό με κοινές ασκήσεις της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας με την Ελληνική στο Αιγαίο και την επίσκεψη πλοίων του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα της Κρήτης.
Σημαντικότερη είναι η κοινή δήλωση Μητσοτάκη και Modi στην Αθήνα με την οποία εκφράζουν την επιθυμία μετατροπής της διμερούς σχέσης «…σε στρατηγική επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη να πορευτούμε ως συνοδοιπόροι απέναντι στα στοιχήματα του αύριο από τη μία πλευρά, δρώντας από κοινού σε μέτωπα που έχουν να κάνουν με τη διπλωματία και την ασφάλεια».
Θα ήθελα να κλείσω αυτό το σύντομο σημείωμα αποτίωντας φόρο τιμής στον Σταυρο Επαμεινώνδα, High Commissioner της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Νέο Δελχί που τον Μάρτιο του 1995 διοργάνωσε με τη συμπαράσταση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών ένα μοναδικό Συνέδριο στο Νέο Δελχί με θέμα «Cyprus in Search of Peace and Justice”.
Για τη πραγματοποίηση του Συνεδρίου μεταβήκαμε στο Νέο Δελχί οι συνάδελφοι Μάριος Ευρυβιάδης, Θανάσης Πλατιάς, Ειρήνη Χειλά και εγώ ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου.
To Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Jawaharlal Nehru University , το παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Καθηγητών και φοιτητών, προσέλκυσε τη προσοχή των ΜΜΕ και προκάλεσε απορίες μεταξύ των διαπιστευμένων διπλωματών στην Ινδική πρωτεύουσα.Δεν θα ξεχάσω την απορία του Βρετανού Πρέσβυ που στη διάρκεια μιάς δεξίωσης, μεταξύ αστείου και σοβαρού, με ρώτησε «τι δουλειά έχει Πρύτανης Ελληνικού Πανεπιστημίου Πολιτικών Επιστημών στην πρωτεύουσα της Ινδίας;».
Το διαρκές κέρδος αυτής της ακαδημαικής αλλά και πολιτικής δραστηριότητας ήταν ή εκδοσή (με την επιμέλεια των Σταύρου Επαμεινώνδα και του R.C. Sharma) των εισηγήσεων στο Συνέδριο αλλά και κειμένων που προστέθηκαν στη συνέχεια για τη θεματική του πληρότητα, ενός τόμου που νομίζω ότι κοσμεί τη βιβλιογραφία για το Κυπριακό στην Αγγλική γλώσσα. Έχει τίτλο Cyprus In Search of Peace and Justice. (Somali Publications, New Delhi: 1997).
Η συμβολή του δεν εξαντλείται στα κείμενα των συγγραφέων αλλά και στα Παραρτήματα που παρέχουν στον ερευνητή άμεση πρόσβαση στο Ευρωπαικό και Διεθνές συμβατικό και δικαστικό κεκτημένο για το Κυπριακό Ζήτημα.
Δημοσίευση σχολίου