GuidePedia

0


Η Αίγυπτος θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέο hot spot τις επόμενες εβδομάδες-Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεών του, αντιστράτηγος Οσάμα Ασκάρ (Αντιστράτηγος Οσάμα Ασκάρ), έχουν βρεθεί στη μέση μιας βαθιάς σύγκρουσης ενώ ο Ερντογάν παραμονεύει

Πριν από λίγες ημέρες, η Αφρική φιλοξένησε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των BRICS στο Κέιπ Τάουν, την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, για να συζητήσουν την ατζέντα της επικείμενης συνόδου κορυφής των ηγετών τον προσεχή Αύγουστο.

Μέσω αυτής της συνάντησης φάνηκε ξεκάθαρα ότι, η συμμαχία BRICS θα γίνει μάρτυρας σημαντικών εξελίξεων που θα αποφασιστούν σίγουρα από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής, τον Αύγουστο του 2023.

Εκεί δόθηκε αίτηση από την Αίγυπτο για είσοδο στον οργανισμό και η Ρωσία υποστήριξε αυτή την πρωτοβουλία.

Η όλη αυτή διαδικασία όμως, απελευθέρωσε “ ισχυρές δυνάμεις” κατά του νυν προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, ενώ εντός χώρας υποβόσκει ένταση ανάμεσα σε ανωτάτους Αξιωματικούς και τον ίδιο.

Ρωσικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι “η Δύση προσπαθεί να μετατρέψει την Αίγυπτο σε ένα νέο hot spot, προετοιμάζοντας ένα στρατιωτικό πραξικόπημα”, χωρίς να γνωρίζουμε από που προέρχονται αυτές οι πληροφορίες, με πιθανότερες την ρωσική SVR, μόνο που η χώρα αυτή έχει παράδοση πραξικοπημάτων αφού την κυβερνά ο στρατός μετά την εκδίωξη του Σουλτάνου.

“Η Αίγυπτος θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέο hot spot τις επόμενες εβδομάδες. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεών του, αντιστράτηγος Οσάμα Ασκάρ (Αντιστράτηγος Οσάμα Ασκάρ), έχουν βρεθεί στη μέση μιας βαθιάς σύγκρουσης. Ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης, ο αλ Σίσι απέλυσε τον Ασκάρ, αλλά ο τελευταίος αρνείται να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη θέση του”, αναφέρει ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να πυροδοτήσει μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του Αλ Σίσι.

Ο Ασκάρ εθεάθη δημόσια στις 22 Ιουνίου σε μια τελετή αποφοίτησης Αιγυπτίων αξιωματικών στη Στρατιωτική Ακαδημία Νάσερ, μαζί με τον Αιγύπτιο υπουργό Άμυνας, αντιστράτηγο Μοχάμεντ Ζάκι.

Σύμφωνα με Αιγύπτιους ειδικούς, ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του αιγυπτιακού στρατού σχεδίαζαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Σίσι, κάτι που ήταν και ο λόγος για την εκδίωξη του Ασκάρ.

Η βρετανική εβδομαδιαία εφημερίδα «The Economist» δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο για την κατάσταση στην Αίγυπτο, το οποίο υποστήριζε ότι υπάρχει μια βαθιά μυστική εσωτερική σύγκρουση μεταξύ του προέδρου Σίσι και των στρατηγών του αιγυπτιακού στρατού και καμία πλευρά δεν εμπιστευόταν την άλλη.

Πρόσφατα, αρκετά αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Αλ Σίσι αλλάζει συχνά τους στρατηγούς του επειδή δεν τους εμπιστεύεται.

“Αν μιλάμε για διχασμό, τότε αυτό θα μπορούσε να κάνει την Αίγυπτο ένα νέο hot spot στην περιοχή και δεδομένων των φιλικών σχέσεων Ρωσίας και Αιγύπτου, είναι προφανές ότι η Δύση μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτό”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Οποιαδήποτε απομάκρυνσή, ή πραξικόπημα στην πολύπαθη Αίγυπτο, που αναζητά να ορθοποδήσει από τις ταραχές του 2013, θα ήταν καταστροφικό για την χώρα, αλλά και για την Ελλάδα, που διατηρεί άριστες σχέσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία.

Μια ενδεχόμενη εκδίωξη του Αλ Σίσι, θα ήταν θείο δώρο για τον Ερντογάν, του οποίου μετά την επανεκλογή του περιέργως, του πάνε όλα “ δεξιά” που λέμε στην χώρα μας, αφού και στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, παρόλο που νίκησε, αντιμετωπίζει σε συνεχή βάση αμφισβήτηση και διαδηλώσεις από την αριστερά, οι οποίες τρενάρουν το έργο του, ενώ αποχωρεί η Wagner από την Λιβύη.

Σε κάθε περίπτωση, οι Τούρκοι παραμονεύουν σε ολόκληρη την περιοχή, για να επιβληθούν ως νέοι περιφερειακοί δυνάστες, σε μια προσπάθεια αναβίωσης των οθωμανικών τους σχεδίων, για αυτό ίσως αλλάξουν στάση και ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις, κάτι που θα φέρει την Ελλάδα προ τετελεσμένων γεγονότων . 

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top