GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Εκτίμησή μας είναι ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν επιθυμούν ανάφλεξη μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας στην παρούσα φάση και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουν, αφού έχουν την ισχύ αλλά και την βούληση να το κάνουν
Η ειρήνη στα πολύπαθα Βαλκάνια φαίνεται να κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή, αφού Σερβία και Κόσοβο βρίσκονται ένα βήμα πριν την στρατιωτική αναμέτρηση.

Οι συνέπειες στρατιωτικής σύγκρουσης Σερβίας-Κοσσόβου για Ελλάδα-ΕΕ-ΝΑΤΟ
Οπωσδήποτε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι άκρως αρνητική για την ασφάλεια στα Βαλκάνια αφού μπορεί ο πόλεμος να επεκταθεί παρασύροντας και άλλες χώρες, με αρνητικά αποτελέσματα και απειλές για την Ελλάδα .

Επιπλέον ένας πόλεμος στα Βαλκάνια την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα ήταν ότι χειρότερο στην παρούσα φάση για ΕΕ και ΝΑΤΟ, που αναγκαστικά θα έστρεφαν την προσοχή τους και στο νέο πολεμικό μέτωπο στην καρδιά της Ευρώπης, μια εξέλιξη που θα ευνοούσε την Μόσχα σε μεγάλο βαθμό.
Η παρέμβαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

Προ της παραπάνω δυσμενούς εξέλιξης, το ΝΑΤΟ παρενέβη λίγες ώρες νωρίτερα προτρέποντας το Κοσσυφοπέδιο να μειώσει τις εντάσεις με τη Σερβία, μια ημέρα αφότου επιχείρησε να εγκαταστήσει δημάρχους βίαια στα δημαρχεία σε περιοχές που έχουν στην πλειοψηφία τους Σέρβικο πληθυσμό στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρει Ρουμανικό ΜΜΕ.

"Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή μεταξύ της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και των διαδηλωτών κατά των Αλβανών δημάρχων οδήγησαν τη Σερβία να θέσει τον στρατό σε επιφυλακή και να μετακινήσει μονάδες κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

«Καλούμε τους θεσμούς στο Κοσσυφοπέδιο να αποκλιμακώσουν αμέσως την ένταση και προτρέπουμε όλα τα μέρη να επιλύσουν την κατάσταση μέσω διαλόγου», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου, σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η Ειρηνευτική Αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), η οποία περιλαμβάνει 3.800 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, θα παραμείνει σε εγρήγορση, ανακοίνωσε.
Η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου βαριά ένοπλη αστυνομία και τεθωρακισμένα οχήματα φρουρούν τα δημαρχεία.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου ρίχνει "Λάδι στη φωτιά"

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι υπερασπίστηκε τις ενέργειες της αστυνομίας, που συνόδευσαν τους νέους δημάρχους την Παρασκευή.

"Είναι δικαίωμα αυτών των δημοκρατικά εκλεγμένων να αναλάβουν την εντολή τους χωρίς απειλές και εκφοβισμούς. Είναι επίσης δικαίωμα των πολιτών να εξυπηρετούνται από αυτούς τους αιρετούς", τόνισε το Σάββατο σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter.
Οι ΗΠΑ επικρίνουν το Κόσοβο για την στάση του

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επέκρινε την κυβέρνηση Κούρτι την Παρασκευή λόγω των ενεργειών της στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αυτές οι ενέργειες "επιδεινώνουν άσκοπα τις εντάσεις, υπονομεύουν τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και θα έχουν συνέπειες για τις διμερείς μας σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο", προειδοποίησε.

Οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνωρίζουν, σχεδόν δέκα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, την ανεξαρτησία που ανακηρύχθηκε στην Πρίστινα το 2008 και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους.

Πάνω από το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου είναι Αλβανοί, και οι Σέρβοι είναι η πλειοψηφία σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Σερβία

Αναφορικά με την Σερβία υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις, αφού ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς εξελέγη νέος πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) μετά την παραίτηση του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σημειώνεται ότι ο Βούτσιτς παραιτήθηκε από τον αρχηγό του κόμματος την Παρασκευή και ο Βούτσεβιτς εξελέγη νέος επικεφαλής στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνέλευσης του SNS στην πόλη Κραγκούγεβατς το Σάββατο.

Ο Βούτσεβιτς είπε ότι η πολιτική του SNS δεν θα αλλάξει και ότι θα συνεχίσει να είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της Σερβίας.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο μας. Η πολιτική μας δεν θα αλλάξει, παραμένουμε ένα κόμμα που είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της πατρίδας μας, αλλά και ένα κόμμα που τρέφει και διαφυλάσσει τις παραδοσιακές αξίες του σερβικού λαού, όλων πολίτες της Σερβίας, οι οποίοι θα υποστηρίξουν πολιτικά τη διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια ως τμήμα της Σερβίας, η οποία θα φροντίζει για τα συμφέροντα της σερβικής κοινότητας όπου κι αν ζουν, κυρίως στην επικράτεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, και του κόμματος που θα ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας Βούτσιτς», είπε ο νέος επικεφαλής του κόμματος.
Οι δηλώσεις του Σέρβου ΥΠΕΞ

Καθησηχαστικές για την ώρα, θα λέγαμε ότι είναι οι δηλώσεις του Σέρβου ΥΠΕΞ, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι η ανάπτυξη του Σερβικού στρατού στα σύνορα με το Κόσσοβο δεν συνεπάγεται ετοιμότητα επέμβασής του σε αυτό, λέγοντας:

"Ο στρατός να παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας όχι γιατί ετοιμαζόμαστε να επέμβουμε, αλλά για να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια" .

"Σίγουρα θα προστατεύσουμε τον λαό μας, ελπίζουμε ότι η ανάγκη για στρατιωτική επέμβαση δεν θα φτάσει σε αυτό", δήλωσε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς στην κρατική Ραδιοφωνική Τηλεόραση της Σερβίας.

«Δεν είμαστε υπέρ των συγκρούσεων, είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης για όλα τα ζητήματα, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ολόκληρη η Σερβία στέκεται πίσω από τον λαό μας στην «επαρχία»)του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια», πρόσθεσε. αναφερόμενος στη χώρα του Κοσσυφοπεδίου, την ανεξαρτησία της οποίας το 2008 η Σερβία δεν αναγνώρισε ποτέ.
Η θέση της Ρωσίας

Η Ρωσία από την πλευρά της πάγια υποστηρίζει την άρνηση της Σερβίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της Κοσσυφοπεδίου.

Επίσης είναι γνωστό ότι η Σερβία αποτελεί την μοναδική χώρα στα Βαλκάνια η οποία αποτελεί το προπύργιο της Ρωσίας στην περιοχή, ενώ ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς έχει επανειλημμένα πει ότι δέχεται πιέσεις από δυτικούς συμμάχους να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, χωρίς να το πράτει.

Τέλος όπως προείπαμε μια στρατιωτική ανάφλεξη στα Βαλκάνια θα συνέφερε την Ρωσία, αφού θα είχε ως αποτέλεσμα την διάσπαση του μονομερούς ενδιαφέροντος ΝΑΤΟ-ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εκτίμηση

Οπωσδήποτε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν επιθυμούν ανάφλεξη μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας στην παρούσα φάση και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουν, αφού έχουν την ισχύ αλλά και την βούληση να το κάνουν.

Άλλωστε το Κόσσοβο, το οποίο σημειωτέον δεν έχει αναγνωρισθεί από αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, οφείλει την ύπαρξη του στο ΝΑΤΟ, γεγονός που σημαίνει ότι η Συμμαχία είναι σε θέση να ακήσει σοβαρότατη πίεση στην κυβέρνησή του, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top