Κόλμερ Κωνσταντίνος
Εκτός από τις μεγάλες ανατιμήσεις των τροφίμων και πολλών άλλων καταναλωτικών προϊόντων, ο πληθωρισμός στη Ελλάδα, εν συνδυασμώ με το “τσουνάμι” φόρων, πλήττει την ελληνική οικογένεια, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, από της εποχής υιοθεσίας του ευρώ ως νομίσματος της χώρας που υποτίθεται θα μας είχε απαλλάξει από την πληθωριστική συνήθεια. Πλην όμως ματαίως…
Ο ελληνικός λαός υφίσταται το κόστος ζωής των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, αλλά με το μισό εισόδημα. Τα αίτια του εγχωρίου πληθωρισμού αποδίδονται στην έλλειψη εργατικών χειρών και στην αποδημία 500.000 Ελλήνων στο εξωτερικόν κατά την πανδημία του κινεζοϊού.
Η αποχώρηση των Αλβανών εργαζομένων στη πατρίδα τους, μείωσε την προσφορά εργατικών χειρών. Η είσοδος 100.000 λαθρομεταναστών, δεν αναπλήρωσε το κενό. Μόλις απέκτησαν άδεια παραμονής, αποχώρησαν στην Γερμανία για καλύτερο ημερομίσθιο.
Η μεγάλη τουριστική κίνηση που άρχισε ήδη μετά τον τουρκικό σεισμό κι η μεγάλη αύξηση των ενοικίων κατόπιν της “βραχυχρονίου μισθώσεως”…δωματίων (Airbnb), προκαλεί προβλήματα στεγάσεως στους εποχικώς εργαζομένους. Σε τουριστικές περιοχές, όπως λχ. η Ύδρα, για “ενοίκιο” άθλιων δωματίων απαιτείται 500 ευρώ το μήνα, όταν ο επίσημος μισθός δεν υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Αποτέλεσμα της απογνώσεως εργοδοτών και εργαζομένων είναι η αύξηση του ανεπισήμου ημερομισθίου, ή άλλως του “μαύρου χρήματος”.
Με τη συνεχιζόμενη “καταιγίδα” φόρων, η κυβέρνηση νομίζει ότι η διατήρηση του πληθωρισμού αυξάνει τα δημόσια έσοδα σε… αξιοπρεπή επίπεδα, ούτως ώστε να πάρει την… πιστωτική αναβάθμιση από τους ξένους Οίκους δανειακής ανυποληψίας. Αλλ’ η διαβάθμιση δεν θεραπεύει τον πληθωρισμό.
Το φαινόμενο του πληθωρισμού απαντάται και διεθνώς. Στην Αμερική λχ. η αποχώρηση ενός εκατομμυρίου εργαζομένων από την αγορά εργασίας, εξ’ αιτίας της πανδημίας, πιέζει τις αμοιβές της προς “τα επάνω” και προβληματίζει την FED, την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα που ετοιμάζεται ν’ ανεβάσει κι άλλο τα επιτόκια έως το 5% για να τιθασεύσει το “θηρίο του πληθωρισμού” που δεν εννοεί να… ξαναμπεί στο κλουβί του.
Ο ασκός του πληθωριστικού αιόλου
Ο ασκός του πληθωριστικού αιόλου, διαρραγείς απ’ την απερίσκεπτη νομισματική πολιτική της Ευρωτράπεζας και την “βροχή δολαρίων” του υπό FED, επί δικαίων και αδίκων, από δανεισμένο… “φρέσκο αέρα”, προξένησε το κλασσικό υπόδειγμα πληθωρισμού, όπου “πολλά χρήματα αντιμετωπίζουν λιγότερα αγαθά”.
Βοήθησε προς τούτο κι η “πράσινη ανάπτυξη”, που έδωσε ευκαιρία ανατιμήσεων του πετρελαίου. Συνέβαλε σ’ αυτή η “παγκοσμιοποίηση” της κοινής “αντίληψης των τιμών” (Perception of Prices) ακόμη κι όταν εν συνεχεία οι τιμές του φυσικού αερίου υπεχώρησαν στα “κανονικά επίπεδα”, όσην αξία κι αν έχει ο όρος αυτός.
Η εν τω μεταξύ υποτίμηση του δολαρίου, 1.10, έναντι του ευρώ και 135 του ιαπωνικού γιέν, συνέτεινε στην πληθωριστική διαδικασία, λόγω της καρτελοποιήσεως της παγκοσμίου ενεργείας, μετά τη λήξη της “παγκοσμιοποιήσεως” από της εποχής των Κλίντον και Ομπάμα.
Τα κέρδη των διεθνών καρτέλ ενεργείας εκτοξεύθηκαν στα ύψη, ως συνέπεια της πολιτικής του ΟΠΕΚ και των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών .Η μετάθεση πλούτου υπέρ των μετόχων επέτυχε του σκοπού της αναδιανομής του πλούτου εις βάρος των οικονομικώς… αδυνάτων.
Δυστυχώς, ο εγχώριος πληθωρισμός των καρτέλ δεν ελέγχεται με ημίμετρα, όπως τα “καλαθάκια του καταναλωτή” του Αδώνιδος. Είναι θεσμικός άπαξ και επικρατήσει ως αντίληψη κι’ έτσι το μεροκάματο του ανειδικεύτου εργάτη φθάνει τα 100 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει την άνοδο του κόστους των καυσίμων, του ηλεκτρισμού και των τροφίμων.
Ούτως πορευόμεθα ως ελληνική οικονομία εφέτος με τους δείκτες του τιμαρίθμου να…ευδοκιμούν και τα σταθερά εισοδήματα να φθίνουν, από φόρους και επιβαρύνσεις: Ένα πολύ ανησυχητικό σύνδρομο για σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. Γιατί η φτωχολογιά δεν αντέχει άλλο, μετά από μία 15ετία στερήσεων…
Δημοσίευση σχολίου