Στη φωτογραφία, ο Çavuşoğlu κοιτάζει τα πορτραίτα που κρέμονται στον τοίχο του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών με την πλάτη γυρισμένη. Δίπλα του είναι ο οικοδεσπότης του, ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Shoukry. Τα πορτραίτα που εξετάζει ο Çavuşoğlu ανήκουν στους προέδρους της Αιγύπτου από την εποχή της ανεξαρτησίας. Στον τοίχο ακριβώς δίπλα του υπάρχουν φωτογραφίες των προηγούμενων ΥΠΕΞ της Αιγύπτου. Ωστόσο, σημασία έχουν τα πορτρέτα των Αιγυπτίων προέδρων που εξέτασε ο Çavuşoğlu. Mαζί με το πορτρέτο του σημερινού προέδρου El Sisi, στον τοίχο εμφανίζονται οι φωτογραφίες πέντε πρώην προέδρων της Αιγύπτου.
Υπάρχει το πορτρέτο του Hosni Mubarak, ο οποίος παραιτήθηκε από την εξουσία μετά τις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης, δικάστηκε και τελικά απαλλάχθηκε, υπάρχει επίσης το πορτρέτο του Gamal Abdel Nasser, του Anwar Sadat και του πρώτου προέδρου Mohamed Najib. Ακόμη και ο Sufi Abu Talib, ο οποίος υπηρέτησε σε μια μεταβατική περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της Αιγύπτου γεμάτη πραξικοπήματα και δολοφονίες, έχει τη φωτογραφία του στον τοίχο.
Το μόνο που λείπει είναι μια φωτογραφία του Mohamed Morsi. Δεν ήταν εξάλλου η περίοδος του Mohamed Morsi κατά την οποία η Μουσουλμανική Αδελφότητα ήταν στην εξουσία στην Αίγυπτο και τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια, που έφεραν την Τουρκία και την Αίγυπτο αντιμέτωπες; Ή τι έκανε τον πρόεδρο Erdoğan να χρησιμοποιήσει πολλάκις τα επίθετα «πραξικοπηματίας, δολοφόνος» απευθυνόμενος στον σημερινό Αιγύπτιο πρόεδρο El Sisi;
Φαίνεται όμως ότι η επιδέξια αιγυπτιακή διπλωματία θέλησε να πάρει την «εκδίκησή» της για τα επίθετα «πραξικοπηματίας, δολοφόνος» που χρησιμοποιούσαν επί χρόνια στελέχη του ΑΚP, φωτογραφίζοντας και διοχετεύοντας [σσ. ενν. τις φωτογραφίες που απεικονίζουν] τον Τσαβούσογλου, υπουργό του Ερντογάν, μπροστά από «πορτραίτα αρχηγών του αιγυπτιακού κράτους» χωρίς τον Morsi.
ΔYΣΚΟΛΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛHΡΗ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ AKP
Το περιεχόμενο της συνάντησης Çavuşoğlu – Shukri δεν είναι πολύ ενθαρρυντικό όσον αφορά τις προσδοκίες της κυβέρνησης του AKP. Σύμφωνα με δημοσιεύματα [σσ. δεν δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις ούτε εντοπίζονται συναφή Τουρκικά ρεπορτάζ, πιθανή αναφορά σε περιεχόμενο σχετικών αναρτήσεων σε ΜΚΔ], η Αίγυπτος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία.
Ο πρώτος όρος είναι σχετικά εύκολος για το ΑΚP να το εφαρμόσει, αλλά σημαίνει πολλά πολιτικά. Η Αίγυπτος θέλει την έκδοση όλων των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που δικάστηκαν ερήμην από δικαστήρια και φέρονται να εμπλέκονται σε εγκλήματα. Αυτό σημαίνει να επιστραφούν στο Κάιρο εκατοντάδες άνθρωποι που διέφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία μετά την ανατροπή του Morsi και οι οποίοι υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του AKP εδώ και χρόνια.
Ο δεύτερος όρος είναι πολύ πιο δύσκολος: η Αίγυπτος θέλει η Τουρκία να αποσύρει όλους τους στρατιώτες της, όλους τους Σύρους μισθοφόρους που έστειλε για να πολεμήσουν εκεί, με άλλα λόγια να «ξεκόψει» από τη Λιβύη.
Ο τρίτος όρος της Αιγύπτου είναι εν είδει «μηνύματος αφοσίωσης» προς το ελληνικό και το κυπριακό δίδυμο, με το οποίο είχε αναπτύξει καλές σχέσεις στα χρόνια της σύγκρουσης με την κυβέρνηση του ΑΚP.
O El Sisi βάζει στην Τουρκία όρο να «λύσει» τα προβλήματά της με την Ελλάδα και την Κύπρο για να συναντηθεί με τον Erdoğan. Ο όρος αυτός περιλαμβάνει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη συμφωνία διαμοιρασμού των θαλάσσιων περιοχών που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.
ΚΑΜΙA ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚH ΕΛΠIΔΑ ΟYΤΕ ΑΠO ΤΟΝ ASSAD ΟYΤΕ ΑΠO ΤΟΝ SISI
Φυσικά, αυτή η σημαδιακή φωτογραφία δεν θα είναι το μόνο πράγμα που θα θυμόμαστε από την επίσκεψη Çavuşoğlu στο Κάιρο. Η εικόνα του «παγκόσμιου ηγέτη» που θέλει να χτίσει η κυβέρνηση του AKP για τον Erdoğan πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου δεν έλαβε καμία υποστήριξη από την Αίγυπτο. Ο ίδιος ο Tούρκος ΥΠΕΞ Çavuşoğlu ανακοίνωσε ότι μια πιθανή συνάντηση Erdoğan-Sisi μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά τις εκλογές.
Αυτό συνέβη δύο φορές την τελευταία εβδομάδα- μετά τον Assad, και ο El-Sisi δήλωσε δημοσίως ότι δεν θα συμμετάσχει στην εικόνα «παγκόσμιου ηγέτη» του Erdoğan που επιδιώκεται να δημιουργηθεί στις προεκλογικές πλατείες. Το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές θα διαμορφωθεί, φυσικά, από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία.
Δημοσίευση σχολίου