GuidePedia

0

Η Κίνα θέτει τις ΗΠΑ προ των ευθυνών τους για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης

Η επίλυση της ουκρανικής κρίσης απαιτεί προσπάθειες από την πλευρά πολλών χωρών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, καθώς οι πολεμικές δυνατότητες του Κιέβου εξαρτώνται από τη στρατιωτική τους βοήθεια, δήλωσε ο Zhao Huirong, Διευθυντής του ουκρανικού Ερευνητικού Γραφείου στο Ινστιτούτο Ρωσικής, Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ευρώπης.
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αντάλλαξαν απόψεις για το ουκρανικό ζήτημα και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συναίνεση», σημείωσε ο Zhao.
Ο Ρώσος ηγέτης επαίνεσε τη στάση της Κίνας ως προς την επίλυση του προβλήματος και διαβεβαίωσε ότι είναι ανοιχτός στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα στο πλαίσιο της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία», υπογράμμισε.
«Φυσικά, η πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης απαιτεί προσπάθειες εκ μέρους πολλών πλευρών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, επειδή η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους για την πολεμική της αποτελεσματικότητα», παρατήρησε ο Κινέζος διπλωμάτης.
«Μόνο με την έναρξη ειρηνικών διαπραγματεύσεων και τον τερματισμό της σύγκρουσης μπορεί να αποτραπεί μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε.

Το κινεζικό σχέδιο ειρήνης των 12 σημείων

Τον Φεβρουάριο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα έγγραφο σχετικά με μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. Αυτό το έγγραφο 12 σημείων περιελάμβανε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων όλων των χωρών στον τομέα της ασφάλειας, διευθέτηση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία, ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, καθώς και ακύρωση μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν χωρίς αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μετά από συνομιλίες με τον Xi την Τρίτη (28/3/2023), ο Putin υπογράμμισε ότι πολλές διατάξεις του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για την Ουκρανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης όποτε η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμοι για αυτά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής «δεν φαίνεται τέτοια ετοιμότητα».
Ο Xi πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που επανεξελέγη Κινέζος ηγέτης στις 10 Μαρτίου.

Σταθερότητα σε έναν ταραγμένο κόσμο

Η επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping στη Ρωσία έφερε περισσότερη σταθερότητα στην ταραγμένη διεθνή κατάσταση και συνέβαλε στην ανάδυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, δήλωσε στο Tass κορυφαίος Κινέζος αναλυτής.
Σύμφωνα με τον Pan Dawei, Διευθυντή του Κέντρου Ρωσικών και Κεντρικών Ασιατικών Σπουδών στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης, «η πρόσφατη επίσκεψη του ηγέτη Xi Jinping στη Ρωσία ήταν πολύ επιτυχημένη. Συνέβαλε στη σταθεροποίηση της περίπλοκης διεθνούς κατάστασης και συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου και στον μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων».
«Οι τομείς οικονομικής συνεργασίας διευρύνονται.
Είναι απαραίτητο να ληφθούν ορισμένα μέτρα για τη μείωση του αριθμού των φραγμών και τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων» πιστεύει ο ειδικός.
«Οι δύο χώρες δεν στοχεύουν σε κανένα φιλόδοξο σχέδιο, αλλά μάλλον επιδιώκουν έργα που θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες», πρόσθεσε.
«Εν μέσω της τρέχουσας αναταραχής στις διεθνείς σχέσεις, η Κίνα και η Ρωσία έδειξαν πώς να οικοδομούν διμερείς σχέσεις με σωστό τρόπο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μια συγκεκριμένη πολιτική κλειστών θυρών, αποκλειστική, εγωιστική και στενών ομάδων», τονίζει ο ειδικός.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top