GuidePedia

0

Ιδιαίτερα μεγάλος όγκος στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
Βαθαίνει επικίνδυνα η εμπλοκή της Ελλάδας στα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ και στην αντιπαράθεση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία.

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων στρατιωτικών του ΝΑΤΟ πρόκειται να πραγματοποιηθούν ασκήσεις στη Θράκη ενώ η ελληνική πλευρά διαθέτει στη συμμαχία και πεδίο βολής στον Έβρο.
Το νέο αυτό βήμα στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας και ειδικά της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στον πόλεμο γίνεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων της Νοτιοανατολικής Πολυεθνικής Μεραρχίας (Multinational Division – South East, MND-SE), που επιχειρεί σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Παραχωρείται πεδίο βολής

Το ΝΑΤΟ με διαβαθμισμένο – «εμπιστευτικό» έγγραφο, με ημερομηνία αποστολής 16/2/2023, ζητά να «επιστρατεύσει» το πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» κοντά στο Διδυμότειχο Έβρου ως πεδίο ασκήσεων για την παραπάνω μεραρχία, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ριζοσπάστης».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έγγραφο, αυτήν την περίοδο έχουν αναπτυχθεί από τη μεραρχία 5.850 άτομα, στο πλαίσιο της στρατιωτικής ετοιμότητας και της προετοιμασίας για την ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων.
Ειδικότερα, πρόκειται αφενός για δυνάμεις του ΝΑΤΟ που αποτελούνται από 900 άτομα στη Βουλγαρία και 1.300 άτομα στη Ρουμανία και αφετέρου για δυνάμεις υπό τη διοίκηση του 5ου Σώματος Στρατού των ΗΠΑ, με άλλα 650 άτομα στη Βουλγαρία και 3.000 στη Ρουμανία.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο όγκο στρατιωτικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στην περιοχή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για γενικευμένο πόλεμο και με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΝΑΤΟ, τα συμμαχικά τμήματα «αντικαθίστανται με συχνότητα 4 μηνών από τη Γαλλία και 6 μηνών από τους έτερους συμμάχους.
Σε κάθε εναλλαγή τμημάτων η MND-SE, στο πλαίσιο της ομαλής ενσωμάτωσης των νεοεισερχόμενων (CET/FIT plan) στην περιοχή επιχειρήσεων (AOO), έχει καθορίσει τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (…) με αντίστοιχη χρησιμοποίηση όπλων υποστηρίξεως».
Το έγγραφο διαπιστώνει ότι οι υποδομές που αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμες για την εκπαίδευση της παραπάνω δύναμης σε Ρουμανία και Βουλγαρία δεν είναι κατάλληλες.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το «μοναδικό αξιόλογο» πεδίο ασκήσεων είναι το CINCU της Ρουμανίας, 300 χλμ. βορείως του Βουκουρεστίου, που συνδέεται «με οδικό δίκτυο κακής κατάστασης, απαιτώντας πολύωρη διαδρομή για να προσεγγιστεί».
Όσο για τη Βουλγαρία, εκεί βρίσκεται το μοναδικό πεδίο ασκήσεων που χρησιμοποιείται σήμερα (το NSTA), ενώ, αν και υπάρχει ένα ακόμα, ο διοικητής του βουλγαρικού στρατού ξηράς δεν εγκρίνει τη χρήση του από το ΝΑΤΟ.

Τα πλεονεκτήματα για το ΝΑΤΟ

Στο σχετικό έγγραφο επισημαίνονται από τη μία η «αδυναμία του ρουμανικού στρατού» και από την άλλη η «μερική απροθυμία του βουλγαρικού στρατού» να διαθέσουν πεδία ασκήσεων, κάτι που φέρνει «σοβαρή δυσχέρεια στην κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων εκπαιδεύσεως των ανεπτυγμένων δυνάμεων». Και αυτό, όπως αναφέρεται, έχει προκαλέσει έντονα σχόλια από την πλευρά των Γάλλων και των Ιταλών που συμμετέχουν με δυνάμεις τους στη μεραρχία.
Μάλιστα, το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί με την «επικείμενη αύξηση της δύναμης των ανεπτυγμένων Συμμαχικών στρατευμάτων».
Γι’ αυτό και με το εν λόγω έγγραφο ζητείται από την Ελλάδα να διαθέσει, με έγκριση από το ΓΕΕΘΑ, ελληνικά πεδία βολής και ασκήσεων και πιο συγκεκριμένα το «Ψηλός Στάλος» του Έβρου σε ιταλικές και αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Παρουσιάζονται άλλωστε και τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου σημείου της χώρας μας αναφορικά με την εγγύτητα στις εγκαταστάσεις της μεραρχίας, αφού η απόσταση από τη βουλγαρική βάση NSTA μέχρι την Ορεστιάδα είναι 200 χλμ., «με ικανοποιητικό οδικό δίκτυο και σιδηροδρομική σύνδεση», ενώ η απόσταση μέχρι την αεροπορική βάση της Ρουμανίας (MK airbase) είναι 500 χλμ.

Προσβολή στόχου στο Βόλο από Β-52

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη (22/3/2023), «στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ», πραγματοποιήθηκε «επιχειρησιακή συνεκπαίδευση» με την επωνυμία «Spartan Spear» μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους (ικανού να φέρει πυρηνικά) τύπου Β-52 της Bomber Task Force της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς 2 μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε αποστολή Συνοδείας και 1 ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών – Joint Terminal Attack Controller (JTAC) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Άλλωστε, κατά τη διεξαγωγή της εκτελέστηκε εικονική προσβολή στόχων από το αεροσκάφος Β-52 με κατάδειξη από την ομάδα JTAC της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Πεδίο Βολής Γλαφυρών (κοντά στον Βόλο).

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top