Από τι εξαρτάται αν θα πάρει διαστάσεις ένοπλης σύγκρουσης
Οι ειδικοί αναλυτές εξηγούν γιατί η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι απίθανο να τελειώσει
Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει νέα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αεροσκάφη και πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Moskovskaya Gazeta έχει ήδη γράψει για την αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας και το παρασκήνιο της. Ταυτόχρονα, οι χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. Οι ειδικοί της ιστοσελίδας αναπτύσσουν το θέμα:
Κλιμάκωση εν όψει εκλογών
Αναμφίβολα, η Τουρκία βλέπει μια ορισμένη πρόκληση στις ενέργειες της Ελλάδας, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας, ανατολίτης Ντμίτρι Μπρίτζε στη Moskovskaya Gazeta.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι απίθανο να τελειώσει, αφού διαμορφώθηκε πολύ πριν από τη συγκρότηση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ακριβώς κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στο πλαίσιο των πολιτικών αλλαγών στην Τουρκία, ο δρόμος που ακολουθεί η χώρα, δηλαδή ο δρόμος του πολιτικού Ισλάμ, που ξεκίνησε πολύ πριν από τον Ερντογάν, οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας θα επιδεινωθούν, πιστεύει ο Ντμίτρι Μπριτζ.
«Το βλέπουμε πολύ καλά με φόντο τις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν, όπου είπε ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τους όρους των συμφωνιών για τα σύνορα στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923», σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας.
Το αν η αντιπαράθεση θα πάρει χαρακτήρα ένοπλης σύγκρουσης εξαρτάται από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, σημείωσε ο συνομιλητής της Moskovskaya Gazeta.
«Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση λόγω του γεγονότος ότι ο Ερντογάν έχει εσωτερικά προβλήματα που πρέπει να λύσει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ντμίτρι Μπριτζ. — Η Τουρκία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το 2023. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου και όχι στις 18 Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Αυτό δεν σημαίνει ότι με φόντο τις εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Ελλάδα. Ωστόσο, η κλιμάκωση μπορεί να μην παίξει στα χέρια του Ερντογάν, να του δημιουργήσει προβλήματα. Γενικά, πρέπει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιεί συνεχώς τα θέματα της διεθνούς πολιτικής για να λύσει τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας».
Θάλασσα, νησί και αέριο: τι άλλο χρειάζεται για μια σύγκρουση;
Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση έχει πραγματικά πολύ μακροχρόνιο χαρακτήρα, είπε ο Καμράν Χασάνοφ.
«Η Τουρκία και η Ελλάδα διαφωνούν επί δεκαετίες για την ιδιοκτησία των νησιών στο Αιγαίο», είπε ο πολιτικός επιστήμονας. «Αυτή η διαμάχη άρχισε να γίνεται ακόμη πιο επείγουσα μετά την ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, εξαιτίας αυτού, η σύγκρουση κλιμακώθηκε».
Η Τουρκία ανησυχεί επίσης ότι οι ελληνικές στρατιωτικές βάσεις βρίσκονται σε μικρά νησιά που είναι γεωγραφικά πιο κοντά στην τουρκική επικράτεια παρά στην ηπειρωτική Ελλάδα, πρόσθεσε ο ειδικός.
«Η ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού της Ελλάδας μειώνει το πλεονέκτημα της Τουρκίας σε αυτή την αντιπαράθεση. Συγκεκριμένα, αυτό το πλεονέκτημα αφορούσε τον στόλο, αλλά πλέον οι νέες ελληνικές κορβέτες θα το ελαχιστοποιήσουν. Δηλαδή, ο έλεγχος στη θάλασσα είναι πρωταρχικής σημασίας σε μια πιθανή σύγκρουση: και τα δύο κράτη είναι θαλάσσια», είπε ο Καμράν Χασάνοφ.
Επίσης, σύμφωνα με τον ειδικό, η Τουρκία ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ, παραβιάζοντας την ουδετερότητα σε αυτή τη σύγκρουση, υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την Ελλάδα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, η θέση των ΗΠΑ μπορεί να παίξει διττό ρόλο σε αυτή την κατάσταση:
«Η Γαλλία είναι επίσης στο πλευρό της Ελλάδας, επομένως η Τουρκία έχει προβλήματα με αυτές τις χώρες – την Ελλάδα, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες», πιστεύει ο Καμράν Χασάνοφ. — Η πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης παραμένει πάντα υψηλή. Από την άλλη, περιορίζεται, πρώτον, από τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Και δεύτερον, η παρουσία της ουκρανικής σύγκρουσης, η οποία δεν επιτρέπει στην Τουρκία και την Ελλάδα να επικεντρωθούν πλήρως σε διεκδικήσεις η μία εναντίον της άλλης. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δημιουργεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία και αποσπά την προσοχή της ηγεσίας της Τουρκίας και της Ελλάδας. Δεν είναι ώρα για διάσπαση της Δύσης, επομένως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν μια σύγκρουση μεταξύ δύο σκληρών αντιπάλων».
Ξεχωριστό σημείο είναι το ζήτημα με την Κύπρο, το οποίο επίσης δεν έχει λυθεί, σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας:
«Η Τουρκία διατηρεί τον στρατιωτικό έλεγχο της βόρειας Κύπρου κηρύσσοντας την ανεξαρτησία αυτού του τμήματος του νησιού. Το ενδεχόμενο της ενοποίησης της Κύπρου ουσιαστικά τίθεται τέλος. Και, πάλι, υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο. Αυτό εμποδίζει περαιτέρω το νησί να ενωθεί και πολώνει τις θέσεις της Αθήνας και της Άγκυρας».
Ωστόσο, από τη σκοπιά του λαϊκού, μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στην ΕΕ, μοιάζει απίστευτη. Ναι, και μάλιστα με φόντο αυτό που ξεκάθαρα συμβαίνει στην Ουκρανία. Από την άλλη, κανείς, όπως λένε, δεν ακύρωσε τις εδαφικές και πόρους διαφωνίες, πολλαπλασιασμένες με την παλιά έχθρα.
Δημοσίευση σχολίου