Νομοτελειακά οι αυταρχικές εξουσίες πέφτουν με κρότο από τις λαϊκές αντιδράσεις .Όπως οι σεισμοί προκαλούνται από τη συσσώρευση ενέργειας έτσι και οι κοινωνικές εκρήξεις προκαλούνται από την συσσώρευση λαϊκής οργής.
Γράφει η
ΛΙΑΝΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Η Τουρκία και το Ιράν βρίσκονται ακριβώς σε αυτή τη φάση. Το Ιράν εδώ και 44 χρόνια υπομένει τον ζυγό των μουλάδων . Το καθεστώς παραμένει στην εξουσία χάρη στην βία και τρομοκρατία που ασκούν οι Φρουροί της Επανάστασης.
Οι γυναίκες είναι τα τραγικά θύματα του αυταρχισμού του καθεστώτος. Όταν η Αστυνομία Ηθών δολοφόνησε εν ψυχρώ την Μαχσά Αμινί (16.9.22) , επειδή αρνήθηκε να καλύψει το κεφάλι της ξέσπασε η κοινωνική οργή. Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα σε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση παρά τις συλλήψεις και τις θανατικές καταδίκες.
Μόλις σκοτεινιάσει αναβοσβήνουν τα φώτα σε όλα τα σπίτια της Τεχεράνης σαν κραυγή για τον τερματισμό της δικτατορίας. Όλα δείχνουν πως ξεκίνησε η έκρηξη της συσσωρευμένης ενέργειας.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Τουρκία. Το καθεστώς Ερντογάν μετά από 20 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης ετοιμάζεται για εκλογές στις 14 Μαϊου.
Επέλεξε την ημέρα αυτή γιατί σηματοδοτεί την άνοδο της κυβέρνησης Μεντερές με ιστορική νίκη. Ξεχνάει, όμως, ότι την ημέρα εκείνη καταργήθηκε η μονοκομματική διακυβέρνηση που ίσχυε επί 30 χρόνια. Μάλλον η επιλογή του ήταν ατυχής. Άλλωστε, όλες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν να χάνει από την συμμαχία των έξι της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχει οριστεί ακόμα ο υποψήφιος της…
Ανερυθρίαστα, μιλώντας στους νέους , στο Ιδρυμα Νεότητας (TUGVA) είπε, ¨Προετοιμαζόμαστε για μια Τουρκία όπου δεν θα υπάρχει διαφθορά, ρουσφέτια και φτώχια¨. Περίμενε 20 ολόκληρα χρόνια για να αντιληφθεί τη διαφθορά που υπάρχει στην χώρα του….
Δημιούργησε ένα αστυνομικό κράτος, παντελώς αναξιόπιστο διεθνώς, με ανύπαρκτη διάκριση εξουσιών, και ανύπαρκτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες.
Η κοινωνία είναι θυμωμένη, την παραμυθιάζουν με τις φανταστικές πολεμικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας. Κάποιοι παρά τον φόβο τους τολμούν να χλευάζουν το καθεστώς και υποστηρίζουν ότι αυτό βρίσκεται στην μέγγενη των μαφιόζων και των θρησκευτικών ταγμάτων και αδελφοτήτων.
Η κοινωνία σε παράκρουση. Επικροτείται η ανηθικότητα της παιδοφιλίας στα διάφορα οικοτροφεία των θρησκευτικών αδελφοτήτων. Η διαφθορά έχει γίνει εθνικό σπόρ. Μπορεί, κάποια μέρα η οικονομία να φτιάξει, να αποκατασταθεί η δημοκρατική διακυβέρνηση, αλλά η ανηθικότητα δεν θεραπεύεται εύκολα όταν έχει σαπίσει ο κοινωνικός ιστός.
Τα θρησκευτικά τάγματα παλαιότερα ασχολούνταν με θεολογικές φιλοσοφικές αναζητήσεις και ερμηνείες που οδηγούσαν στον ¨τέλειο άνθρωπο¨. Τώρα έχουν μετατραπεί σε οίκους ανηθικότητας και διαφθοράς .
Στην Ιστοσελίδα Hellas Journal δημοσιεύτηκε αποκαλυπτικό άρθρο του αυτοεξόριστου δημοσιογράφου Αμπντουλλάχ Μποζκούρτ , στο οποίο αναφέρεται ότι ο σύμβουλος και στενός συνεργάτης του σουλτάνου, ο Καλίν εμπλέκεται με το παρακλάδι των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, το δίκτυο Quds Force(Selam Tevhid στα τουρκικά). Στο δημοσίευμα του Nordic Monitor τονίζεται ότι οι μουλάδες χρηματοδοτούν μια θρησκευτική επανάσταση στην Τουρκία παρόμοια με αυτήν του Ιράν…
Όλος ο κόσμος αναρωτιέται τι θα κάνει ο σουλτάνος εν όψει της πιθανολογούμενης ήττας του. Κάποιοι φοβούνται για επίθεση στο Αιγαίο και κάποιοι άλλου για κατάληψη όλης της Κύπρου . Για την επίθεση στο Αιγαίο έχουν γραφτεί πολλά και δεν χρειάζεται να επανέλθουμε σε αυτά. Για το θέμα της κατάληψης τη Κύπρου παραπέμπουμε σε ένα σημαντικό άρθρο του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Μπασαράν Ντουζγκιουν που δημοσιεύτηκε στην Ιστοσελίδα Serbestiyet. Ο έγκριτος δημοσιογράφος γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι γυναίκες στη Λευκωσία διαμαρτύρονται εναντίον του Αχμέτ Ουνσάλ, του απεσταλμένου από την Τουρκία προϊσταμένου της υπηρεσίας Θρησκευτικών υποθέσεων. Ο κύριος αυτός υποστηρίζει ότι ¨ οι Κύπριες δεν κάνουν παιδιά. Οι γυναίκες πρέπει να μένουν σπίτι και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Δεν πρέπει να λένε όχι στον άντρα τους , αλλά να ικανοποιούν όλες τις επιθυμίες τους».
Οι Τουρκοκύπριες ζητούν την επιστροφή του Ουνσάλ στην χώρα του.
Ο δημοσιογράφος συνομίλησε με δυο πρώην «προέδρους» κι έναν «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους για την ενδεχόμενη απόπειρα Ερντογάν για κατάληψη όλου του νησιού.
Οι δυο «προεδροι» δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να το κάνει γιατί θα υποστεί ζημιά. Τόνισαν ότι το χαρτί «καταβάλουμε προσπάθειες για την αναγνώριση του ψευδοκράτους από άλλες χώρες είναι ωφελιμότερη» .
Ο πρώην «πρωθυπουργός» είναι πιο απαισιόδοξος . «Μπορεί να κάνει τα πάντα για την επανεκλογή του».
Στην πραγματικότητα, λέει ο Ουνσάλ, δεν χρειάζεται καμία προσάρτηση του ψευδοκράτους γιατί αυτή έχει ήδη γίνει. Οι άνθρωποι του έχουν καταλάβει όλους τους θεσμούς και τις υπηρεσίες. Καθοδηγεί τον «πρόεδρο» , επεμβαίνει στις συνελεύσεις των κομμάτων.
Οι Τούρκοι που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο ήταν 106.446 του 2018 και ψήφισαν σε ποσοστό 48,8% τον Ερντογάν. Οι ίδιοι ψηφοφόροι του είχαν δώσει ποσοστό 54% το 2014. Τύποι σαν τον Ουνσάλ τρομοκράτησαν ακόμα και αυτούς τους ανθρώπους. Σίγουρα δεν θα του δώσουν το ποσοστό που χρειάζεται για τη νίκη.»
ΟΙ εξελίξεις στην Τουρκία και το Ιράν θα είναι καταιγιστικές. Το αμερικανικό ενδιαφέρον, όλα δείχνουν πως στρέφεται ξανά στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.
Ο υπουργός εξωτερικών Μπλίνκεν επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγεφ και του ζήτησε να ανοίξει ο διάδρομος Lacin που συνδέει το Μπακού με το Εριβάν.
Ταυτόχρονα η επίθεση στην Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη ανέβασε την ένταση μεταξύ των δυο χωρών.
Η Ε.Ε που συνήθως έχει καθυστερημένα αντανακλαστικά πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση για τον διάλογο πολιτικής και ασφάλειας με την Αρμενία. Μια Επιτροπή υπό την αιγίδα του Enrique Mora επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Αρμενίας για συνομιλίες. Αυτό είναι τυχαίο;
Από την Ουάσιγκτον η κ. Νούλαντ συνέδεσε την ένταξη της Σουηδία και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ , με την πώληση F-16 στην Άγκυρα (δεν γνωρίζουμε αν είπε κάτι και για το Αιγαίο).
Ο Ερντογάν δυσαρεστήθηκε γιατί ένας ακροδεξιός έκαψε το Κοράνι στη Σουηδία. Τολμά και διαμαρτύρεται αυτός που μετέτρεψε το σύμβολο της Ορθοδοξίας , την Αγία Σοφία, σε τζαμί. Φυσικά με τόσο χλιαρές αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα για μια τέτοια βεβήλωση δεν του καίγεται καρφί.
Η ισχυρή έκρηξη σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν του Ιράν που προκλήθηκε από επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη , ενισχύουν την άποψη μας.
Το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Αιγυπτο και το Ισραήλ σηματοδοτεί¨ τις επικείμενες εκρήξεις στην περιοχή μας.
Ας ελπίσουμε ότι οι εκρήξεις αυτές δεν θα μας αγγίξουν .
Δημοσίευση σχολίου