GuidePedia

0


Χάρης Αποσπόρης
1Η έρευνα των βελγικών αρχών στο Ευρωκοινοβούλιο που δείχνει χρηματισμό αξιωματούχων, με σημαντική μεταξύ αυτών την ελληνίδα Εύα Καϊλή, από το Κατάρ, αποτελεί εν δυνάμει "βόμβα" στο σχεδιασμό της Ε.Ε. για εξασφάλιση φορτίων LNG από το αραβικό κρατίδιο.

Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει σε προτεραιότητα την υπογραφή βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συμφωνιών με παραγωγούς πλην της Ρωσίας ώστε να αντισταθμιστούν οι χαμένες ποσότητες αερίου. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια απευθείας εμπλοκή και παρείσφρυση του Κατάρ στα εσωτερικά της Ε.Ε., όπως αυτή που προκύπτει από την εν λόγω υπόθεση χρηματισμού δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη σε επίπεδο Κομισιόν, Ευρωκοινοβουλίου και κρατών-μελών.

Ήδη το σκάνδαλο έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και αναμένεται να απασχολήσει έντονα τον ευρωπαϊκό πολιτικό κόσμο μέχρι τις τελικές αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο χθες, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να αναπέμψουν τη νομοθετική πρόταση για τη χορήγηση καθεστώτος διαμονής βραχείας διάρκειας χωρίς υποχρέωση θεώρησης («βίζα») στους πολίτες του Κουβέιτ, του Κατάρ, του Ομάν και του Ισημερινού στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για περαιτέρω συζήτηση.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στο μεταξύ με τις ενεργειακές σχέσεις της Ε.Ε. με τους Καταριανούς. Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που εξασφάλισε φορτία LNG από το Κατάρ πριν το σκάνδαλο και πέραν του Κατάρ δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι παραγωγοί διεθνώς που να μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ποσότητες αερίου στην Ευρώπη. Όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που η περισσότερη νέα παραγωγική δυνατότητα σε σταθμούς LNG ανά την υφήλιο έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί με πελάτες στην Ασία, άρα τα περιθώρια είναι ούτως η άλλως μικρά.

Ως εκ τούτου, το σκάνδαλο έρχεται να επιδεινώσει τις προοπτικές για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. σε μια δύσκολη χρονική περίοδο. Για τις Βρυξέλλες οι αποφάσεις είναι δύσκολες, καθώς αν δείξουν διαλλακτικότητα και αποσυνδέσουν το ενεργειακό ζήτημα με το πολιτικό, τότε θα έρθουν αντιμέτωπες πιθανώς με κατακραυγή, πόσο μάλλον από τη στιγμή που έκαναν ήδη "εκπτώσεις" σε άλλα θέματα, όπως το Μουντιάλ. Από την άλλη, αν συνδέσουν τα δύο ζητήματα και έρθει μια ρήξη στις διμερείς σχέσεις, τότε δυσκολεύει σημαντικά η προσπάθεια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top