Γιώργος Σκαφιδάς
Το ότι ο Ερντογάν στοχοποιεί έναν πολιτικό του αντίπαλο, με στόχο να τον στείλει στη φυλακή και να του αφαιρέσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάζει. Έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στην Τουρκία της 20ετούς πια διακυβέρνησης Ερντογάν, με στόχο: στρατιωτικούς του καλούμενου βαθέος κράτους (υποθέσεις «Βαριοπούλα», «Εργκένεκον»), γκιουλενιστές, Κούρδους (Ντεμιρτάς, Γιουκσεντάγ) κ.ά.
Η υπόθεση του 52χρονου Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ωστόσο διαφορετική, λένε πολλοί. Ο – προερχόμενος από το αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) – δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης οδηγήθηκε ενώπιον της «δικαιοσύνης» με ασήμαντη αφορμή. Επειδή τόλμησε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να αποκαλέσει «ανόητα» τα μέλη της εκλογικής επιτροπής (του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου – YSK), όταν εκείνα επιχείρησαν να του στερήσουν τη νίκη στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου του 2019 αρνούμενα να επικυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Ιμάμογλου, τελικώς, δικαιώθηκε στην κάλπη, διευρύνοντας μάλιστα το εκλογικό του προβάδισμα έναντι του υποστηριζόμενου από το ερντογανικό AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν το καλοκαίρι του 2019 στον δήμο της Κωνσταντινούπολης.
Και κάπως έτσι, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ο δήμος από όπου είχε ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα ο ίδιος ο Ερντογάν τη δεκαετία του 1990, πέρασε για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες υπό τον έλεγχο του αντιπολιτευόμενου CHP.
Η «εκδίκηση» του Ερντογάν
Το πλήγμα ήταν βαρύ για το κυβερνών ισλαμοεθνικιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που ήταν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιχειρούσε να πάρει την «εκδίκησή» του, εάν όχι στην κάλπη (καθώς δεν του το επιτρέπουν πια οι ίδιοι οι Τούρκοι ψηφοφόροι), τότε μέσω των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών που το ίδιο ελέγχει.
Αρχικά, η ελεγχόμενη από το ερντογανικό κατεστημένο «δικαιοσύνη» έβαλε στο στόχαστρο την επικεφαλής της CHP στην Κωνσταντινούπολη Τζανάν Καφταντσίογλου, που είχε συνεργαστεί στενά με τον Ιμάμογλου συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εκλογική επιτυχία του 2019.
Το «προηγούμενο» με την Καφταντσίογλου
Η 50χρονη Καφταντσίογλου καταδικάστηκε επειδή είχε «προσβάλει» τον πρόεδρο της χώρας ενώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκείνη είχε διασπείρει και «τρομοκρατική προπαγάνδα», βολικές κατηγορίες αμφότερες σε μια χώρα όπου οι όροι «προσβολή» και «τρομοκρατία» ερμηνεύονται ανάλογα με τις εκκαθαριστικές διαθέσεις όσων βρίσκονται στην εξουσία.
Με την καταδικαστική σε βάρος της απόφαση, η Καφταντσίογλου τέθηκε εκτός πολιτικής (δεν δικαιούται, για παράδειγμα, να πάρει μέρος ως υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του 2023) σε μια κάθε άλλο παρά τυχαία χρονική στιγμή. Η εκδίκαση της έφεσης, που είχε ασκήσει έπειτα από την πρωτόδικη καταδίκη του 2019, ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022 με την ανακοίνωση μιας εκ νέου καταδικαστικής για την Καφταντσίογλου απόφασης που περιόριζε την ποινή της στα… πέντε χρόνια κάθειρξης από δέκα που ήταν αρχικά.
Κάτι ανάλογο επιχειρούν, προφανώς, να κάνουν τώρα οι δικαστικές Αρχές και στον Ιμάμογλου, στέλνοντάς τον στη φυλακή (για δύο χρόνια, επτά μήνες και 15 ημέρες, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη) και στερώντας του το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Τα δυνατά σημεία του Ιμάμογλου
Ο 52χρονος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έρχεται, ωστόσο, από μια μεγάλη εκλογική νίκη όπως ήταν εκείνη του 2019 έναντι του AKP. Είναι δημοφιλής στην πόλη του, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αλλά και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα διατηρεί υψηλά ποσοστά και στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του 2023 στις οποίες θα μπορούσε θεωρητικώς να πάρει μέρος ακόμη και ως προεδρικός υποψήφιος της εξακομματικής ενωμένης αντιπολίτευσης ενάντια στον Ερντογάν.
Οι έξι της αντιπολίτευσης
Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά στα τουρκικά χρονικά, έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, εν προκειμένω το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα / CHP, το Καλό Κόμμα / İYİ, το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου / DEVA, το Κόμμα του Μέλλοντος / Gelecek, το Κόμμα Ευδαιμονίας / Saadet, και το Δημοκρατικό Κόμμα / DP, έχουν ενώσεις τις δυνάμεις τους προεκλογικά, διαμορφώνοντας κοινό μέτωπο ενάντια στους κ.κ. Ερντογάν και Μπαχτσελί.
Έφεση
Παράλληλα, εφεσιβάλλοντας την σε βάρος του απόφαση, ο Ιμάμογλου κερδίζει χρόνο καθώς η έφεσή του έχει ανασταλτικό χαρακτήρα όπερ σημαίνει ότι έως και την ολοκλήρωση της εκδίκασής της η αρχική ποινή (φυλάκιση, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων) δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ο 52χρονος παραμένει, με άλλα λόγια, ελεύθερος και πολιτικά δραστήριος μέχρι νεωτέρας. Η εκδίκαση της έφεσης που εκείνος άσκησε θα μπορούσε να διαρκέσει από λίγους μήνες έως λίγα χρόνια. Στην χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μια ανάσα πριν από τις διπλές (προεδρικές και βουλευτικές) εκλογές που αναμένονται στη γείτονα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Κων/πολη
Η στοχοποίηση του Ιμάμογλου, ωστόσο, συσπειρώνει την αντιπολίτευση, πράγμα που φάνηκε άλλωστε κατά τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το διήμερο 14 – 15 Δεκεμβρίου.
Ειδικά η 15η Δεκεμβρίου αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς ο Ιμάμογλου και οι ηγέτες των έξι κομμάτων (ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η Μεράλ Ακσενέρ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αλί Μπαμπατζάν, ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ και ο Σαμπρί Τεκίρ στη θέση του Τεμέλ Καραμολάογλου που δεν μπόρεσε να παραστεί) που έχουν ενώσει προεκλογικά τις δυνάμεις τους απέναντι στο δίδυμο AKP-MHP βρέθηκαν για πρώτη φορά όλοι μαζί να διαδηλώνουν δημοσίως ενάντια στην «τυρρανία» Ερντογάν από τη σκηνή ανοιχτής πολιτικής συγκέντρωσης στην Πόλη.
Πολιτικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το AKP, υπενθυμίζοντας ότι και ο Ερντογάν είχε διωχθεί τη δεκαετία του 1990 (στο πλαίσιο υπόθεση που ξεκινά το 1997) όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης με το τότε κόμμα του (Refah Partisi – RP) να τίθεται εκτός νόμου και τη δικαιοσύνη να τον καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης.
Το στοίχημα του Ερντογάν
Με άλλα λόγια, προειδοποιούν τον Ερντογάν ότι βάζοντας στο στόχαστρο τον Ιμάμογλου, κινδυνεύει να ενισχύσει την αντιπολίτευση μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, σε μια περίοδο κατά την οποία ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος και το AKP μετρούν πολιτική φθορά και διόλου ευκαταφρόνητες δημοσκοπικές απώλειες.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να νιώθει ότι δεν έχει πια άλλη επιλογή… Ότι βρίσκεται πια με την πλάτη στον τοίχο και ότι, ως εκ τούτου, είναι διατεθειμένο να κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία… ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση. Μένει να φανεί από το αποτέλεσμα εάν η τακτική αυτή θα αποδώσει καρπούς για τον Ερντογάν ή όχι. Οι πληγές, ωστόσο, έχουν έρθει για να μείνουν, ενώ πολλά θα κριθούν όχι μόνο από τις κατασταλτικές διαθέσεις του Ερντογάν αλλά και από τις αντιπροτάσεις της ενωμένης πια τουρκικής αντιπολίτευσης που ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επισήμως ποιος θα είναι ο κοινός προεδρικός της υποψήφιος στις εκλογές του 2023…
Δημοσίευση σχολίου