GuidePedia

0


Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ας επιχειρήσουμε μία σύγκριση μεταξύ Ελλάδας-Νορβηγίας με δυο πίνακες που θα παρατεθούν στη συνέχεια. Ας συγκρίνουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα των δύο χωρών μεταξύ των ετών 1960-2021 (Εικόνα 1). Προς διευκόλυνση των αναγνωστών η σύγκριση παρουσιάζεται με τις αντίστοιχες τιμές στον Πίνακα 1 και επιπλέον συγκριτικές πληροφορίες.

Η Ελλάδα μεταξύ των ετών 1960-2021 αύξησε το κατά κεφαλήν εισόδημά της κατά 38.9 φορές.
Η Νορβηγία μεταξύ των ετών 1960-2021 αύξησε το κατά κεφαλήν εισόδημά της κατά 61.8 φορές.
Η Νορβηγία το 1960 είχε 2.77 το κατά κεφαλήν εισόδημά της της Ελλάδας. Το 2021 είχε 4.39 φορές το κατά κεφαλήν εισόδημά της της Ελλάδας.

Μεταξύ των ετών 2000-2021 η Νορβηγία εκτόξευσε το κατά κεφαλήν εισόδημά της της από τα $38,131 στα $89,203 (αύξηση κατά 133.9%), δηλαδή το υπερδιπλασίασε (x2.33 φορές).
Μεταξύ των ετών 2000-2021 η Ελλάδα αύξησε το κατά κεφαλήν εισόδημά της από τα $12,073 στα $20,277 (αύξηση κατά 67.9%). Είχαν μεσολαβήσει τα Μνημόνια.
Η % διαφορά των δύο οικονομιών μεταξύ 1960-2021 αυξήθηκε από το 177% στο 339% (υπέρ της Νορβηγίας φυσικά).

Εικόνα 1. Κατά κεφαλήν εισόδημα Νορβηγία-Ελλάδα (1960-2021)

Εκεί που πραγματικά εκτόξευσε η Νορβηγία το κατά κεφαλήν εισόδημά της ήταν μεταξύ των 2000-2010: από τα $38,131 εκτοξεύτηκε στα $87,694! H εξήγηση: το 2000 το πετρέλαιο είχε $27/βαρέλι. Το 2010 είχε $77/βαρέλι.

Λεπτομέρεια: η Νορβηγία ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για το 2023 κατά 15%.
Σημαντικό: αυτή η αύξηση της παραγωγής θα προέλθει από θαλάσσιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου!

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: ποιο από τα δύο συγκρινόμενα παραγωγικά μοντέλα αποδείχθηκε πιο παραγωγικό;
Το Ελληνικό (= τουρισμός+ξενοδοχεία) ή το Νορβηγικό (υδρογονάνθρακες); Φυσικά και δεν υπονοούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το τουριστικό της προϊόν. Το αντίθετο. Ωστόσο, ο τουρισμός και οι υδρογονάνθρακες μπορούν να συνυπάρξουν όπως σε άλλες χώρες π.χ. στην Ταϊλάνδη στην οποία υπάρχουν άνω των 450 θαλάσσιες εξέδρες άντλησης υδρογονανθράκων ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται πέριξ του Πουκέτ και των περίφημων νησιών Phi-Phi. Αυτοί οι τουριστικοί προορισμοί έγιναν διάσημοι από την ταινία «Παραλία» με τον Leonardo Di Caprio. Άραγε, οι Έλληνες τουρίστες που κατά χιλιάδες έχουν επισκεφθεί αυτή την άκρως τουριστική περιοχή το γνώριζαν αυτό;

Επίσης: Ακούστηκε ποτέ κάποια είδηση για περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας της παρουσίας των εξεδρών άντλησης πετρελαίου; Όχι! Ούτε καν στον καταστροφικό σεισμό του 2004 με τα 9 Ρίχτερ που είχε σαρώσει την περιοχή με το φονικό τσουνάμι! Ακόμη πιο πρόσφατα, στον φονικό σεισμό της Ινδονησίας πριν λίγες ημέρες ακούστηκε κάποια είδηση για περιβαλλοντική καταστροφή από τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου της Ινδονησίας; Ξέρετε πόσες εξέδρες υπάρχουν στην Ινδονησία; Άνω των 600 (για την ακριβεια 637). Κοντά στο επίκεντρο του πρόσφατου σεισμού της Ινδονησίας βρίσκονται περίπου 61 εξέδρες της κινεζικής CNOOC.

Φαίνεται πως οι κίνδυνοι δεν αφορούν τον κινεζικό πετρελαϊκό κολοσσό αλλά μόνο τις δυτικές εταιρείες που θέλουν να έρθουν νοτίως της Κρήτης. Ακόμη μία σημαντική λεπτομέρεια: Στην Ινδονησία συμβαίνει η σύγκλιση της λιθοσφαιρικής πλάκας του Ινδικού Ωκεανού με την χερσόνησο του Σιάμ (Μυανμάρ – Μπούρμα, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Ινδονησία) στη νοτιοανατολική Ασία. Η Ινδονησία κυριολεκτικά περικυκλώνεται ανάμεσα από σεισμικά ρήγματα. Η περιοχή είναι γνωστή ως “Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς” (Ring of Fire”). Στην Ινδονησία επίσης υπάρχουν δεκάδες ηφαίστεια. Ουδείς σεισμολάγνος-τσουναμολάγνος οικολόγος τόλμησε να συνδέσει αυτούς τους σεισμούς με την ύπαρξη των εξεδρών άντλησης πετρελαίου. Φαίνεται μόνο στην Ελλάδα εντρυφεί αυτό το είδος κινδύνου…μυστήρια πράγματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κατέστρεψε το περιβάλλον της η Νορβηγία από τότε που ξεκίνησε την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της; Κατηγορηματικά ΟΧΙ!
Ο γράφων θα επαναλάβει ακόμη μία φορά την πρόταση προς την Αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση): Σύσσωμη η Αντιπολίτευση να προβεί τώρα σε ένα minimum moratorium με τη ΝΔ, σε μία πολιτική δέσμευση-συναίνεση στο θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις. Χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς «ifs and buts». Να ξεχάσει η Αντιπολίτευση αυτές τις πολιτικάντικες πρακτικές του παρελθόντος. Έχουμε περάσει σε άλλο game level.

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση τώρα, πριν τις εκλογές, ώστε να φανεί η χώρα μας σοβαρή και ενωμένη όσο αφορά αυτό το τόσο κρίσιμο οικονομικό διακύβευμα. Ο Ελληνικός λαός έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την ουτοπία και το αδιέξοδο των αφηγημάτων που επικράτησαν ως ενεργειακή (αριστερή και δεξιά) πολιτική. Ο λαός υποφέρει. Το ζει στην τσέπη του καθημερινά και μόνο αυτό συζητά.

Μην τρέφει αυταπάτες η Αντιπολίτευση. Τίποτε άλλο δεν συζητά ο λαός: μόνο πως θα τα βγάλει πέρα με την οικονομική δυσπραγία η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ενεργειακό ζήτημα. Η Αντιπολίτευση, σύσσωμη, φέρει και αυτή ευθύνες για τη σημερινή κατάντια. Όλοι τους. Δεξιοί κι αριστεροί. Ας γίνει λοιπόν η εξής υπενθύμιση προς την Αντιπολίτευση: Η τσέπη εκλέγει. Όχι η κινδυνολαγνεία. Ο λαός μπάφιασε από τις κινδυνολαγνείες. It’s the economy stupid. Ιδού η Ρόδος λοιπόν κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top