Πρώτη χρήση Kh-55 από το πυρηνικό οπλοστάσιο. Προσομοίωση πυρηνικού πλήγματος κατά της Ουκρανίας.
Mπροστά σε μια τρομαχτική ανακάλυψη βρέθηκαν πριν λίγες ώρες ΝΑΤΟϊκοί και Ουκρανοί Αξιωματούχοι καθώς εντόπισαν συντρίμμια ενός ρωσικού πυραύλου που έφερε εικονική πυρηνική κεφαλή (σσ προσομοιωτής πυρηνικής μονάδας μάχης).Ο πύραυλος έπεσε στην περιοχή του Κιέβου.
Η Ρωσία κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών ευρείας κλίμακας προχτές το πρωί στις 15 του μήνα, προχώρησε σε προσομοίωση πυρηνικού πλήγματος κατά της Ουκρανίας. Για την ακρίβεια η Ρωσία πυροδότησε τον πύραυλο απλά χωρίς την πυρηνική κεφαλή.
Είναι η πρώτη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων ακόμη και για τις απαιτήσεις μιας προσομοίωσης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νωρίς το πρωί της Τρίτης οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν δύο πυραύλους κρουζ. Ένας από αυτούς ήταν το μοντέλο Kh-55 (ρωσική ονομασία X-55) που αναπτύχθηκε για να μεταφέρει πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο.
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος πύραυλος δεν περιείχε καθόλου πολεμική κεφαλή. Αντίθετα, περιείχε έναν προσομοιωτή πυρηνικής μονάδας μάχης.
Το σοκ είναι απλά τεράστιο τόσο στην Ουκρανία όσο και στις γειτονικές ΝΑΤΟϊκές χώρες.
Δεν χρησιμοποίησαν τον πύραυλο Kh-555
Αυτή η ανακάλυψη εγείρει μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα.
Το πρώτο δεδομένο είναι ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν χρησιμοποίησε τους συμβατικούς βαλλιστικούς πυραύλους Kh-555 αλλά τον Kh-55 που οπλίζεται και με πυρηνική κεφαλή.
Οι Ρώσοι αφαίρεσαν το πυρηνικό φορτίο και δεν έβαλαν μια συμβατική κεφαλή στη θέση της. Αφού αφαιρέθηκε η πυρηνική κεφαλή, πού είναι τώρα;
Η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει πυραύλους Kh-555 για να χτυπήσει στόχους στην Ουκρανία στο παρελθόν, αυτοί είναι βαλλιστικοί πύραυλοι γεμάτοι με μη πυρηνικά εκρηκτικά δηλαδή με συμβατικά.
Εν τω μεταξύ, ο πύραυλος Kh-55 είναι το αρχικό μοντέλο που σχεδιάστηκε ειδικά για να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Με απλά λόγια, οι Kh-55 και Kh-555 χρησιμοποιούν βασικά τον ίδιο πυραυλικό φορέα, αλλά με διαφορετικό ωφέλιμο φορτίο. Οι κεφαλές τους είναι δομικά διαφορετικές και μπορούν να αναγνωριστούν από ειδικούς σχετικά εύκολα.
Και οι Ουκρανοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είτε αυτός ο πύραυλος με μια εικονική πυρηνική κεφαλή χρησιμοποιήθηκε απλώς ως ένα κάπως λιγότερο ακριβό δόλωμα με στόχο να παραπλανήσει τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας είτε οι Ρώσοι προσομοίωσαν ένα πυρηνικό κτύπημα.
Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ο ρωσικός Στρατός χρησιμοποίησε έναν πύραυλο Kh-55 (ρωσική ονομασία X-55) από το πυρηνικό οπλοστάσιό του.
Δείτε βίντεοΡωσία: Συζητήσαμε με τις ΗΠΑ στην Τουρκία το θέμα των πυρηνικών
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα είχαμε και την πρώτη επίσημη παραδοχή από τη ρωσική πλευρά για τις συνομιλίες με ΗΠΑ. Αυτές αφορούσαν ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων!
Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Γουίλιαμ Μπερνς και ο αρχικατάσκοπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν «ευαίσθητα» θέματα κατά τη συνάντησή τους αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Ο Μπερνς επέστησε την προσοχή στον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, για τις συνέπειες ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων και για τους κινδύνους για τη στρατηγική σταθερότητα, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά.
Ήταν η πρώτη υψηλού επιπέδου, απευθείας επαφή ΗΠΑ-Ρωσίας που έχει γίνει γνωστή αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, είχε σταλεί στη Μόσχα στα τέλη του 2021 από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να επιστήσει την προσοχή στον Πούτιν σχετικά με την ενίσχυση των στρατευμάτων της Μόσχας γύρω από την Ουκρανία.
«Η επαφή (ανάμεσα στον Μπερνς και τον Ναρίσκιν) έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς», δήλωσε ο Ριαμπκόφ στο RTV1. «Τα θέματα που συζητήθηκαν εκεί ήταν ευαίσθητης φύσης».
«Ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα», είπε.
«Όμως δεν στεκόμαστε με το καπέλο μας στο χέρι: οι Αμερικανοί χρειάζονται διάλογο μαζί μας ακριβώς όσο και εμείς μαζί τους».
Ο Ριαμπκόφ είπε πως άλλη μια επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβει χώρα αργότερα αυτό τον μήνα, όταν συγκληθεί μια διμερής συμβουλευτική επιτροπή για τη συνθήκη εξοπλισμών Νέα START στις 29 Νοεμβρίου στο Κάϊρο.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της G20, ότι οι επικεφαλής των αμερικανικών και ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών συζήτησαν την μη-χρήση των πυρηνικών όπλων.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από τον επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν τη μη χρήση πυρηνικών όπλων.
Τα μέρη δεν δείχνουν επί του παρόντος κανένα σημάδι ότι μπορεί να προσπαθήσουν να τα χρησιμοποιήσουν. Θα θέλαμε να τους δούμε να συναντώνται περισσότερο συχνά, και είμαστε έτοιμοι να το προωθήσουμε.
Η χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να οδηγήσει σε νέο παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να αποκλείσουμε αυτόν τον κίνδυνο», τόνισε ο Ερντογάν.
Δείτε εικόνες. Τα συντρίμμια του πυραύλου
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου