GuidePedia

0

Οι δυτικοί στρατοί είχαν την ψευδαίσθηση ότι οι όγκοι των όπλων μπορούν να μειωθούν με τη βοήθεια τεχνολογιών.

Μια από τις πλέον κρίσιμες παραμέτρους που θα κρίνει την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ποιος στρατός είναι επαρκώς εξοπλισμένος και παράλληλα έχει την ικανότητα να διαθέτει όπλα και αποθέματα προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Και εδώ τα νέα είναι μάλλον άσχημα για την Ουκρανία καθώς οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν διαρκώς με όπλα τον ουκρανικό στρατό, φαίνεται να ξεμένουν από οπλισμό τη στιγμή τα εργοστάσια τους αδυνατούν να αναπληρώσουν τα οπλοστάσια με τον ίδιο ρυθμό που δίνεται η βοήθεια στο Κίεβο.

Άμεση συνέπεια είναι πολλά δυτικά κράτη να βλέπουν τα όπλα τους να έχουν εξαντληθεί και να έχουν μειωθεί σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.΄

Πάνω από 1 εκατομμύρια βλήματα

«Προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί να αντισταθούν στα χτυπήματα των Ρώσων, η Δύση άνοιξε διάπλατα τις πόρτες των οπλοστασίων της.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παραδώσει περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία» υποστηρίζει η Le Monde.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, έχουν παραδοθεί πάνω από 1 εκατομμύρια βλήματα, δεκάδες χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, φορητά συστήματα αεράμυνας, drones και κατευθυνόμενοι πύραυλοι.
«Το αποτέλεσμα είναι, τα δυτικά οπλοστάσια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών πέραν του Ατλαντικού, να έχουν μειωθεί σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο» αναφέρει το δημοσίευμα.

Κάτω από το όριο ο οπλισμός των ΗΠΑ

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι λόγω της τεράστιας αυτής βοήθειας προς την Ουκρανία, τα αμερικανικά αποθέματα ορισμένων ειδών όπλων είναι «κάτω από τα επίπεδα που απαιτούνται και που έχουν οριστεί για το στρατιωτικό σχεδιασμό και εκπαίδευση».
Μάλιστα, αναφέρεται πως οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ζητήσουν την αγορά 100.000 βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών από τη Νότια Κορέα, έτσι ώστε και αυτά να τα παραδώσουν στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η Ν. Κορέα αντιτίθεται σε αυτήν την προοπτική καθώς δεν θέλει να εμπλακεί στη σύγκρουση, παραδίδοντας όπλα σε κάποια από τα δύο μέρη της σύγκρουσης.

Αδυνατούν τα εργοστάσια

Όπως αναφέρεται ο λόγος πίσω από την ταχεία εξάντληση των οπλοστασίων και από την αδυναμία της Δύσης να τα αναπληρώσει έγκαιρα έγκειται στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών των δυτικών κρατών που ακολούθησε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και «δεκαετιών ασύμμετρων συγκρούσεων» ενάντια σε πιο αδύναμους αντίπαλους, όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία, η Λιβύη και η Συρία.
Ένας ακόμα λόγος είναι ότι οι δυτικές δυνάμεις επέλεξαν την τεχνολογία έναντι των μεγάλων δαπανών, επενδύοντας δηλαδή σε προηγμένα όπλα, τα οποία παρά το γεγονός ότι είναι πιο αποτελεσματικά, αποδείχθηκαν εξαιρετικά ακριβά.

Η ψευδαίσθηση

«Οι δυτικοί στρατοί είχαν την ψευδαίσθηση ότι οι όγκοι των όπλων μπορούν να μειωθούν με τη βοήθεια τεχνολογιών.
Ωστόσο, αν και τα κατευθυνόμενα όπλα αποδείχθηκαν χρήσιμα στην Ουκρανία, αυτή η σύγκρουση δείχνει ότι τα παραδοσιακά όπλα, όπως το πυροβολικό, παραμένουν ζωτικής σημασίας» αναφέρει ο Thibault Fouillet, ερευνητής της Strategic Research Foundation (FRS).

Μείωση παραγωγικής ικανότητας

Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται πως οι αμυντικές κατασκευαστικές εταιρείες της Δύσης δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν έγκαιρα σημαντικές αμυντικές παραγγελίες ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγικής τους ικανότητας εδώ και δεκαετίες.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι αμερικανικές εταιρείες όπως η Lockheed Martin και η Raytheon δεν μπορούν να παράγουν περισσότερους από 2.100 αντιαρματικούς πυραύλους για συστήματα Javelin ετησίως, όταν ο αριθμός των εν λόγω πυραύλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τους πρώτους εννέα μήνες της σύγκρουσης έφτασε τους 8.500.
Η Γαλλία ανησυχεί ιδιαίτερα για την παράδοση στην Ουκρανία του ενός τέταρτου των οβίδων Caesar που έχει στη διάθεση του ο γαλλικός στρατός. Είναι ενδεικτικό πως το γαλλικό υπουργείο Άμυνας έχει παραγγείλει 18 μονάδες από την εταιρεία NEXTER, όταν η κατασκευή μόνο μιας απαιτεί 18 μήνες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top