GuidePedia

0



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι εκλογές για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου, είναι θέμα συζήτησης στην Ουάσιγκτον και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες. Σίγουρα και στη Μόσχα. Με λίγα λόγια ο “ψυχρός πόλεμος” μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας μεταφέρθηκε και στο νησί.

Είναι πλέον δικαιολογημένος ο φόβος ότι ο αυταρχικός Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να αλώσει την κυπριακή Εκκλησία. Το κτύπημα, εάν επιτύχει το σχέδιο του, θα είναι πολύ μεγάλο για τους Δυτικούς και ειδικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, με το οποίο ο μακαριστός Χρυσόστομος διατηρούσε στενή σχέση συνεργασίας και αδελφοσύνης.

Ήταν η καταλυτική υποστήριξη του τέως Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο θέμα της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που έσωσε τον κ. Βαρθολομαίο από την οργή του Πούτιν και του Πατριάρχη Κύριλλου.

Μελετώ όσα γράφονται για τη διαδικασία των εκλογών και ομολογώ ότι ανησυχώ βαθύτατα. Διότι η άλωση της Εκκλησίας της Κύπρου από τη Μόσχα θα οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες το νησί, και σε πολιτικό επίπεδο, όχι μόνο σε εκκλησιαστικό.
Ήδη τα κόμματα, το ένα μετά το άλλο, ανακοινώνουν ότι δεν υποστηρίζουν συγκεκριμένους υποψηφίους, αλλά είναι γεγονός ότι δεν επηρεάζονται οι πολίτες από τους πολιτικούς στο θέμα της Εκκλησίας.

Οπότε, και επειδή οι ψηφοφόροι είναι όπως την κινούμενη άμμο, δεν μπορούν να γίνουν και ορθές προβλέψεις, αν και λίγο-πολύ, κάποιοι που συμμετέχουν στα «μαγειρέματα» γνωρίζουν προς τα που κατευθύνεται η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

Οι εκπρόσωποι του «ρωσικού» μπλόκ ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους και ήδη σχηματίστηκαν οι γνωστές επιτροπές στήριξης και υποστήριξης. Βλέπουμε και ονόματα της δήθεν «καλής κοινωνίας» να συμμετέχουν σε ένα παιγνίδι-σχέδιο, που θα μπορούσε να επηρεάσει και τα πολιτικά πράγματα.

Οι προεδρικές εκλογές θα ακολουθήσουν τις αρχιεπισκοπικές. Και ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος έχει πολιτική επιρροή. Αποδεδειγμένα…

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο μακαριστός Χρυσόστομος “έβγαζε” κυβερνήσεις στην Κύπρο. Όμως, για ένα περίεργο λόγο, και αυτός και ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος, υποστήριζαν τους πολιτικούς που στο τέλος εκλέγονταν!

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Οι αρχιεπισκοπικές εκλογές της Κύπρου έχουν εξελιχθεί σε γεωστρατηγικές, καθώς -ανάλογα με το αποτέλεσμα- θα επηρεαστούν τα συμφέροντα της υπερδύναμης Αμερικής και της Ρωσίας. Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να χάσουν με τίποτα τις εκλογές αυτές και οι Ρώσοι παίζουν τα ρέστα τους ποντάροντας σε τρεις τουλάχιστον, ίσως και περισσότερους, υποψηφίους.

Φυσικά, οι παρεμβάσεις δεν φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού, όμως είναι γνωστές στα υψηλά δώματα της κυπριακής κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι πρεσβείες κάλεσαν ήδη σε ακρόαση κάποιους εκ των Ιεραρχών.

Είμαι σίγουρος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνωρίζει πως πρέπει να ψηφίσει και ποιον πρέπει να στηρίξει. Το ίδιο ξέρουν και οι Ιεράρχες. Το μήνυμα των Δυτικών το έλαβαν και οι λεγόμενοι «ρωσόφωνοι». Θα δώσουν σημασία ή θα αντιδράσουν με τον γνωστό κυπριακό τρόπο; Όπως και να έχουν τα πράγματα, πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

Μέχρι τότε, θα εκτοξευθούν αλληλοκατηγορίες και κάποιοι εκ των Ιεραρχών θα καταφύγουν σε βρώμικες μεθόδους, όπως συμβαίνει πάντα. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει ο πιο σοβαρός και ο λιγότερο προκλητικός και φυσικά ο πιο σπουδαγμένος για το καλό της Εκκλησίας και της Κύπρου.

Το νησί δεν πρέπει, κατ’ ουδένα λόγο να αποτελέσει θέμα μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αρκετά πλήρωσε τους πολιτικούς της, πολλοί εκ των οποίων λέγεται ότι είναι διεφθαρμένοι, άρα και εκβιάσιμοι. Ας μην πληρώσει και τους «ρωσόφωνους» Ιεράρχες η Κύπρος.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top