GuidePedia

0


Την αυταρχική πολιτική του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας, σχολίασαν στην ΕΡΤ οι Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου, νομικός και τουρκολόγος και ο Παναγιώτης Παστουσέας, αντιναύαρχος ε.α. Μιλώντας για τις συλλήψεις αντιφρονούντων ο κ. Σταθακόπουλος ανέφερε ότι είχε πιθανολογήσει ότι θα συμβεί αυτό. «Το άρθρο 119 του τουρκικού Συντάγματος του δίνει το δικαίωμα να ταυτίζει τον τουρκικό λαό με το πρόσωπο του εκάστοτε προέδρου, δηλαδή εν προκειμένω με τον ίδιο. Και οποιοσδήποτε αντιπολιτευτικός λόγος μπορεί να ποινικοποιηθεί, δηλαδή να μη θεωρείται απλώς μια κριτική αντιπολίτευση, αλλά ποινικό αδίκημα».

Σχολιάζοντας τα όσα γίνονται στην Τουρκία εξήγησε ότι ο πρώτος αντίπαλός του, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγορείται ότι παραπληροφορεί το κοινό και απειλείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να χάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, άρα να μην είναι υποψήφιος. Και όπως είπε «καταρρίπτεται για άλλη μια φορά πανηγυρικά το περί απρόβλεπτου Τουρκίας και απρόβλεπτου Ερντογάν. Πλήρως αναμενόμενα όλα».

Πώς ερμηνεύονται οι δηλώσεις Ακάρ για το Αιγαίο

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Φάνης Παπαθανασίου, αναφέρθηκε στις νέες δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με τον κύριο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες, φαίνεται πως είναι σε άλλη λογική σε σχέση με τις ακραίες φωνές. Χαρακτηρίζοντάς τον ως τον θετικό παράγοντα σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας «μιλάει για διάλογο, αλλά μιλάει για μοιρασιά στο Αιγαίο. Είναι στη λογική της προσέγγισης. Θέλει ένα διμερή διάλογο για να λύσουμε τις διαφορές μας. Είναι ο θετικός παράγοντας σε αυτή την εξίσωση, έχοντας πιο ακραίες φωνές από την πλευρά του κ. Ερντογάν, ο οποίος χθες προανήγγειλε έρευνες για υδρογονάνθρακες, νότια της Κρήτης στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού, παράνομου μνημονίου».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για τον Γενς Στόλτενμπεργκ, γ.γ. του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα. «Αυτός που είναι ο συνομιλητής τώρα από την πλευρά του διεθνούς συστήματος, είναι επικεφαλής συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Είναι εκεί προκειμένου να κρατήσει την Άγκυρα κοντάστη Συμμαχία σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ο κ. Ερντογάν εκμεταλλεύεται όλη αυτή την ανισορροπία. Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η κατάσταση στις ΗΠΑ, την κατάσταση στην Ευρώπη, τον πόλεμο στην Ουκρανία και προσπαθεί στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού να κάνει τις δικές του στρατηγικές» σχολίασε ο δημοσιογράφος.



«Η Τουρκία εδώ και αρκετές δεκαετίες και βέβαια τα τέσσερα τελευταία χρόνια πολύ έντονα, χρησιμοποιεί μια πάγια τακτική στην οποία θεωρεί ότι κερδίζει. Χρησιμοποιεί τις κρίσεις χαμηλής έντασης ή μεσαίας έντασης, χωρίς να φτάνει σε ένοπλη σύγκρουση. Έχει κερδίσει, κατά την άποψή μου, με μικρά βηματάκια. Οι παραβάσεις έγιναν παραβιάσεις, μετά έγιναν υπερπτήσεις, τώρα έχουμε τις γκρίζες ζώνες. Όλα αυτά λοιπόν, χωρίς να φτάνει σε ένοπλη σύγκρουση. Βέβαια, δεν αποκλείουμε ένα ατύχημα, το οποίο όμως βλέπετε ότι και στις δύο περιπτώσεις και των Ιμίων, αλλά και αυτά τα μικροεπεισόδια που συμβαίνουν δεν φτάνουν την ένταση στο κόκκινο» δήλωσε ο Παναγιώτης Παστουσέας.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο αντιναύαρχος ε.α. τόνισε ότι «η Τουρκία δεν διακινδυνεύει μια ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα και ιδιαίτερα τώρα που έχει εξισορροπήσει αρκετά από το 2020». Σχολιάζοντας εκείνη την περίοδο ο κ. Παστουσέας την χαρακτήρισε ως «προσπάθεια της Τουρκίας για πειθαναγκασμό και ενεργοποίηση φοβικών συνδρόμων».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η Τουρκία είχε θεωρήσει ότι η Ελλάδα στη δεκαετία του μνημονίου δεν είχε εξοπλιστεί, είχε θεωρήσει ότι η πολιτική του κατευνασμού σιγά σιγά είχε αρχίσει να διολισθαίνει προς την Φινλανδοπίοιση. Και ξαφνικά είδε ότι ο στόλος και η Αεροπορία της Ελλάδος αλλά και ο Στρατός Ξηράς, παρ’ όλα τα προβλήματα που είχαν, ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση».

Πρέπει να αλλάξει το δόγμα της στρατηγικής ψυχραιμίας

«Θέλει εμάς να προκαλέσουμε αυτή τη σύγκρουση» πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου. Από τη πλευρά του ο κ. Παστουσέας τόνισε ότι «γι’ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε πιο αποφασιστικά σε ορισμένες περιπτώσεις και νομίζω ότι το δόγμα της στρατηγικής ψυχραιμίας θα πρέπει να αλλάξει». Σύμφωνα με τον αντιναύρχο ε.α. όταν κάποιο τουρκικό πλοίο είναι στα χωρικά μας ύδατα, πρέπει να αισθάνεται την ανάσα του πολεμικού πλοίου: «Δεν λέμε να φτάσουμε σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Θα πρέπει να αισθάνεται ότι κινδυνεύει όταν είναι μέσα στα χωρικά μας ύδατα».

Η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις, αλλά δεν θέλει θερμό επεισόδιο.

Για «πολιορκία» έκανε λόγο, από την πλευρά του ο κ. Σταθακόπουλος περιγράφοντας το στρατήγημα το οποίο περιέγραψε νωρίτερα ο κ. Παστουσέας. «Η Τουρκία ήταν και είναι διαχρονικά στην ιστορία της μια χώρα της πολιορκίας. Κάνει ακαριαίο πόλεμο, αν και εφόσον, είναι όλα καλυμμένα και θα της αποβεί θετικά. Αλλιώς κάνει αυτή την πολιορκία, έχοντας σύμμαχο τον χρόνο και την υπομονή».

Απαντώντας σε αυτή την τοποθέτηση ο κ. Παστουσέας εξέφρασε την άποψη ότι «η ιστορία έχει δείξει ότι η Τουρκία δεν διακινδυνεύει το κύρος ή αυτό τουλάχιστον το αφήγημα που θέλει να προβάλλει ο Ερντογάν, δεν το διακινδυνεύει σε μία αβέβαιη σύγκρουση. Στην Κύπρο μας είχαν δέσει χειροπόδαρα, γι’ αυτό το έκανε και είχε πράσινο φως από τις Μεγάλες δυνάμεις». Ο κ. Σταθακόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στην επάνοδο του Νετανάχιου στο Ισραήλ λέγοντας ότι το Ισραήλ σε επίπεδο αξιωματούχων ουδέποτε διέκοψε και θα διακόψει επαφές με άλλες χώρες και δη με την Τουρκία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top