GuidePedia

0


Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο ότι περισσότερα από 100 άτομα με φερόμενους δεσμούς με το θρησκευτικό κίνημα Γκιουλέν επιστράφηκαν βίαια στην Τουρκία από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών της χώρας (MİT) χάρη στη «διπλωματία πληροφοριών», Bold Medya. έχουν αναφερθεί.

Σύμφωνα με τον Οκτάι, Τούρκοι πράκτορες εξασκούν τη «διπλωματία» με τους ομολόγους τους σε χώρες όπου απήχθησαν Τούρκοι υπήκοοι. Από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει παράνομες μεθόδους για να εξασφαλίσει την επιστροφή των επικριτών της μετά την απόρριψη των επίσημων αιτημάτων έκδοσής της.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για καταστολή των επικριτών του Ερντογάν στο εξωτερικό δεν φαίνεται να τελειώνουν. Πιο πρόσφατα, ο Uğur Demirok, ένας Τούρκος επιχειρηματίας που χάθηκε στο Αζερμπαϊτζάν στις 6 Σεπτεμβρίου, απήχθη και μεταφέρθηκε παράνομα στην Τουρκία από τη MİT.

Ο Ερντογάν στοχοποιεί οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, εμπνευσμένο από τον Τούρκο μουσουλμάνο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, μετά από έρευνες για διαφθορά τον Δεκεμβρίο του 2013, στις οποίες ενεπλάκη ο ίδιος ο, τότε πρωθυπουργός, Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και ο στενός κύκλος του.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα Γκιουλέν τρομοκρατική οργάνωση και άρχισε να στοχοποιεί τα μέλη του. Ενίσχυσε την καταστολή του κινήματος μετά το “πραξικόπημα” του 2016 κατηγορώντας τον Γκιουλέν ως εγκέφαλο. Ο Γκιουλέν και το κίνημα αρνούνται κατηγορηματικά ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος ή οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Η MΙT πείθει τα κράτη όπου έχουν καταφύγει οι γκιουλενιστές να παραδώσουν τα εν λόγω άτομα χωρίς τη δέουσα διαδικασία, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους. Τα θύματα έχουν αντιμετωπίσει μια σειρά από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυθαίρετες συλλήψεις, επιδρομές σε σπίτια, βασανιστήρια και κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων.

Έκθεση της SCF, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021 και με τίτλο «Η διακρατική καταστολή της Τουρκίας: Απαγωγή, απόδοση και βίαιη επιστροφή των κριτικών του Ερντογάν», επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποίησε εξωδικαστικές και παράνομες μεθόδους για τη βίαιη μεταφορά στην Τουρκία. πολιτών από το εξωτερικό.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση (WGAD) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύλληψη, η κράτηση και η αναγκαστική μεταφορά Τούρκων υπηκόων στην Τουρκία ήταν αυθαίρετες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφιερώστε ένα δευτερόλεπτο για να υποστηρίξετε το Stockholm Center for Freedom on Patreon!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top