GuidePedia

0


Η επιβολή ανώτατων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου όχι μόνο υπονομεύει τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, αλλά και ανακαλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών στους πόρους τους
Τα αίτια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης στον κόσμο δεν σχετίζονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά μάλλον προκαλούνται από την έλλειψη επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και την απόρριψη των ρωσικών υδρογονανθράκων από τις δυτικές χώρες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, στο 15ο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ της Βερόνα (Verona Eurasian Economic Forum) στο Μπακού.

Ο Sechin μίλησε για την καταστροφή της ενιαίας αγοράς ενέργειας, δήλωσε ότι η Ευρώπη έχασε την ευκαιρία να διαφοροποιήσει την προμήθεια πόρων λόγω των κυρώσεων και τόνισε ότι η ιδέα της "αποκοπής" της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία είναι "παράλογη και απατηλή".

Ενέργεια και κρίση του δολαρίου

Το γεν, η στερλίνα και το ευρώ έχουν πληγεί περισσότερο από τις τρέχουσες πολιτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και ενδέχεται να καταλήξουν να θυσιαστούν σε μια "κόλαση" κρίσης για τη σωτηρία του δολαρίου, σύμφωνα με τον Sechin.
"Μέχρι στιγμής, η Fed ήταν πιο εύστοχη στη χρήση αυτών των πόρων, ακόμη και με τη χειραγώγηση του δολαρίου έναντι των συμμάχων της.
Έτσι, το γεν, η λίρα και το ευρώ πλήττονται περισσότερο από τις πολιτικές της Fed.

Είναι αυτά τα νομίσματα που κινδυνεύουν να καταστραφούν στην πύρινη κόλαση της κρίσης, προκειμένου να σωθεί το δολάριο", είπε.
Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες ανήλθαν σε 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία επτά χρόνια, οδήγησαν σε υποεπενδύσεις στη συμβατική ενέργεια και στην τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, είπε.
"Οι τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες ξεπέρασαν το τεράστιο ποσό των 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία επτά χρόνια, δεν έχουν αποδώσει καρπούς - το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών αυξήθηκε μόνο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες κατά την ίδια περίοδο.
Αυτός είναι ο λόγος για την υποεπένδυση στη συμβατική ενέργεια και την τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας", εξήγησε ο Sechin.

Αυξάνεται το ενεργειακό έλλειμμα

Παράλληλα, πιστεύει ότι το παγκόσμιο ενεργειακό έλλειμμα μπορεί να εκτοξευθεί στο επταπλάσιο μέχρι το 2030, με τη διατήρηση των σημερινών επενδυτικών τάσεων.
"Με τη διατήρηση των σημερινών επενδυτικών τάσεων, το παγκόσμιο ενεργειακό έλλειμμα που παρατηρήθηκε το 2022 θα εκτοξευθεί στο επταπλάσιο μέχρι το 2030.
Είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι επενδύσεις στην παραδοσιακή ενέργεια κατά μέσο όρο κατά 100 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων 44 δισ. δολαρίων στον πετρελαϊκό τομέα, για να εκκαθαριστεί αυτό το έλλειμμα", δήλωσε ο Sechin.
Οι επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα πρέπει να αυξηθούν κατά 20% έως το 2030, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bernstein, πρόσθεσε.

"Σκιώδης" μέτοχος

Η βρετανική πολυεθνική BP παραμένει μέτοχος της Rosneft, με μερίσματα αξίας 700 εκατ. δολαρίων για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να μεταφέρονται στον λογαριασμό της εταιρείας, δήλωσε ο Sechin.
"Παρά τις δηλώσεις υψηλού προφίλ που έγιναν στις 27 Φεβρουαρίου από το διοικητικό συμβούλιο της BP σχετικά με την απόφαση για την αποεπένδυση από τη Rosneft, η εταιρεία δεν έχει συμμορφωθεί με την εν λόγω απόφαση.

Και παρ' όλη τη ρητορική, παραμένει "σκιώδης" μέτοχος, χωρίς να συμμετέχει στις εργασίες των οργάνων διοίκησης της εταιρείας, διατηρώντας όλα τα δικαιώματα και τα αντίστοιχα μερίσματα.
Θα ήθελα με την ευκαιρία να ενημερώσω τους φίλους μας από την BP ότι τα μερίσματά τους για το 2ο εξάμηνο του 2021 ύψους 700 εκατ. δολαρίων έχουν μεταφερθεί σε λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί γι' αυτούς", γνωστοποίησε.
"Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι τα έσοδα της BP από τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και τις κοινοπραξίες με τη Rosneft έχουν ήδη φτάσει τα $37 δισ. με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται σε περίπου $10 δισ.
Πιστεύω ότι πρόκειται για εξαιρετική αποζημίωση για το κεφάλαιο που επενδύθηκε", πρόσθεσε ο Sechin.

Αντιρωσικές ενέργειες

Ο Sechin πιστεύει ότι η επιβολή ανώτατων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου όχι μόνο υπονομεύει τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, αλλά και ανακαλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών στους πόρους τους.
"Η εισαγωγή ανώτατων ορίων αποτελεί επίθεση όχι μόνο στα θεμελιώδη της αγοράς, αλλά και στα θεμελιώδη της κυριαρχίας, που σημαίνει ότι η ιδέα είναι στην πραγματικότητα να καταργηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών στους δικούς τους πόρους, επειδή οι "σωστές" χώρες, οι οποίες στερούνται πόρων, τους χρειάζονται περισσότερο από τις "λάθος" χώρες.

Οι ίδιες οι ΗΠΑ, φυσικά, δεν επηρεάζονται από κανενός είδους περιορισμούς", σημείωσε.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες και πολιτικοί κατηγορούν ανοιχτά τις Ηνωμένες Πολιτείες για το γεγονός ότι επωφελούνται από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσαν και επωφελούνται από τα προβλήματα των συμμάχων τους, δήλωσε ο Sechin, σημειώνοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι 80% χαμηλότερες από ό,τι στην Ευρώπη.
"Παρ' όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσφέρουν τη δική τους αιτιολογία για την ενεργειακή κρίση, η οποία απέχει πολύ από την κοινή λογική", πρόσθεσε.

Η πολιτική έχει εξαφανίσει πλήρως την οικονομία σε όλο τον κόσμο, με μια ενιαία αγορά ενέργειας και κανόνες να μην υπάρχουν πλέον, τόνισε ο επικεφαλής της Rosneft.
"Η υψηλή μεταβλητότητα που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία έχει πλέον γίνει απεριόριστη.
Οι τάσεις που περιγράψαμε νωρίτερα και αυτές που μπορεί να προκύψουν απροσδόκητα, δρώντας ανεξάρτητα, χωρίς να απορροφούν η μία την άλλη, καταστρέφουν πλήρως τα θεμέλια του δικαίου, της ιδιοκτησίας και της αγοράς σαν ένα βλήμα με κούφια γόμωση", υπογράμμισε.
"Οι ΗΠΑ στοχεύουν να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης με τη βοήθεια της διπλωματίας που υποστηρίζεται από την καλύτερη πολεμική δύναμη στον κόσμο", κατέληξε ο Sechin.
Παράλληλα, ο Sechin χαρακτήρισε παράλογη και απατηλή την ιδέα της "αποκοπής" της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία.
Η Δύση υποτιμά το μέγεθος και τη συμβολή της ρωσικής οικονομίας στην παγκόσμια διαφοροποίηση της εργασίας, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το μερίδιο της Ρωσίας στην προμήθεια βασικών πρώτων υλών φτάνει μέχρι και το 15%.

Η Vostok Oil και το εμπόριο με την Ασία

Η Rosneft συνεχίζει να εργάζεται για το έργο Vostok Oil, συμπεριλαμβανομένης της αζέρικης Socar, μεταξύ των συμμετεχόντων στο έργο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft.
"Η υλοποίηση του έργου συνεχίζεται εντός του προαναγγελθέντος χρονοδιαγράμματος.
Θα χαρούμε να δούμε όλους τους φίλους μας, συμπεριλαμβανομένης της Socar, μεταξύ των συμμετεχόντων στο έργο αυτό", δήλωσε ο Sechin.
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών στο έργο Vostok Oil φέτος επιβεβαιώθηκε σημαντική αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου.
Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται στις εγκαταστάσεις προτεραιότητας του έργου.
Το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές της Ινδίας εκτινάχθηκε κατά 2,5 φορές τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2022 στο 4% μέσω της αύξησης των ενεργειακών προμηθειών, πρόσθεσε ο Sechin.
"Η αύξηση των ενεργειακών προμηθειών, ιδίως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχει ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το μερίδιο της Ρωσίας στη δομή των ινδικών εισαγωγών.
Κατά τη διάρκεια των οικονομικών ετών 2021 και 2022 το μερίδιο της Ρωσίας ήταν 1,6%, ενώ τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2022 έφθασε το 4%", είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ινδία έγινε φέτος η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο από πλευράς ΑΕΠ, επιδεικνύοντας τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών, σημείωσε ο Sechin, προσθέτοντας ότι η Rosneft είναι "ο μεγαλύτερος Ρώσος στρατηγικός επενδυτής στην ινδική οικονομία".

Ενιαία αγορά και εχθρικά χρηματοοικονομικά κέντρα

Η πολιτική έχει καταστρέψει πλήρως την παγκόσμια οικονομία, μια ενιαία αγορά ενέργειας και κανόνες δεν υπάρχουν πλέον, πιστεύει ο Sechin.
"Δεν υπάρχει πλέον ενιαία αγορά ενέργειας.
Δεν υπάρχουν κανονισμοί.
Η ακραία αστάθεια που παρατηρήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει πλέον όρια.
Οι τάσεις που περιγράψαμε προηγουμένως, καθώς και άλλες που μπορεί να εμφανιστούν απροσδόκητα, δρουν η καθεμία ανεξάρτητα και δεν μετριάζουν η μία την άλλη, καταστρέφοντας πλήρως τους πυλώνες του δικαίου, της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της αγοράς", δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να γίνει μια γρήγορη μετάβαση στην οικονομική συνεργασία στο πλαίσιο της EAEU, SCO, BRICS, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά κέντρα από μη φιλικές χώρες.

"Σήμερα είναι ζωτικής σημασίας να μεταβούμε στην οικονομική συνεργασία το συντομότερο δυνατό, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα "μη φιλικά" χρηματοπιστωτικά κέντρα για τους συμμετέχοντες σε αυτές τις διαδικασίες.
Η προτεραιότητα είναι η οργάνωση των διακανονισμών εκκαθάρισης, στους οποίους θα μπορούσαν να ενταχθούν αργότερα και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες", δήλωσε.
Ο Sechin διαβεβαιώνει ότι η έλλειψη επενδύσεων που προκαλείται από τις δυσκολίες της "πράσινης" μετάβασης και τις δευτερογενείς κυρώσεις προωθεί την ανάπτυξη των περιφερειακών δεσμών.
Η σημασία της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των αναπτυσσόμενων αγορών αυξάνεται.
"Οι χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην ενίσχυση των δεσμών, της συνεργασίας με τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία", δήλωσε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top