GuidePedia

0


Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συγκαλεί σήμερα ο Ρ.Τ.Ερντογάν, μία ημέρα μετά την σύγκληση του υπουργικού Συμβουλίου με κεντρικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.

Η Τουρκία έχει χαράξει πορεία προς την άβυσσο: Ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να επιβάλλει (θα προσπαθήσει) ναυτικό αποκλεισμό σε ελληνικά νησιά τα οποία σύμφωνα με την τουρκική λογική θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα.

Ο Ερντογάν θα δικαιολογήσει την ενέργεια αυτή μιλώντας για “νόμιμη άμυνα”.

Σκοπός των Τούρκων θα είναι να μην είναι επιτραπεί η είσοδος ή έξοδος πλοίων και αεροπλάνων που μεταφέρουν δυνάμεις του Στρατού χωρίς να αποκλείεται και ο αποκλεισμός πολιτικών πλοίων προκειμένου να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα.

Από κει και πέρα “πετά” το μπαλάκι έρχεται στην Ελλάδα που θα πρέπει είτε να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις είτε να κάνει χρήση ισχύος για να άρει τον τουρκικό ναυτικό αποκλεισμό.

Δεν αποκλείεται οι Τούρκοι να συνοδεύσουν τον ναυτικό αποκλεισμό με αποβατική ενέργεια σε νησάκι ή βραχονησίδα που δεν διαθέτει επαρκή προστασία σε συνδυασμό με έφοδο των χιλιάδων αλλοδαπών στον Έβρο.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών είναι η μεταμεσονύχτια σύσκεψη του Τούρκου ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ με τους Αρχηγούς των Επιτελείων για την Ελλάδα.

Η σύσκεψη έγινε χτες λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ πραγματοποίησαν σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με διοικητές δυνάμεων, αναπληρωτές υπουργούς και διοικητές μονάδων.
Τα βήματα της Τουρκίας:

-Xτες έλαβε χώρα συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά.

– Σήμερα θα γίνει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας (ΣΕΑ) στο οποίο προεδρεύει ο Ερντογάν. Το τουρκικό ΣΕΑ θα έχει βασικό θέμα συζήτησης τα ελληνικά νησιά και την “αποστρατικοποίηση τους”. Οι Τούρκοι Στρατηγοί θα συζητήσουν τα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα που μπορεί να λάβει η Τουρκία.

Επίσης θα συζητήσουν για μια τρίτη επιστολή η οποία έχει ετοιμαστεί και θα αποσταλεί στον ΟΗΕ. Η επιστολή μιλά για την “στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών” και θα θέτει θέμα κυριαρχίας τους.

-Οι Τούρκοι θα εξετάσουν σενάρια επιβολής “ναυτικού αποκλεισμού” σε ελληνικά νησιά.

-Επίθεσης θα εξεταστεί η παράδοση νέου τελεσίγραφου προς την Ελλάδα η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από την Αθήνα.

-Προηγήθηκε χτες το διάβημα στον Έλληνα πρέσβη και η επίσημη διαμαρτυρία στις ΗΠΑ. Οι κινήσεις αυτές μαζί με την αποστολή 3ης επιστολής προς τον ΟΗΕ συνιστά κλιμάκωση της στρατηγικής διεθνοποίησης του ζητήματος.

-Η Τουρκία πιστεύει ότι κρατά “αιχμάλωτους” ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Δεν έχει προχωρήσει στην κύρωση των Πρωτοκόλλων ένταξης των δύο σκανδιναβικών κρατών, Σουηδίας-Φινλανδίας. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνει πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές (midterms) των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται να το καθυστερήσει ακόμη περισσότερο ανάλογα με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Αυτό είναι και το χρονικό έναρξης της ελληνοτουρκικής κρίσης

«Φτιάχνουν κλίμα» οι Τούρκοι αναλυτές

“Υπάρχουν 3.000 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, δεν μπορεί η Ελλάδα να τα προστατεύσει όλα” ανέφερε ο Τούρκος απόστρατος του ναυτικού Σεμίχ Τσετίν

Γράφει:

“Υπάρχουν τρεις χιλιάδες ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να τα προστατεύσει όλα. Γιατί να ασχοληθούμε με Χίο, Λήμνο και Μυτιλήνη;

Υπάρχουν εκατοντάδες νησιά στα οποία μπορεί να σηκωθεί η σημαία ακόμη και με μία ομάδα από αυτούς που παίζουν παιχνίδια στα καφενεία. Σκεφτείτε τους τίτλους. Η Τουρκία σε μία νύχτα κατέλαβε 15 ελληνικά νησιά. Θα πέσει η κυβέρνηση.

Η Ελλάδα από τη μέρα που απέκτησε την ανεξαρτησία της μέχρι σήμερα έφτασε το σημερινό πολιτικό της χαρτί χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα. Αλλά πλέον η θάλασσα τελείωσε. Δεν απέμεινε τίποτε στην Ελλάδα για να πάρει πια. Η Τουρκία είναι με την πλάτη στον τοίχο.

Από τώρα και μετά σε πόλεμο που θα ξεσπάσει η Ελλάδα είναι που θα χάσει εδάφη”.

Ο Ντενίζ Τανσί, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yeditepe σημείωσε:

«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, και ίσως να το χρησιμοποιήσει όχι με επέμβαση, αλλά με αποκλεισμό, κι αυτό είναι μέρος της διπλωματικής πίεσης»

«Η οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας προς τα νησιά θα είναι ζήτημα νόμιμης άμυνας. Δεν πρέπει να εκληφθεί διαφορετικά.

Διότι δεν ξέρουμε το πού θα πλήξουν…

Διότι δεν είναι να δεχθούμε τη στρατιωτικοποίηση των νησιών ενάντια στην Τουρκία και την μετατροπή τους σε οπλοστάσια» υποστήριξε.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ ανέφερε από πλευράς του στο CNN Turk για τη βόρεια Λέσβο και την απόστασή της από τις τουρκικές ακτές.

«Πόση είναι η απόσταση εδώ; 10 χιλιόμετρα.

Δηλαδή ένα σύστημα πυροβολικού που μπορεί να τοποθετηθεί στις ακτές μπορεί να στοχεύσει την Τουρκία άνετα, δηλαδή τις δυνάμεις που θα κάνουν απόβαση μπορεί να τις πλήξει. ή να πλήξουν μια κίνησή μας στις θάλασσες»

«Η απόσταση είναι μόλις 2 χιλιόμετρα, αν εγκαταστήσει μονάδες πυροβολικού, ή απέναντι από το Κουσάντασι ενώ κανονικά σε πόλεμο δεν πρέπει να χτυπηθούν οι κατοικημένες περιοχές» ανέφερε και για τη Σάμο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top