GuidePedia

0

Μίλησε για “νεοαποικιοκρατική και ιμπεριαλιστική ατζέντα” εναντίον της Γαλλίας.

Σε μια επίσκεψη στην Αλγερία, πρώην αποικία της Γαλλίας, με στόχο τη “διόρθωση” των προβληματικών δεσμών τους, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τους νέους Αλγερινούς και Αφρικανούς ενάντια στη χειραγώγηση από «δίκτυα» επηρεασμένα από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα που παρουσιάζουν τη Γαλλία ως «εχθρό».

«Να μην παρασύρεστε», τους είπε, από «την τεράστια χειραγώγηση» των δικτύων αυτών που υποκινούνται από ξένες δυνάμεις και παρουσιάζουν τη Γαλλία ως «εχθρό». Κατονόμασε την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα,.

«Υπάρχει τεράστια χειραγώγηση» (στην Αλγερία και γενικότερα στην Αφρική), είπε ο Μακρόν μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην Αλγερία.

“Πολλοί ακτιβιστές του πολιτικού Ισλάμ έχουν έναν εχθρό: τη Γαλλία. Πολλά από τα δίκτυα που ωθούνται κρυφά — …από την Τουρκία, από τη Ρωσία, από την Κίνα, έχουν έναν εχθρό: τη Γαλλία.”

Ο κ. Μακρόν απέδωσε στις τρεις χωρες μια «νεοαποικιοκρατική και ιμπεριαλιστική ατζέντα».

Οι σχέσεις της Γαλλίας και της Τουρκίας βρίσκονται από καιρό στο ναδίρ, και όπως αποδείχθηκε ήταν μέρος της τουρκικής μαύρης προπαγάνδας ο ισχυρισμός ότι “τα συμφώνησαν” ο Γάλλος πρόεδρος με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα ακούστηκε και ο ψεύτικος ισχυρισμός ότι η Άγκυρα θα αγόραζε και πολεμικό υλικό από τη …Γαλλία!



Τουρκία κατά Γαλλίας: «Να κοιτάζει το δικό της αποικιακό παρελθόν και να μην κατηγορεί την Τουρκία»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τον απαράδεκτο ρόλο της Τουρκίας στην Αλγερία, εξέφρασε τη λύπη του για τη στοχοποίηση της Άγκυρας για άλλη μια φορά από τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Η απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με κάποιες άλλες χώρες, έκαναν δηλώσεις με στόχο τη χώρα μας κατά την επίσκεψή του στην Αλγερία.

Είναι απαράδεκτο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος δυσκολεύεται να έρθει αντιμέτωπος με το αποικιακό παρελθόν του στην Αφρική, ιδιαίτερα στην Αλγερία, να προσπαθεί να απαλλαγεί από το αποικιακό παρελθόν του, κατηγορώντας άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Η Τουρκία, η οποία ενθαρρύνει τη φιλία και όχι την εχθρότητα και συγκαταλέγεται στους στρατηγικούς εταίρους της Αφρικανικής Ένωσης, αναπτύσσει τις σχέσεις της τόσο με την Αλγερία όσο και με άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου μέρα με τη μέρα, και αυτές οι σχέσεις, βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις σχέσεις αμοιβαίας ωφέλειας, προχωρούν με τρόπο που σέβεται τη βούληση των ίδιων των χωρών.



Εάν η Γαλλία πιστεύει ότι υπάρχουν αντιδράσεις εναντίον της στην αφρικανική ήπειρο, θα πρέπει να αναζητήσει την πηγή αυτών των αντιδράσεων στο αποικιακό παρελθόν της και να προσπαθήσει να τις διορθώσει.

Το να ισχυρίζεται κανείς ότι αυτές οι αντιδράσεις προκαλούνται από δραστηριότητες τρίτων χωρών, αντί να αντιμετωπίζουν και να λύνουν προβλήματα που σχετίζονται με το δικό τους παρελθόν, δεν σημαίνει μόνο άρνηση ενός κοινωνιολογικού φαινομένου και της ιστορίας, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης τη διαστρεβλωμένη νοοτροπία ορισμένων πολιτικών.Ελπίζουμε ότι η Γαλλία θα φτάσει στην ωριμότητα εκείνη που απαιτείται ώστε να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν της χωρίς να κατηγορεί άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, το συντομότερο δυνατό».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

 
Top