GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος

"ΟΝαύαρχος Gürdeniz προειδοποιεί. Οι Ιταλοί στέλνουν στρατιωτικά πλοία", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
Ζητάει άμεσα η Τουρκία να στείλει γεωτρύπανο στην περιοχή

"Όπως έγινε γνωστό, το ιταλικό πολεμικό ναυτικό έστειλε φρεγάτα στην περιοχή για να προστατεύσει το πλοίο έρευνας της εταιρείας ENI, που πραγματοποιεί γεωτρήσεις για τους Έλληνες παραβιάζοντας τα θαλάσσια δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.

Ο Ναύαρχος Cem Gürdeniz, δηλώνοντας ότι αυτές οι περιοχές γειτνιάζουν με την τουρκική υφαλοκρηπίδα, είπε ότι «η Τουρκία θα πρέπει επίσης να είναι παρούσα στη δική της περιοχή».

Συγκεκριμένα,η ιταλική εταιρεία ενέργειας ENI και η γαλλική Total ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ανακάλυψαν νέο κοίτασμα φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια των εργασιών γεώτρησής τους στο 6ο αγροτεμάχιο της λεγόμενης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) του ελληνοκυπριακού τμήματος της Νότιας Κύπρου (GCA).

Παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου, ενεργώντας ως η μόνη αρχή του νησιού, κήρυξε τη λεγόμενη ΑΟΖ αποτελούμενη από 13 αγροτεμάχια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε χορηγήσει άδειες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε διεθνείς ενεργειακές εταιρείες όπως η Eni, η Total και η αμερικανική ExxonMobil για αυτά τα λεγόμενα πεδία ΑΟΖ.

Μεταξύ των αποκαλούμενων θαλασσίων οικοπέδων ΑΟΖ που ανακοίνωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση, τα 1, 4, 5, 6, 7 στις νοτιοδυτικές υπεράκτιες της Κύπρου επικαλύπτονται με την τουρκική υφαλοκρηπίδα και τα 2, 3, 8, 9, 12 και 13 αλληλεπικαλύπτονται με τις περιοχές που διεκδικεί η ΤΔΒ

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ σε αυτές τις περιοχές.

Στην περιοχή μόνο τα λεγόμενα 10ο και 11ο θαλάσσια οικόπεδα δεν αλληλοκαλύπτονται.

Από την άλλη, τα προηγούμενα χρόνια στην Τουρκία, τα πλοία αυτών των εταιρειών που παραβίασαν την περιοχή μας απομακρύνθηκαν από το Τουρκικό Ναυτικό.

Μέχρι σήμερα έχουμε μπλοκάρει 7 πλοία με σημαία Ιταλίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας και Μάλτας, τα οποία αναζητούν φυσικό αέριο στα κοιτάσματα που έχουμε και νόμιμο δικαίωμα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έχουμε μπλοκάρει τέτοια πλοία εδώ και 2 χρόνια

Ο πρώην σύμβουλος του τέως προέδρου της ΤΔΒΚ Rauf DenktaşSabahattin İsmail επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει σταματήσει τις δραστηριότητες αποκλεισμού για 2 χρόνια.

"Έχει αλλάξει η πολιτική αποτροπής των ελληνικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο;"

Προειδοπίηση από Ναύαρχο GÜRDENİZ

Σε μια προειδοποίηση, προέβη ο απόστρατος Ναύαρχος Cem Gürdeniz, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε μια φρεγάτα για να προστατεύσει το πλοίο γεωτρήσεων.

Ο Gürdeniz έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Το Ιταλικό Ναυτικό αγνόησε παράνομα τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και ανέθεσε σε μια φρεγάτα του την προστασία του ιταλικού πλοίου γεώτρησης ENI στην 6η περιοχή που έχει αδειοδοτήσει. Η περιοχή αυτή γειτνιάζει με την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία πρέπει επίσης να είναι παρούσα στο δικό της πεδίο».

Σύμφωνα με τα νέα στα ελληνικά ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα, η Ελληνοκύπρια υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πιλίντου, σε δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι η κλίνη που ανακαλύφθηκε βρισκόταν στο στόχο του «Kronos-1» , στο οικόπεδο 6

Αν και ένα μέρος του χώρου γεώτρησης στο λεγόμενο οικόπεδο 6, που έχει δηλώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, εισέρχεται στην περιοχή όπου βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, το πλοίο γεώτρησης που ενήργσε για την ιταλική ENI και τη γαλλική Total βρίσκεται εκτός της επικαλυπτόμενης περιοχής.

Δηλώνοντας ότι η ποσότητα που σχετίζεται με το κοίτασμα υπολογίζεται σε 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF), η Pilidu ισχυρίστηκε ότι η νέα ανακάλυψη έχει επίσης καλά έως εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στις ειδήσεις σημειώθηκε επίσης ότι η γεώτρηση που πραγματοποίησε το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2287 μέτρων αποκάλυψε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου μήκους 260 μέτρων.

Στη δήλωση της ενεργειακής εταιρείας ENI, σημειώθηκε ότι η ανακάλυψη που έγινε στο Kronos-1 επιτρέπει την ανάπτυξη περισσότερων πιθανών όγκων αερίου στην περιοχή.

Ο Kevin McLachlan, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Total Energies, δήλωσε ότι το εξερευνητικό πηγάδι στο Kronos-1 είναι ένα άλλο παράδειγμα του αντίκτυπου των εξερευνητικών στρατηγικών για την εξερεύνηση πηγών χαμηλού τεχνικού κόστους και εκπομπών άνθρακα για τη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια καθώς και για την παροχή πρόσθετων πηγών παροχής αερίου προς την Ευρώπη.

Η ENI και η κοινοπραξία Total ξεκίνησαν εκ νέου τις εργασίες γεώτρησης τον Μάιο, τις οποίες ανέβαλαν το 2020 λόγω της επιδημίας στο λεγόμενο 6ο οικόπεδο , που οι Έλληνες δήλωσαν μονομερώς.

11 από τα 13 θαλάσσια οικόπεδα είναι σε περιοχές της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ

Οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου που πραγματοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα γύρω από την Κύπρο και οι έρευνες πόρων σε ορισμένες περιοχές συνδέονται στενά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των χωρών που γειτνιάζουν με τη Μεσόγειο.

Παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, ενεργώντας ως η μόνη αρχή του νησιού, κήρυξε τη λεγόμενη ΑΟΖ αποτελούμενη από 13 αγροτεμάχια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ελληνοκύπριοι έχουν προβεί σε τρεις συμφωνίες που δεν αναγνωρίζονται από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ.

Έχοντας υπογράψει αρχικά καθορισμό θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο το 2003, η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη συνέχεια υπέγραψε συμφωνία με τον Λίβανο το 2007 και με το Ισραήλ το 2010.

ÇAVUŞOĞLU: Δεν επικαλύπτεται από την τουρκική υφαλοκρηπίδα

Από την άλλη, αναφερόμενος στην είδηση ​​ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου βρήκε υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το οικόπεδο, που ήταν το θέμα της είδησης, δεν αλληλεπικαλύπτεται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και βρισκόταν στην νότια των συνόρων της υφαλοκρηπίδας.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν πλοία στην τουρκική υφαλοκρηπίδα 9 φορές τον τελευταίο χρόνο, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους, και είπε: «Σίγουρα δεν επιτρέψαμε σε αυτά τα πλοία να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας, είτε με τα στρατιωτικά μέτρα που πήραμε ή με τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες».

Υπενθυμίζοντας ότι ένα ιταλικό επιστημονικό ερευνητικό πλοίο ζήτησε άδεια από την Τουρκία για να πραγματοποιήσει έρευνα στην περιοχή, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητες γεώτρησης και σεισμικής έρευνας εντός της υφαλοκρηπίδας της και σε περιοχές που έχουν άδεια από την ΤΔΒΚ.

Σημειώνοντας ότι το πρόβλημα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου σχετίζεται με την κατανομή του εισοδήματος στην Κύπρο, ο Τσαβούσογλου συνέχισε ως εξής:

«Έχουμε κάνει προτάσεις τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην ΕΕ για αυτό το θέμα. Η ΤΔΒΚ έχει επίσης επαναλάβει τις προτάσεις της από το 2011. Στις αρχές Ιουλίου, ανακοίνωσε τους τομείς συνεργασίας και έβαλε ξανά τις προτάσεις της στο τραπέζι, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα βασιζόμενες στην ΕΕ, προσπάθησαν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας αντί της δίκαιης κατανομής. Καθώς δεν το επιτρέψαμε στο παρελθόν, αποκλείεται να το επιτρέψουμε στο μέλλον».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι αυτό που ζητάει ο Τούρκος απόστρατος Ναύαρχος Cem Gürdeniz, είναι η Τουρκία να είναι παρούσα στη δική της περιοχή στη ΝΑ Μεσόγειο, γεγονός που ερμηνεύεται ως αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου σε θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου, που η Άγκυρα θεωρεί είτε ότι ανήκουν στην υφαλοκρηπίδα της είτε ανήκουν στη δικαιοδοσία του ψευδοκράτους στην Κύπρο

Αυτά είναι σύμφωνα με τους Τούρκους τα 1, 4, 5, 6, 7 στις νοτιοδυτικές υπεράκτιες της Κύπρου τα οποία επικαλύπτονται με την τουρκική υφαλοκρηπίδα και τα 2, 3, 8, 9, 12 και 13 που αλληλεπικαλύπτονται με τις περιοχές που διεκδικεί η ΤΔΒ

Επίσης θα πρέπει να αναμένουμε από την Τουρκία εντατικοποίηση των προσπαθειών της για εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Συρία, επιδιώκοντας την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Δαμασκό, καθώς και την οριοθέτηση των ΑΟΖ της Συρίας με αυτής του ψευδοκράτους

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο μέσω Συρίας, της Τουρκίας αλλά και της Ρωσίας στο ενεργειακό παιγνίδι της ΝΑ Μεσογείου

Κλείνω λέγοντας ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στο μέλλον θα είναι να αποστείλει γεωτρύπανο αρχικά όπως προείπαμε στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ , στην περιοχή που δεν ενεργούν οι ΕΝΙ-TOTAL, ισχυριζόμενη ότι αυτό το τμήμα που θα ενεργήσει ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, τεστάροντας αντιδράσεις ΗΠΑ-Γαλλίας-Ιταλίας Ελλάδας-Κύπρου από τη μια και από την άλλη εξασφαλίζοντας στα σίγουρα μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου, αφού το ήδη ανευρεθέν απο τις Eni-Total κοίτασμα, σίγουρα θα επεκτείνεται στην πολύ κοντινή περιοχή που θα ενεργήσει η Άγκυρα

Αν από την άλλη δεχθεί πιέσεις να μην προβεί σε τέτοια ενέργεια, τότε θα στείλει το γεωτρύπανό της σε ένα από τα οικόπεδα που προαναφέραμε και που ισχυρίζεται ότι ανήκουν είτε στην υφαλοκρηπίδα της είτε στο ψευδοκράτος

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top