Κρίσιμη για τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία με την πορεία των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν σήμερα στην Τεχεράνη Πούτιν-Ερντογάν-Ραϊσί.
Είναι η έβδομη συνάντηση κορυφής του σχήματος Αστάνα, για τη Συρία, όμως, παράλληλα με την τριμερή, θα γίνουν και διμερείς συνομιλίες, σε ανώτατο επίπεδο αλλά και σε επίπεδο υπουργών. Σήμερα θα συνεδριάσει το συμβούλιο συνεργασίας Ιράν-Τουρκίας, ενώ οι δύο πρόεδροι θα έχουν και κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Στην συνάντηση που είχε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ με τον Ερντογάν, δήλωσε σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία σίγουρα θα βλάψει τη Συρία αλλά και την Τουρκία και ολόκληρη την περιοχή και θα είναι μάλλον προς όφελος των τρομοκρατών».
Το απόγευμα σύμφωνα με την ιρανική Προεδρία θα γίνει η τριμερής στο πλαίσιο της συνεργασίας Αστάνα (που εγκαινιάστηκε το 2017), ενώ θα ακολουθήσουν σήμερα και αύριο διμερείς συνομιλίες κορυφής, Πούτιν-Ερντογάν και Πούτιν-Ραϊσί.
Στην επίσημη ατζέντα, σύμφωνα με όλες τις πλευρές, εκτός της Συρίας είναι οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία και το νέο διεθνές σκηνικό που διαμορφώνεται, με την αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας. Βασικό θέμα, σύμφωνα με Μόσχα και Άγκυρα, θα είναι και η εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά την προκαταρτική συμφωνία που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.
–«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο προς αυτή την κατεύθυνση, δεύτερον, αυτό το θέμα θα συζητηθεί από τους προέδρους» Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ. Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, το συντονιστικό κέντρο θα λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη με την συμμετοχή Τούρκων, Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων καθώς και εκπροσώπων του ΟΗΕ.
Η συμφωνία που τέθηκε υπό διαπραγμάτευση με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ έχει ως στόχο να μεταφερθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στα ουκρανικά σιλό. Παράλληλα συμφωνήθηκε να διευκολυνθούν οι ρωσικές εξαγωγές δημητριακών και λιπασμάτων, που επηρεάζονται από τις δυτικές κυρώσεις και έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία άλλων χωρών αλλά κυρίως στις πιο επισφαλείς επισιτιστικά χώρες της Αφρικής.
-Ως προς τη Συρία, η Τουρκία έχει προαναγγείλει από τον Μάιο νέα στρατιωτική εισβολή κατά μήκος των συνόρων, για τη διαμόρφωση μίας “ζώνης ασφαλείας” σε βάθος 30 χιλιομέτρων, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, όμως υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις από την Ουάσιγκτον ενώ το ίδιο προκύπτει και από την Τεχεράνη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας από την πλευρά του έχει εκφράσει δημοσίως επιφυλάξεις για μία νέα στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Ερντοπάν ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία σίγουρα θα βλάψει τη Συρία αλλά και την Τουρκία και ολόκληρη την περιοχή και θα είναι μάλλον προς όφελος των τρομοκρατών».
-Στο ενεργειακό πεδίο, όπου η κατάσταση εκτραχύνεται για την ΕΕ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον Nord Stream 1, αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα συζητηθεί στη διμερή Πούτιν-Ερντογάν για τον Turk Stream, μέσω του οποίου προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο και η Ελλάδα. Παράλληλα ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει να έχει διαμεσολαβητικό ρόλο και στη σχέση ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν και είναι ενδεικτικό ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ την παραμονή της επίσκεψης στο Μπακού της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν για συμφωνία αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου που προμηθεύεται η ΕΕ από το Αζερμπαϊτζάν. H συμφωνία προβλέπει την αύξηση από 8 δισ. κυβικά μέτρα σε 12 δισ. κυβικά μέτρα. Ο αγωγός μεταφέρει αέριο στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία.
-Στο πεδίο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων η ατζέντα είναι πολύ βαριά, και περιλαμβάνει εκτός των άλλων το θέμα των S-400 αλλά και των άλλων πτυχών της στρατηγικής συνεργασίας που έχουν εγκαινιάσει Πούτιν-Ερντογάν, σε όλους τους τομείς. Η Άγκυρα, επιχειρεί ανοίγματα προς την Δύση, τόσο για τα εξοπλιστικά της προγράμματα (με πιο πρόσφατο αυτό του Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν για Rafale και πυραυλικά συστήματα SAMP/T) ωστόσο στις σχέσεις με ΗΠΑ το βασικό πρόβλημα με την τύχη των S-400 παραμένει άλυτο για τους Αμερικανούς.
-Ως προς τα εξοπλιστικά, κρίσιμη θεωρείται από την Δύση η σχέση της Μόσχας με την Τεχεράνη στο θέμα των πυρηνικών αλλά και όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις του Λευκού Οίκου, στο ενδεχόμενο συμφωνίας πώλησης drones από το Ιράν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ιρανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει τέτοια συμφωνία ή συνομιλίες για συμφωνία, όμως οι Αμερικανοί επιμένουν κάνοντας μάλιστα λόγο για μαζική παραγγελία εκατοντάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών ικανών να φέρουν όπλα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από την αμερικανική κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα Ρώσοι στρατιωτικοί επισκέφθηκαν δύο φορές το Ιράν για να δουν τα οπλικά συστήματα.
-Οι Αμερικανοί παρακολουθούν προσεκτικά και τις συζητήσεις Μόσχας-Άγκυρας, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του ομίλου Bayraktar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, που κατασκευάζει πολεμικά drones, σε συνέντευξη στο CNN δήλωσε ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να πουλήσει drones στη Ρωσία.
Δημοσίευση σχολίου