Η δήλωση αυτή μπορεί να ακούγεται....εθνικοπατριωτική αλλά όταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χτίσει το ζήτημα ασφαλείας της χώρας στο δίπολο νέοι εξοπλισμοί και ισχυρές συμμαχίες όπως με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και αραβικά κράτη, δημιουργεί αν μη τι άλλο περίεργη εντύπωση η δήλωση του βασικού εκπροσώπου της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος εστιάζει στο 'μόνοι μας'...
"ΗΕλληνική κοινωνία είναι σωστό να έχει την αίσθηση ότι πρέπει μόνη της να μπορεί να υπερασπίσει την πατρίδα" ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Action24 Press ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ωστόσο διευκρίνισε πως "αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα δημιουργούμε το ευρύτερο δυνατό πλαίσιο συμμαχιών, αλλά θα το δημιουργούμε πολύ ευκολότερα ακόμη και με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αν μπορούμε να σταθούμε και μόνοι μας"
Επίσης ο κ. Δένδιας πρόσθεσε πως: Το χρονικό σημείο που αντελήφθη ότι υφίσταται σημαντικό πρόβλημα στην προσέγγιση που είχε ακολουθηθεί ήταν το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Εκεί έγινε σαφές ότι η Ελλάδα διέτρεξε έναν τεράστιο κίνδυνο να απομονωθεί από την θάλασσα. Η αίσθηση του κινδύνου οδήγησε σε μια νέα αυτογνωσία για την ανάγκη η χώρα να κατοχυρώσει γρήγορα αυτό το οποίο δικαιούται και σε συμπαράταξη με μια σειρά χωρών.
Η δήλωση αυτή μπορεί να ακούγεται....εθνικοπατριωτική αλλά όταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χτίσει το ζήτημα ασφαλείας της χώρας στο δίπολο νέοι εξοπλισμοί και ισχυρές συμμαχίες όπως με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και αραβικά κράτη, δημιουργεί αν μη τι άλλο περίεργη εντύπωση η δήλωση του βασικού εκπροσώπου της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος εστιάζει στο 'μόνοι μας'...
Αναφορικά με τις συμμαχίες μας ωραία τα σόου όπως στην Σούδα με F-35 και οι κοινές εκπαιδεύσεις, ωστόσο μην ξεχνάμε πως η πάγια θέση των Αμερικανών για την αντιπαράθεση με την Τουρκία είναι: "βρείτε τα".
Για την δε συμμαχία με την Γαλλία ωραίες πάλι οι χθεσινές δηλώσεις υποστήριξης από την Γαλλία ΥΠΕΞ εντούτοις να θυμίσουμε πως τον Οκτώβριο το Γαλλικό ΥΠΑΜ έλυσε τον γρίφο του θέματος της ΑΟΖ σε σχέση με την συμφωνία Αθήνας-Παρισίων ξεκαθαρίζοντας πως “η AOZ δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 2 της Ελληνογαλλικής συμφωνίας”...
Άρα μήπως το "μόνοι μας" είναι το χειροπιαστό δεδομένο για να μην βαυκαλιζόμαστε;
Με Γαλλίδα ΥΠΕξ
«Θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και πραγματικά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας» διαμήνυσε χθες πάντως η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
Το πως ορίζεται το "στο πλευρό σας" παραμένει αδιευκρίνιστο.
Η ίδια σημείωσε πως ο Νίκος Δένδιας την ενημέρωσε για «τη μεγάλη του ανησυχία όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, τις απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, κάποιες δηλώσεις ενός εταίρου μας».
Αναφερθείσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για την Ελλάδα και τη Γαλλία και μια περιοχή ανησυχίας.
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, η Κατρίν Κολονά έκανε λόγο για ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει με τον Νίκο Δένδια την καλή συνεργασία που είχε με τον προκάτοχό της Ζαν-Ιβ Ντριάν.
Κάνοντας απολογισμό της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, που από το προηγούμενο καλοκαίρι συμπληρώνει την παλιά φιλία μεταξύ των κρατών, η Γαλλίδα υπουργός είπε πως από τους πρώτους μήνες «είδαμε τους καρπούς αυτής της συνεργασίας».
Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την αλληλεγγύη που κατέδειξε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στη Γαλλία. «Είναι μια αλληλεγγύη η οποία κατέδειξε στην πράξη με δύο Καναντέρ, τα οποία μάς βοήθησαν πολύ στη μάχη κατά των πυρκαγιών» ανέφερε και υπενθύμισε αντίστοιχα πως το προηγούμενο καλοκαίρι τη γαλλική βοήθεια στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του Μηχανισμού Αλληλεγγύης της ΕΕ και διαμήνυσε πως «μαζί είμαστε πάντοτε πιο ισχυροί».
Ο δε Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Γαλλία βρέθηκε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας χωρίς περιστροφές.
Εστιάζοντας στην πορεία των διμερών σχέσεων, τις χαρακτήρισε εξαιρετικές, είπε πως η Γαλλία είναι ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της Ελλάδας με τον οποίον τις συνδέουν αρχές και αξίες, σημείωσε πως συνεχίζεται με τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ανέδειξε πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η συνεννόηση με τη Γαλλία.
«Έφτασε στο υψηλότερο σημείο με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Σχέσης, το προηγούμενο Σεπτέμβρη. Μια ξεχωριστή συμφωνία, η οποία συμπεριλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» επισήμανε. Όπως κατέστησε σαφές, η σχέση των δύο χωρών έχει μια στέρεη βάση: τις κοινές αρχές και αξίες, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, τον διάλογο, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει αυτές τις αρχές στην εξωτερική της πολιτική.
Ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. «Είναι και ένας αμυντικός εταίρος με την Ελλάδα. Πρόσφατα συμφωνήσαμε να αποκτήσουμε τις σύγχρονες φρεγάτες “Belharra”. Ήδη γαλλικά Rafale πετούν με τα ελληνικά χρώματα και χάρη στα γαλλικά όπλα η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας ενισχύεται απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δημοσίευση σχολίου