GuidePedia

0


Γιώργος Σκαφιδάς
Το απόγευμα της Κυριακής, 22 Μαΐου, ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Χασάν Σαγιάντ Χοντάι (Hassan Sayyad Khodaei), αξιωματικό της Δύναμης Κουντς (Quds Force) των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC).

Η δολοφονία του 50χρονου Ιρανού έλαβε χώρα στην καρδιά της Τεχεράνης, σε μια από τις θεωρητικώς πιο ασφαλείς περιοχές της ιρανικής πρωτεύουσας.

Το Ιράν κατηγορεί για την εν λόγω δολοφονία το Ισραήλ, το οποίο Ισραήλ ωστόσο από την πλευρά του επισήμως δεν σχολιάζει… αν και προφανώς επιχαίρει.

Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, ο Χοντάι ήταν υπαρχηγός μιας μυστικής ομάδας κρούσης, της επονομαζόμενης «840», που πραγματοποιεί απαγωγές και δολοφονίες εκτός των ιρανικών συνόρων.

Υπενθυμίζεται πως στη Δύναμη Κουντς των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης ανήκε και ο Κασέμ Σολεϊμανί (Qasem Soleimani) που είχε εξοντωθεί από τους Αμερικανούς στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο του 2020.

Σημειολογικά ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια»: Ως όνομα το Al-Quds αναφέρεται στην Ιερουσαλήμ.
Μυστηριώδεις θάνατοι

Από τις 22 Μαΐου και έπειτα, έχουν ωστόσο πέσει νεκροί υπό μυστηριώδεις συνθήκες και άλλοι Ιρανοί:

Ο μηχανικός – αεροναυπηγός Ayoub Entezari, υπάλληλος του ιρανικού υπουργείου Άμυνας και ειδικός στα drones, άφησε την τελευταία του πνοή πίσω στις αρχές Ιουνίου. Αναφερόμενη αιτία θανάτου: Δηλητηρίαση.

Περίπου τις ίδιες ημέρες, θα έχανε τη ζωή του και ο Ali Esmailzadeh των Φρουρών της Επανάστασης. Αναφερόμενη αιτία θανάτου: Πτώση από… μπαλκόνι.

Άλλοι Ιρανοί που έχασαν τη ζωή τους τελευταία: ο Ali Kamani (σε «αυτοκινητιστικό» κοντά στην Τεχεράνη), ο Mohammad Abdous (σε «αποστολή» στο βόρειο Ιράν) και ο γεωλόγος Kamran Aghamolaei (και εκείνος από «δηλητηρίαση»).

Δολοφονίες είχαμε, βέβαια, και παλαιότερα: Υπενθυμίζεται εκείνη του πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ (Mohsen Fakhrizadeh), του καλουμένου και «πατέρα» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τον Νοέμβριο του 2020 κοντά στην Τεχεράνη.

Αλλά και πιο πρόσφατα, τον περασμένο Μάρτιο, δυο Φρουροί της Επανάστασης, οι Ehsan Karbalaipour και Morteza Saidnejad, θα άφηναν την τελευταία πνοή τους στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, χτυπημένοι από πυρά.



«Σκιώδης πόλεμος»

Τον περασμένο Μάρτιο θα έκανε παράλληλα την εμφάνισή του και ένα ενδιαφέρον άρθρο στο BreakingDefense, με θέμα τον «σκιώδη πόλεμο» (shadow war) μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

«Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον προάγγελο μιας εντεινόμενης, αν και σε μεγάλο βαθμό σκοτεινής και αδιαφανούς, σύγκρουσης», έγραφαν τότε οι συντάκτες του BreakingDefense, επικαλούμενοι όσα είχαν είχαν προηγηθεί: τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις κατά «ισραηλινών» στόχων στο Βόρειο Ιράκ, τις κυβερνοεπιθέσεις τύπου DDoS κατά ισραηλινών κυβερνητικών ιστοχώρων, τον βομβαρδισμό εγκαταστάσεων με ιρανικά drones στον Λίβανο κ.ά.

Ολίγους μήνες μετά, εκείνος ο «σκιώδης πόλεμος» δείχνει να βγαίνει πια στο φως μέσα από στοχευμένες δολοφονίες μεμονωμένων αξιωματούχων.

Οι ιρανικές Αρχές αποχαιρετούν ως «μάρτυρες» τους δικούς τους νεκρούς, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως εκείνοι έχασαν τη ζωή τους από εχθρικά πυρά υπερασπιζόμενοι την ισλαμική δημοκρατία του Ιράν. Παράλληλα, βέβαια, κυκλοφορούν και σενάρια που θέλουν κάποιους από αυτούς τους θανάτους να οφείλονται σε… εσωτερικές ενδοϊρανικές εκκαθαρίσεις.

Οι τελευταίες απώλειες έρχονται ωστόσο να λάβουν χώρα μέσα σε ένα ήδη ναρκοθετημένο τοπίο οξυνόμενης έντασης, στην σκιά επιθέσεων με drones και επιχειρήσεων δολιοφθοράς σε τάνκερ, ενώ οι Αρχές του Ισραήλ προειδοποιούν για επιθέσεις κατά Ισραηλινών από Ιρανούς πράκτορες ή φιλοϊρανούς proxies στο εξωτερικό, και η Τεχεράνη πνέει μένεα κατά του Ισραήλ εξαπολύοντας απειλές για αντίποινα εν είδει προειδοποιήσεων.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας είχαν παρουσιαστεί, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, να αποτρέπουν τη δολοφονία ενός Τουρκο-Ισραηλινού επιχειρηματία, ονόματι Yair Geller, από Ιρανούς εντός των τουρκικών συνόρων.

Πίσω στα τέλη Μαΐου, στον απόηχο της δολοφονίας του Χασάν Σαγιάντ Χοντάι, το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία καλούσε τους πολίτες του να μην επισκέπτονται την Τουρκία υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από Ιρανούς ή φιλοϊρανούς πράκτορες στο πλαίσιο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, θα καλούσε όλους τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν αμέσως την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα κυκλοφορούσαν και πληροφορίες που ήθελαν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να αποτρέπουν επαπειλούμενα ιρανικά πλήγματα κατά ισραηλινών στόχων εντός των τουρκικών συνόρων… συλλαμβάνοντας μάλιστα και πράκτορες των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης προτού εκείνοι προλάβουν να χτυπήσουν…

Το εάν και κατά πόσο όλα αυτά αποτελούσαν όντως πραγματικές απειλές ή «μαγειρέματα» της τουρκικής MİT και του Χακάν Φιντάν, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες «συγκρούονται» με τους Ιρανούς για τις εξελίξεις στη Συρία, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Το ότι οι Τούρκοι επιχειρούν εδώ και καιρό να αποκαταστήσουν τις γέφυρες με το Ισραήλ είναι, βέβαια, γνωστό.

«Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναμενόταν να έχει συνομιλίες στην Τουρκία στις 6 Ιουνίου, αλλά το ταξίδι του ακυρώθηκε… Τα ρήγματα ανάμεσα στους δύο γείτονες (σ.σ. Ιράν και Τουρκία) έχουν βαθύνει εν μέσω σειράς ζητημάτων που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράκ, στον Λίβανο και στην Υεμένη, σε συνδυασμό παράλληλα και με προστριβές που έχουν να κάνουν με την χρήση υδάτων και με τις φαινομενικά ανεξέλεγκτες ροές των Αφγανών προσφύγων που έρχονται στην Τουρκία μέσω Ιράν», γράφει ο Φεχίμ Ταστεκίν στο Al-Monitor.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, πέρα από την Τουρκία, και στην Ταϊλάνδη οι Αρχές φέρονται (σύμφωνα με το Channel 12) να απέτρεψαν το τελευταίο διάστημα ιρανικές επιθέσεις κατά δυτικών και ισραηλινών στόχων.



Ο Μπένετ προειδοποιεί

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, που προ ημερών συμπλήρωσε 12 μήνες στην εξουσία, έκρουσε πάντως από την πλευρά του τον κώδωνα του κινδύνου, μέσα από τις σελίδες της βρετανικής Telegraph στην οποία παραχώρησε συνέντευξη, υποστηρίζοντας πως το Ιράν είναι «επικίνδυνα» κοντά στο να ολοκληρώσει το πολεμικό σκέλος του πυρηνικού του προγράμματος και πως εκείνο σύντομα θα έχει στα χέρια του «τη βόμβα» εάν δεν το σταματήσει η Δύση.

Οι συνομιλίες που διεξάγονταν με στόχο μια νέα διεθνή συμφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχουν πάντως και εκείνες, εν τω μεταξύ, περιέλθει σε τέλμα, με τα ρήγματα στην επικοινωνία να βαθαίνουν μάλιστα από τον περασμένο Απρίλιο και έπειτα (βλ. απροθυμία των Ιρανών να στείλουν εκ νέου αντιπροσώπους στις συνομιλίες στη Βιέννη, «σύγκρουση» της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ με τις ιρανικές Αρχές κ.ά.).

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αναλυτές όπως ο Abdulla Hawez υπογραμμίζουν πια με νόημα πως εκείνο που τους προβληματίζει περισσότερο επί του παρόντος δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλλά μεταξύ Ισραηλινών και Ιρανών…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top