GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Σήμερα είναι η τελική φάση της Διακλαδικής Τουρκικής πολυεθνικής άσκησης EFES-2022, η οποία περιλαμβάνει αποβατική ενέργεια σε συνδυασμό με αεροκίνητες και αεραποβατικές ενέργειες για κατάληψη νήσου... και η οποία θα διεξαχθεί στα μικρασιατικά παράλια βορείως Σάμου, στην ακτή Seferihisar -Doganbey.

Η αποβατική ενέργεια διεξάγεται από Τούρκους πεζοναύτες σε δύο γειτονικούς κόλπους, όπου στον ένα γίνεται από αποβατικά σκάφη, στον άλλο από φουσκωτά σκάφη.

Την άσκηση θα παρακολουθήσουν από το μόνιμο παρατηρητήριο που υπάρχει για τον σκοπό αυτό, ο Ερντογάν και ο κυβερνητικός του εταίρος Μπαχτσελί, μαζί με στρατιωτικούς εκπροσώπους από τις συμμετέχουσες χώρες.

Πάνω από χίλια στελέχη από 37 χώρες συμμετέχουν στην εν λόγω άσκηση, μεταξύ των οποίων οι φίλες και σύμμαχες χώρες μας ΗΠΑ-Γαλλία... ,τη μεγαλύτερη προγραμματισμένη άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότερα από 10 χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται στο τέλος της άσκησης να γίνει σε χώρο της, μια έκθεση-παρουσίαση των νεότερων όπλων παραγωγής της Τουρκίας, σε όσους θα παρακολουθήσουν την τελική της φάση, με σκοπό αφενός την προβολή τους , αφετέρου το κλείσιμο συμφωνιών πώλησής τους προς τρίτες χώρες.

Τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στην άσκηση θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας οι οποίοι θα παρευρεθούν στην υπαίθρια έκθεση για να απαντήσουν σε ερωτήσεις ξένων εκπροσώπων, που θα παρακολουθήσουν την άσκηση.

Το επικοινωνιακό σόου του Τουρκικού ΥΠΑΜ

Το Τουρκικό ΥΠΑΜ επιχειρεί με συνεχή twitter, να προβάλλει για λόγους εντυπωσιασμού το σόου της σημερινής άσκησης , όπως παρακάτω:

Η Ημέρα Διακεκριμένου Παρατηρητή της Άσκησης συνεχίζεται. Κατά την ημερήσια φάση της άσκησης, οι στόχοι καταστρέφονται με πυρά πυροβολικού από τις κορβέτες κλάσης ADA του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Νυχτερινές λήψεις Ελικοπτέρων Επιθετικής και Τακτικής Αναγνώρισης T129 ATAK που συμμετέχουν στην Άσκηση EFES-2022!


Εδώ είναι η ένδοξη δύναμή μας, που εμπιστεύονται οι φίλοι και φοβούνται οι εχθροί, και κάνει το ευγενές έθνος μας να φουσκώνει από αυτοπεποίθηση και περηφάνια!

Φωτίζει τη νύχτα, εχθρός του είναι το KORKUT... ASELSAN KORKUT Σύστημα αεράμυνας χαμηλού υψομέτρου.
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας-Το ηρωϊκό πυροβολικό μας κατέστρεψε στόχους στο σκοτάδι της νύχτας."

Ξεκίνησε η Ημέρα Διακεκριμένου Παρατηρητή της Άσκησης EFES2022, μιας από τις μεγαλύτερες προγραμματισμένες ασκήσεις του TAF

Γιγαντιαία άσκηση στο Αιγαίο! Full χτύπημα με εθνικά όπλα στην İzmir...

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι θα παρακολουθήσουμε και φέτος το γνωστό τουρκικό σόου να εκτυλίσσεται στα μικρασιατικά παράλια, εκτιμώντας ότι μετά από αυτό θα ακολουθήσουν εμπρηστικές επιθετικές δηλώσεις του διδύμου Ερντογάν-Μπαχτσελί σε βάρος της Ελλάδας.

Κατά τα άλλα τα παραπάνω twitter δεν μας δείχνουν επί της ουσίας κάτι καινούργιο, αναμασώντας το ίδιο σενάριο της άσκησης EFES προηγούμενων ετών.

Ωστόσο θα πρέπει να παρατηρήσουμε τις νυκτερινές βολές του KORKUT , του Συστήματος αεράμυνας χαμηλού υψομέτρου επισημαίνοντας τα εξής:

Υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση από το να υλοποιηθούν σε πραγματικές επιχειρήσεις και όχι σε άσκηση χωρίς αντίπαλο όπως τώρα στην EFES, τα όσα διαδραματίζονται στην εν λόγω άσκηση.

Κοινώς θα πρέπει για να γίνει αποβατική ενέργεια στην πράξη καθώς και αεραποβατική- αεροκίνητες ενέργειες για την κατάληψη ενός νησιού, θα πρέπει υποχρεωτικά ο επιτιθέμενος να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον τοπική αεροπορική και ναυτική υπεριοχή.

Χωρίς τα παραπάνω καμία ενέργεια κατάληψης νησιού δεν μπορεί να ευωδοθεί, αφού ακόμη και στην υποθετικά ακραία περίπτωση που κάτι πετύχει αρχικά ο επιτιθέμενος, όπως η δημιουργία προγεφυρώματος και αεροπρογεφυρωμάτων, αυτά θα είναι μη βιώσιμα και οι δυνάμεις του εχθρού θα καταστραφούν, αφού δεν θα δύναται να ενισχυθούν με νέες δυνάμεις και πυρομαχικά.

Όταν εμείς βλέπουμε το KORKUT να κάνει αντιαεροπορικές βολές...., αντιλαμβανόμαστε ότι η τουρκική αεράμυνα "μπάζει" και πως δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ούτε καν η συγκέντρωση των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων προκειμένου να ενεργήσουν εναντίον νήσου μας στο Αιγαίο, αφού η τουρκική αποβατική δύναμη πριν ακόμη αποπλέυσει, θα βρίσκεται στο έλεος των πυρών της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας , του πολεμικού ναυτικού, των επιθετικών ελικοπτέρων, των UAV και του πολεμικού ναυτικού μας, ακόμη και του πυροβολικού μας...

Η κακή τουρκική αεράμυνα

Η Τουρκία είναι πλέον εξοπλισμένη με δύο γηγενή πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος της οικογένειας HISAR: το μεσαίου βεληνεκούς HISAR O+ και το μικρού βεληνεκούς HISAR A+ ικανό να πλήξει στόχους έως και 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια) τα οποία παράγονται από τον Ιούλιο 2021 και η παράδοσή τους θα ολοκληρωθεί έως 2024.

Αναμένεται να ακολουθήσει η δοκιμή του αντιαεροπορικού συστήματος SIPER το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023,ως εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

Κέντρο βαρύτητας της Τουρκίας αναφορικά με την αεράμυνα της είναι το EΣΚΙ ΣΕΧΙΡ

Οι S-400 δεν μπορούν να ταχθούν στο Αιγαίο όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, αφού τυχόν τάξη των τουρκικών S-400 στη Σμύρνη λόγου χάρη θα άφηνε χωρίς αντιαεροπορική προστασία τόσο την Κων/πολη, όσο και την Άγκυρα.

Κοινώς σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων ,ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδρομές ,η Ελληνική πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε χωρίς το εμπόδιο των S-400 να πλήξει την καρδιά της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, που εδρεύει στη συντριπτική της πλειοψηφία σε αυτές τις δύο πόλεις, ναυπηγεία, αλλά και τον τουρκικό ναύσταθμο στο Γκιολτσούκ.

Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να μετακινήσουν τους S-400 σε τέτοια θέση προκειμένου να υποστηρίξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα, εκτός και αν αφήσουν ακάλυπτη την καρδιά της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας τους.

Κλείνω επισημαίνοντας ότι η ελλιπής αντιαεροπορική άμυνα των Τούρκων παίζει σημαντικό ρόλο στην προβληματική συγκέντρωση δυνάμεών τους από πλευράς ασφαλείας, προκειμένου να επιχειρήσουν αποβατική ή αεροκίνητη επιχείρηση στο Αιγαίο, μεγάλης κλίμακας, απειλώντας κύριο κατοικημένο νησί μας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top