Του Ιωάννη Μπαλτζώη*
Η εριστική, επιθετική, προκλητική και αναθεωρητική Τουρκία, μετασχηματίζεται τα τελευταία χρόνια σε μια «επιτήδεια επικίνδυνη» χώρα. Η Τουρκία, με την στάση της για λόγους συμφερόντων της, προκαλεί και εκνευρίζει ακόμη και τους όσους απομείναντες υποστηρικτές της και θέτει σε κίνδυνο όλη την ΝΑΤΟική, αμερικανική και ευρωπαϊκή προσπάθεια, για την τιθάσευση της ρωσικής ομοσπονδίας, όπως διακηρύσσουν. Tο «αγαπημένο παιδί» του ανεκδιήγητου τουλάχιστον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, έχει κάνει άνω κάτω την Συμμαχία και τις ΗΠΑ, αλλά ο κ. Γ.Γ. την δικαιολογεί για μια ακόμη φορά, προκαλώντας αναταραχή στην Δύση και στο ΝΑΤΟ.
Προβληματική, Αναθεωρητική, Επικίνδυνη
Το διεθνές σύστημα αλλάζει και οδηγούμαστε σε έναν νέο κόσμο, σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας. Η Τουρκία έχει στόχο να γίνει σύντομα ένα ισχυρό κομμάτι της νέας κατανομής ισχύος, μια ισχυρή περιφερειακή ηγεμονική δύναμη που θα μπορεί να υπαγορεύει την πολιτική της. Θέλει να το επιτύχει μέχρι το 2023, 100 χρόνια από την Συνθήκη της Λοζάνης, που προσπαθεί να αναθεωρήσει. Και το 2053, 600 χρόνια μετά την άλωση της Πόλης, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, να καταστεί η 5η πλανητική δύναμη, με ότι αυτό συνεπάγεται. Τέλος ο τρίτος στόχος των, το 2071, 1000 χρόνια από την μάχη του Ματζικέρτ να καταστούν η τρίτη πλανητική δύναμη!!Υπερβολές; Ναι αλλά αυτοί είναι οι στόχοι και επιδιώξεις των. Η Τουρκία λοιπόν, μπλοκάρει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, απειλεί και είναι έτοιμη να την υλοποιήσει, με νέα εισβολή στην Συρία, για να διευρύνει την υποτιθέμενη «Ζώνη Ασφαλείας» στην Βόρεια Συρία και ακόμη απειλεί στρατιωτικά και διακόπτει επαφές με έναν εταίρο και «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ. Το χρονικό σημείο έχει επιλεγεί συνειδητά από τον πρόεδρο Ερντογάν, προκαλώντας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο την τέλεια καταιγίδα για ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η Τουρκία πίσω από την άρνηση, εκτός αυτών που ισχυρίζεται η Τουρκία, ή υπονοούνται, υπάρχει και μια άλλη θεωρία. Ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Κονσταντίν Σοκόλοφ αλλά και ο γενικός γραμματέας του Τουρκικού Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, Dogu Perincek, αποκάλυψαν πως πίσω από την κρίση ΝΑΤΟ-Τουρκίας βρίσκεται μάλλον το αμερικανικό σχέδιο δημιουργίας Κουρδικού κράτους. Αυτό αποδεικνύεται από τρία σημαντικά θέματα και όχι μόνο. Το πρώτο αφορά την εκβιαστική πολιτική της στο θέμα της άρνησης εισόδου Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με το πρόσχημα ότι στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις. Στην πραγματικότητα, ως γνήσιες δημοκρατικές χώρες παρέχουν άσυλο σε Κούρδους του ΡΚΚ και «Γκιουλενιστές», που διώκονται από την Τουρκία. Το δεύτερο έχει σχέση με την πρόθεση της Τουρκίας να εισβάλει για τέταρτη φορά στην Βόρεια Συρία, με το πρόσχημα της επέκτασης της ήδη υφισταμένης «Ζώνης Ασφαλείας», παρά την αντίθεση των ΗΠΑ.
Και τούτο, με σκοπό να μεταφέρει και να εγκαταστήσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, ιδίως Σύριους, στην εν λόγω Ζώνη, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης και της δυσφορίας των τούρκων πολιτών προς τους πρόσφυγες που ευρίσκονται στην χώρα. Το τρίτο αφορά την απίστευτη προκλητικότητα της Τουρκίας και την πρωτοφανή επίθεση κατά της Ελλάδος, αποδεικνύοντας την αναθεωρητική, επιθετική και επικίνδυνη πολιτική που βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή και φυσικά ακόμη και την συνοχή του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι απίστευτες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας και των λοιπών συμβούλων του αποτελούν πρωτοφανείς απειλές πολέμου και διεκδίκησης ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, όταν αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, επειδή η Ελλάδα εφαρμόζει το δικαίωμά της αυτοάμυνας, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, απέναντι στην 4η Στρατιά του Αιγαίου, που διαθέτει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο ολόκληρης της Μεσογείου.
Η Τουρκία, εκτός από τις παράνομες δεσμεύσεις περιοχών στο κεντρικό Αιγαίο, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να ενεργοποιήσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, με τις ελληνικές δυνάμεις να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και να αντιμετωπίζουν με επιτυχία την μέχρι τώρα κατάσταση. Είναι φανερή η ενόχληση των Τούρκων, από την στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδος με τις συμμαχίες Ελλάδος- Γαλλίας, Ελλάδος – Εμιράτων και ιδιαιτέρως με τη MDCA, την στρατιωτική συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ και τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή, Βαλκάνια, Αιγαίο και Εύξεινος Πόντος. Και σαφώς τους ενόχλησε και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, κάτι που ο κ. Ερντογάν επιδιώκει μανιωδώς και δεν το έχει επιτύχει και ακόμη περισσότερο η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και η επανεκλογή του αποτελεί υπαρξιακό θέμα για αυτόν. Απώλεια της εξουσίας, θα αποτελέσει θανάσιμη απειλή για αυτόν και την οικογένειά του και το ξέρει πολύ καλά. Ο Ερντογάν είναι ένας πολιτικός που ζει στα άκρα και λειτουργεί με θραύσεις και κρίσεις. Έτσι διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία φθάνει στα όρια της γεωπολιτικής παράνοιας. Έτσι ανεβαίνει «πίστα» και αμφισβητεί ανοιχτά την εθνική κυριαρχία όλων των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ζητώντας ανοιχτά αλλαγή συνόρων, κάτι πρωτοφανές και αδιανόητο.
Το Υβριδικό Δόγμα των Τριών Πολέμων
Όπως πολύ σωστά αναλύει ο καθηγητής της ΣΣΕ Κώστας Γρίβας, η Τουρκία έχει κηρύξει ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδος, με το Υβριδικό Δόγμα των τριών πολέμων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο καθηγητής, η Τουρκία ακολουθεί την κινεζική μεθοδολογία, που πρώτη εφαρμόζει την μορφή αυτών των πολέμων. Για την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρανοϊκή ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου και όσο πιο παρανοϊκή είναι τόσο το καλύτερο. Έχουμε λοιπόν:
Α. Πρώτος Υβριδικός Πόλεμος.
Η Κίνα π.χ. ισχυρίζεται ότι κάποιος ύφαλος στην κινεζική θάλασσα, 10 μέτρα κάτω από την θάλασσα είναι νησί (!!!) και της ανήκει, επειδή το λέει αυτή. Το ίδιο και η Τουρκία, ισχυρίζεται, παρά το τι καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο για την Θάλασσα (Συνθήκη UNCLOS) που είναι πλέον εθιμικό Δίκαιο και ότι όλα τα ελληνικά νησιά, ακόμη και τα μεγάλα όπως η Κρήτη και η Εύβοια, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα ούτε ΑΟΖ και έχουν μόνο 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα. Δηλαδή αυτό ισχύει μόνο για τα ελληνικά νησιά σε όλο τον πλανήτη, επειδή το λέει η Τουρκία και μάλιστα μας απαγορεύει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, με την παράνομη απειλή πολέμου (Casus Belli).
Β. Δεύτερος Υβριδικός Πόλεμος.
Είναι ο ψυχολογικός και επικοινωνιακός πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Τουρκία κατά της Ελλάδος. Απειλές, προσβολές ηγετών και λαού, ιστορικά εμετικά αναμασήματα, ιδιαίτερα εφέτος με τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, μετατροπή ισχυρών θρησκευτικών συμβόλων σε ισλαμικά και επίδειξη κατάκτησής των, όπως η Αγιά Σοφιά κλπ.
Γ. Τρίτος Υβριδικός Πόλεμος.
Επίδειξη Σημαίας, στρατιωτικής ισχύος και συνεχής απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας. Είναι όλα αυτά που βιώνουμε από τον Μάρτιο 2020, με τα γεγονότα του Έβρου, την τρίμηνη «κρουαζιέρα» του ερευνητικού σκάφους Ουρούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου εξευρενούσαν τον υπέροχο βυθό της ελληνικής υφαλοκρηπίδα, καθώς και όλα τα άλλα γεγονότα μέχρι σήμερα.
Εκτιμήσεις
Τι πρέπει να κάνουμε; Θέλουμε μια εθνική στρατηγική, μια αξιόπιστη αποτροπή. Η αποτροπή αποτελείται από τρεις παράγοντες. Από την πολιτική βούληση, από την στρατιωτική ισχύ και από την εκφαίνουσα απειλή, που πρέπει να είναι σαφής, αξιόπιστη και υφισταμένη. Πρέπει να τονίζουμε στους γείτονές μας ότι έχουμε κόκκινες γραμμές, που αν τις παραβιάσουν θα υποστούν τις συνέπειες. Και να είμαστε απόλυτοι σε αυτό και να τις υλοποιούμε. Αποτροπή δε σημαίνει πόλεμος, αλλά διατήρηση της ειρήνης. Έτσι ως παράδειγμα, αφού ενημερώσουμε φίλους, συμμάχους και υποτιθέμενους συμμάχους, θα μπορούσαμε να είχαμε καταρρίψει ένα drone που πέρασε πάνω από τα ελληνικά νησιά. Θα είχαμε περάσει ένα μήνυμα. Η σταθερότητα στην περιοχή δεν μπορεί να εξασφαλίζεται με τις υποχωρήσεις της Ελλάδας. Ούτε μπορεί η Ελλάδα να συρθεί εκβιαζόμενη σε συζητήσεις με ανοιχτή ατζέντα από την πλευρά της Τουρκίας, όπως φαίνεται να επιδιώκουν Τούρκοι και κάποιοι δυτικοί «σύμμαχοι και εταίροι», με την άθλια και απαράδεκτη συμβουλή «Βρείτε τα», κάτι που η Ελλάδα πρέπει να αποκηρύξει άμεσα και να καταγγείλει την τακτική των «ίσων αποστάσεων» των ευρωπαίων εταίρων μας και ιδιαιτέρως της Γερμανίας.
Οι Τούρκοι ξέρουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια θερμού επεισοδίου θα είναι οδυνηρή για αυτούς. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να επιφέρουν θανάσιμα χτυπήματα και το γνωρίζουν πολύ καλά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Οι Τούρκοι θα ήθελαν ένα ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Όπως έχει δηλώσει και ο Α/ΓΕΕΘΑ Στγος Κων. Φλώρος, δεν μπορεί να υπάρξει σημειακή σύγκρουση, καθόσον οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα κτυπήσουν, όπου θεωρήσουν απαραίτητο, γενικεύοντας την σύρραξη. Και να είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ οδυνηρά για την Τουρκία. Οι Τούρκοι το γνωρίζουν και ο τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Οι απειλές, οι άθλιες και απαράδεκτες δηλώσεις των διαφόρων συμβούλων του κ. Ερντογάν, καθώς και τα «σκυλιά του πολέμου» στην Τουρκία, που απειλούν με πόλεμο και αίμα, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που επιθυμούν και θα πρέπει να τους αποδείξουμε ότι η αποτροπή μας είναι σοβαρή και αξιόπιστη. Η Τουρκία μας οδηγεί σε διακεκαυμένη ζώνη το καλοκαίρι, εκτιμώ ότι θα έχουμε κάποια σοβαρά επεισόδια, ελπίζω πως δε θα υπάρξει όμως θερμό και ανεξέλεγκτο επεισόδιο, καθόσον οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο και το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό για την Τουρκία, αν συμβεί, όπως συνέβη και το καλοκαίρι του 2020. Σε ότι αφορά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στο θέμα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έχουμε αναφερθεί σε πρόσφατο άρθρο μας. Σε όλα τα παραπάνω, άξια μνείας είναι οι δηλώσεις στήριξης του προέδρου Μακρόν για την Ελλάδα, αποδεικνύοντας την στρατηγική μας σχέση, καθώς και η σταθερή στάση του γερουσιαστή Μενέντεζ για μη χορήγηση πολεμικού υλικού στην Τουρκία. Να το κάνουμε πιο αντιληπτό , ιδιαιτέρως για την πολιτική και πνευματική ελίτ της Ελλάδος, της ενδοτικής αντίληψης «να τα βρούμε με την Τουρκία» που εμποτίζουν τον ελληνικό λαό με το δηλητήριο του «Μιθριδατισμού». Αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν κάτι, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα δώσουν καταιγιστική, σαρωτική και θανατηφόρα απάντηση.
*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος ε.α., με M.Sc. του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
Η Τουρκία, εκτός από τις παράνομες δεσμεύσεις περιοχών στο κεντρικό Αιγαίο, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να ενεργοποιήσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, με τις ελληνικές δυνάμεις να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και να αντιμετωπίζουν με επιτυχία την μέχρι τώρα κατάσταση. Είναι φανερή η ενόχληση των Τούρκων, από την στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδος με τις συμμαχίες Ελλάδος- Γαλλίας, Ελλάδος – Εμιράτων και ιδιαιτέρως με τη MDCA, την στρατιωτική συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ και τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή, Βαλκάνια, Αιγαίο και Εύξεινος Πόντος. Και σαφώς τους ενόχλησε και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, κάτι που ο κ. Ερντογάν επιδιώκει μανιωδώς και δεν το έχει επιτύχει και ακόμη περισσότερο η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και η επανεκλογή του αποτελεί υπαρξιακό θέμα για αυτόν. Απώλεια της εξουσίας, θα αποτελέσει θανάσιμη απειλή για αυτόν και την οικογένειά του και το ξέρει πολύ καλά. Ο Ερντογάν είναι ένας πολιτικός που ζει στα άκρα και λειτουργεί με θραύσεις και κρίσεις. Έτσι διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία φθάνει στα όρια της γεωπολιτικής παράνοιας. Έτσι ανεβαίνει «πίστα» και αμφισβητεί ανοιχτά την εθνική κυριαρχία όλων των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ζητώντας ανοιχτά αλλαγή συνόρων, κάτι πρωτοφανές και αδιανόητο.
Το Υβριδικό Δόγμα των Τριών Πολέμων
Όπως πολύ σωστά αναλύει ο καθηγητής της ΣΣΕ Κώστας Γρίβας, η Τουρκία έχει κηρύξει ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδος, με το Υβριδικό Δόγμα των τριών πολέμων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο καθηγητής, η Τουρκία ακολουθεί την κινεζική μεθοδολογία, που πρώτη εφαρμόζει την μορφή αυτών των πολέμων. Για την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρανοϊκή ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου και όσο πιο παρανοϊκή είναι τόσο το καλύτερο. Έχουμε λοιπόν:
Α. Πρώτος Υβριδικός Πόλεμος.
Η Κίνα π.χ. ισχυρίζεται ότι κάποιος ύφαλος στην κινεζική θάλασσα, 10 μέτρα κάτω από την θάλασσα είναι νησί (!!!) και της ανήκει, επειδή το λέει αυτή. Το ίδιο και η Τουρκία, ισχυρίζεται, παρά το τι καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο για την Θάλασσα (Συνθήκη UNCLOS) που είναι πλέον εθιμικό Δίκαιο και ότι όλα τα ελληνικά νησιά, ακόμη και τα μεγάλα όπως η Κρήτη και η Εύβοια, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα ούτε ΑΟΖ και έχουν μόνο 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα. Δηλαδή αυτό ισχύει μόνο για τα ελληνικά νησιά σε όλο τον πλανήτη, επειδή το λέει η Τουρκία και μάλιστα μας απαγορεύει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, με την παράνομη απειλή πολέμου (Casus Belli).
Β. Δεύτερος Υβριδικός Πόλεμος.
Είναι ο ψυχολογικός και επικοινωνιακός πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Τουρκία κατά της Ελλάδος. Απειλές, προσβολές ηγετών και λαού, ιστορικά εμετικά αναμασήματα, ιδιαίτερα εφέτος με τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, μετατροπή ισχυρών θρησκευτικών συμβόλων σε ισλαμικά και επίδειξη κατάκτησής των, όπως η Αγιά Σοφιά κλπ.
Γ. Τρίτος Υβριδικός Πόλεμος.
Επίδειξη Σημαίας, στρατιωτικής ισχύος και συνεχής απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας. Είναι όλα αυτά που βιώνουμε από τον Μάρτιο 2020, με τα γεγονότα του Έβρου, την τρίμηνη «κρουαζιέρα» του ερευνητικού σκάφους Ουρούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου εξευρενούσαν τον υπέροχο βυθό της ελληνικής υφαλοκρηπίδα, καθώς και όλα τα άλλα γεγονότα μέχρι σήμερα.
Εκτιμήσεις
Τι πρέπει να κάνουμε; Θέλουμε μια εθνική στρατηγική, μια αξιόπιστη αποτροπή. Η αποτροπή αποτελείται από τρεις παράγοντες. Από την πολιτική βούληση, από την στρατιωτική ισχύ και από την εκφαίνουσα απειλή, που πρέπει να είναι σαφής, αξιόπιστη και υφισταμένη. Πρέπει να τονίζουμε στους γείτονές μας ότι έχουμε κόκκινες γραμμές, που αν τις παραβιάσουν θα υποστούν τις συνέπειες. Και να είμαστε απόλυτοι σε αυτό και να τις υλοποιούμε. Αποτροπή δε σημαίνει πόλεμος, αλλά διατήρηση της ειρήνης. Έτσι ως παράδειγμα, αφού ενημερώσουμε φίλους, συμμάχους και υποτιθέμενους συμμάχους, θα μπορούσαμε να είχαμε καταρρίψει ένα drone που πέρασε πάνω από τα ελληνικά νησιά. Θα είχαμε περάσει ένα μήνυμα. Η σταθερότητα στην περιοχή δεν μπορεί να εξασφαλίζεται με τις υποχωρήσεις της Ελλάδας. Ούτε μπορεί η Ελλάδα να συρθεί εκβιαζόμενη σε συζητήσεις με ανοιχτή ατζέντα από την πλευρά της Τουρκίας, όπως φαίνεται να επιδιώκουν Τούρκοι και κάποιοι δυτικοί «σύμμαχοι και εταίροι», με την άθλια και απαράδεκτη συμβουλή «Βρείτε τα», κάτι που η Ελλάδα πρέπει να αποκηρύξει άμεσα και να καταγγείλει την τακτική των «ίσων αποστάσεων» των ευρωπαίων εταίρων μας και ιδιαιτέρως της Γερμανίας.
Οι Τούρκοι ξέρουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια θερμού επεισοδίου θα είναι οδυνηρή για αυτούς. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να επιφέρουν θανάσιμα χτυπήματα και το γνωρίζουν πολύ καλά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Οι Τούρκοι θα ήθελαν ένα ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Όπως έχει δηλώσει και ο Α/ΓΕΕΘΑ Στγος Κων. Φλώρος, δεν μπορεί να υπάρξει σημειακή σύγκρουση, καθόσον οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα κτυπήσουν, όπου θεωρήσουν απαραίτητο, γενικεύοντας την σύρραξη. Και να είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ οδυνηρά για την Τουρκία. Οι Τούρκοι το γνωρίζουν και ο τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Οι απειλές, οι άθλιες και απαράδεκτες δηλώσεις των διαφόρων συμβούλων του κ. Ερντογάν, καθώς και τα «σκυλιά του πολέμου» στην Τουρκία, που απειλούν με πόλεμο και αίμα, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που επιθυμούν και θα πρέπει να τους αποδείξουμε ότι η αποτροπή μας είναι σοβαρή και αξιόπιστη. Η Τουρκία μας οδηγεί σε διακεκαυμένη ζώνη το καλοκαίρι, εκτιμώ ότι θα έχουμε κάποια σοβαρά επεισόδια, ελπίζω πως δε θα υπάρξει όμως θερμό και ανεξέλεγκτο επεισόδιο, καθόσον οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο και το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό για την Τουρκία, αν συμβεί, όπως συνέβη και το καλοκαίρι του 2020. Σε ότι αφορά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στο θέμα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έχουμε αναφερθεί σε πρόσφατο άρθρο μας. Σε όλα τα παραπάνω, άξια μνείας είναι οι δηλώσεις στήριξης του προέδρου Μακρόν για την Ελλάδα, αποδεικνύοντας την στρατηγική μας σχέση, καθώς και η σταθερή στάση του γερουσιαστή Μενέντεζ για μη χορήγηση πολεμικού υλικού στην Τουρκία. Να το κάνουμε πιο αντιληπτό , ιδιαιτέρως για την πολιτική και πνευματική ελίτ της Ελλάδος, της ενδοτικής αντίληψης «να τα βρούμε με την Τουρκία» που εμποτίζουν τον ελληνικό λαό με το δηλητήριο του «Μιθριδατισμού». Αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν κάτι, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα δώσουν καταιγιστική, σαρωτική και θανατηφόρα απάντηση.
*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος ε.α., με M.Sc. του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
Δημοσίευση σχολίου