GuidePedia

0


Οι Τούρκοι προετοιμάζονται πιθανόν, όχι μόνο να επιχειρήσουν να υφαρπάξουν ελληνική ΑΟΖ, αλλά και να προσπαθήσουν κυριαρχήσουν στην Α.Μεσόγειο.

"Το 4ο εθνικό μας γεωτρύπανο, το οποίο νηολογήθηκε τον Ιούλιο, θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή Seljuk 1 Yavuz , όπου το πλοίο Oruç Reis πραγματοποιεί τρισδιάστατη σεισμική μελέτη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο" ..

Με αυτήν την φράση ο Τουρκοκύπριος αναλυτής Cemal Aslan δίνει συνέχεια στο σήριαλ των ημερών. Υπενθυμίζεται ρπο ημερών γράφαμε πως έφτασε στο λιμάνι της Μερσίνας το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων και μάλιστα συνοδευόμενο από την κορβέτα TCG BARTIN κλάσης Burak του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και το αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας P-235.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στην σημερινή συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσει μεταξύ άλλων και για το γεωτρύπανο.

Το έχουμε πει εδώ και μεγάλο διάστημα ότι οι Τούρκοι προετοιμάζονται πιθανόν, όχι μόνο να επιχειρήσουν να υφαρπάξουν ελληνική ΑΟΖ, αλλά και να προσπαθήσουν κυριαρχήσουν στην Α.Μεσόγειο και στο Νότιο Αιγαίο, ελέγχοντας μία ακόμη είσοδο μετά τον Βόσπορο.

Το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων που θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο που αναζητά υδρογονάνθρακες στις θάλασσες έφτασε ήδη λοιπόν στο λιμάνι Taşucu της Μερσίνης μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Το πλοίο, το οποίο αναχώρησε από το λιμάνι Okpo στη Νότια Κορέα στις 7 Μαρτίου, έφτασε στην ακτή του λιμανιού στην περιοχή Silifke το πρωί. Το πλοίο, μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων με την προηγμένη τεχνολογία έβδομης γενιάς, θα δέσει στο λιμάνι μετά τις διαδικασίες.

Το πλοίο 200 ατόμων με ύψος πύργου 104 μέτρα και ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης θα παραμείνει στο λιμάνι για περίπου 2 μήνες για τη διαδικασία προετοιμασίας για γεώτρηση όπως χειριστήρια και εργασίες βαφής.

Το πλοίο, το οποίο μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων, θα είναι το τέταρτο πλοίο που θα ενταχθεί στον στόλο που αναζητά υδρογονάνθρακες μετά το Fatih, το Kanuni και το Yavuz.

Επί του παρόντος, χρησιμοποιώντας το όνομα «Cobalt Explorer», η πρώτη αποστολή του πλοίου αναμένεται να είναι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα δείχνουν πλέον ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α.Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες τις κινήσεις τους για τον σκοπό αυτόν. Η περίοδος μετά το καλοκαίρι και μέχρι την Άνοιξη του 2023, θα είναι ίσως η πιο “καυτή” για την περιοχή μας από το 1974 και μετά. 

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top