GuidePedia

0


Στάθης Θεόδωρος
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος στις ΗΠΑ έχει μπει στο μικροσκόπιο πολλών ειδικών αναλυτών, ντόπιων και ξένων και χωρίς συναισθηματισμούς προσπαθούν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματά της. Τα συμπεράσματα μέχρι τώρα των περισσοτέρων από αυτούς κλίνουν προς την πλευρά ότι τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη ήταν θετικά για την Ελλάδα.

Βέβαια τα συμπεράσματα των κομματικών ειδικών ποικίλουν και καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των κομματικών αντιλήψεων και ιδεοληψιών και αυτή η εικόνα δεν διαφέρει από την εικόνα της πολιτικής ‘’κανονικότητας’’, κόντρα στις απόψεις της κ. Αχτσιόγλου, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το οποίο κατατάσσει τα αποτελέσματα της επίσκεψης ως θετικά, περιμένοντας βέβαια και την εξέλιξη των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος που θα έχουν στην πράξη για να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του.

Από την άλλη πλευρά η εικόνα που παρατηρείται να έχει εμφανιστεί στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα των λεγομένων του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, το συμπέρασμα είναι ότι αυτά παρήγαγαν πολύ θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Οι δηλώσεις όλων των Τούρκων αξιωματούχων, χωρίς εξαίρεση, σηματοδοτούν την πλήρη αγανάκτησή τους για τη στάση του Λευκού Οίκου και των μελών του Κογκρέσου, ιδίως με τα περιστατικά σαν αυτό των χειροκροτημάτων των εγερθέντων Aμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών στο άκουσμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί την ίδρυση δυο κρατών στην Κύπρο, παρά μόνο λύσεις στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Και βέβαια η εικόνα αυτή επαναλήφθηκε, χωρίς προηγούμενο, πολλές φορές, ώστε να μπορεί να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως η φιλοξενία των Αμερικανών στον πρωθυπουργό της Ελλάδος ήταν προκλητικά πολύ φιλική και αυτό είναι πολύ θετικό.
Εάν η Τουρκία απολάμβανε μια τέτοιας φιλοξενίας τώρα θα ζούσε σε πελάγη ευτυχίας, κάτι που εδώ σε μας δεν συμβαίνει και όχι χωρίς λόγο, γιατί η χώρα μας έχει καεί πολλές φορές από την κουρκούτη και φυσικά είναι αναγκασμένη να φυσάει και το γιαούρτι!

Θα υποκύψουν στον τουρκικό εκβιασμό;

Άλλωστε, μόλις χθες ο κ. Μπλίνκεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τσαβούσογλου και παρουσία του, δήλωσε ότι τα F-16 δεν είναι απαραίτητα μόνο για την Τουρκία, αλλά είναι απαραίτητα και για την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ. Μόνο που θα πρέπει να μην ξεχνά πως τα τουρκικά F-16 απειλούν εν τοις πράγμασι μόνον την ασφάλεια μιας σύμμαχου, την Ελλάδα και κανενός άλλης συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, εάν η Άγκυρα δεν είχε αγοράσει τους S-400, η Τουρκία δεν θα είχε πεταχτεί έξω από το πρόγραμμα των F-35, ούτε οι άλλες κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλων προς την Τουρκία θα είχαν επιβληθεί, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να απειλεί από θέση μεγαλύτερης ισχύος την ασφάλεια της χώρας μας στα πλαίσια της επεκτατικής της πολιτικής (η οποία εκ του λόγου αυτού, δαπανά για την ενίσχυση της αποτρεπτικής της πολιτικής πολλά δισεκατομμύρια ευρώ).

Εάν οι προθέσεις της αμερικανικής διοίκησης είναι πραγματικές, να διερευνήσει τις προθέσεις του Κογκρέσου για την ικανοποίηση του αιτήματος της Τουρκίας για αγορά των F-16 (η οποία τώρα θέτει και το αίτημα επιστροφής στο πρόγραμμα των F-35, μεταξύ άλλων, για να αποσύρει το βέτο της στο αίτημα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ) θα πρέπει να μας ανησυχούν. Ήδη ορισμένοι εκ των συμμάχων εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί τρόπος κάμψης του τουρκικού εκβιασμού και ήδη διερευνούν τρόπους επίλυσης, διάβαζε ικανοποίησης των τουρκικών αιτημάτων, του προβλήματος που δημιουργείται από το βέτο της Τουρκίας στο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και Σουηδίας.

Τώρα εάν τα πράγματα πάρουν τέτοια τροπή, δηλαδή, οι συγκεκριμένοι σύμμαχοι να ικανοποιήσουν τις τουρκικές απαιτήσεις, θα αποτελούσε πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών. Στην προκειμένη περίπτωση θα προκύψει η Τουρκία να θέτει βέτο ιδίως στην ένταξη της Σουηδίας, η οποία κατηγορείται ότι διαθέτει όπλα στους Κούρδους της Συρίας που απειλούν την τουρκική ασφάλεια και να αγνοείται το αίτημα της Ελλάδος να μην ικανοποιήσουν τα τουρκικά αιτήματα που συνδέονται με τους εξοπλισμούς της, με τα οποία η Τουρκία να συνεχίσει να απειλεί την δική μας ασφάλεια.

Αυτό το ζήτημα καλά θα κάνουν οι συγκεκριμένοι σύμμαχοι (καθώς και ο ανεκδιήγητος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ) να το προσέξουν ιδιαίτερα, γιατί άλλως θέτουν σε κίνδυνο το αίτημα των δύο καθώς πρέπει χωρών, Φινλανδίας και Σουηδίας, ένταξης στο ΝΑΤΟ, γιατί την τέχνη του εκβιασμού προς ικανοποίηση αιτημάτων θα δικαιούνται και άλλοι σύμμαχοι να χρησιμοποιήσουν, π.χ. η Ελλάδα, στην περίπτωση που αγνοηθεί η ανησυχία τους. Ειδικά η Ελλάδα που δεν απειλεί κανέναν, ενώ η Τουρκία με τα συγκεκριμένα όπλα ασκεί την αλά Πούτιν εγκληματική επεκτατική της πολιτική.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top