GuidePedia

0


της Χριστίνας Κοραή 
Αναταράξεις προκάλεσε το δημοσίευμα της «The Wall Street Journal» σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μπάϊντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν το αίτημα της Τουρκίας την έγκριση του σχεδίου αναβάθμισης 80 τουρκικών F16 της Τουρκίας.

Παρά τους χαμηλούς τόνους που κράτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή, κατά την έγκριση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, την Πέμπτη, όταν χαρακτήρισε «διαδικαστικό» το θέμα της αναβάθμισης των τουρκικών F16, το Μαξίμου καταστρώνει την στρατηγική της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Στις 16 Μαίου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο και στις 17 θα απευθύνει ομιλία στην Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων, που αποτελεί ξεχωριστή τιμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που προσκλήθηκε από τα δυο αμερικανικά σώματα για να παρουσιάσει τις θέσεις του.

Μισά λόγια

Υπενθυμίζεται ότι αναταράξεις προκάλεσε το δημοσίευμα της «The Wall Street Journal» σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μπάϊντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν το αίτημα της Τουρκίας την έγκριση του σχεδίου αναβάθμισης 80 τουρκικών F16 της Τουρκίας. Τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει ή να επιβεβαιώσει τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα» τόνισαν πηγές. «Σας παραπέμπουμε στις τουρκικές αρχές για να μιλήσετε περαιτέρω για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών τους» τόνισαν επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε
ανεπίσημο στάδιο. Αλλά γίνονται! Κι αυτή είναι η ουσία.

Σκληρή γλώσσα

Η Αθήνα θεωρεί ότι δεν ήταν πολιτικά ορθό η αμερικανική διοίκηση την ώρα που έστρωνε κόκκινο χαλί στον Έλληνα πρωθυπουργό, να σπεύδει να κλείνει το μάτι και στον Ερντογάν για την αναβάθμιση των F16. Η εισήγηση του Στειτ Ντιπάρτμεντ στη Γερουσία να εξετάσει το τουρκικό αίτημα έχει περισσότερες πιθανότητες να απορριφθεί. Επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας είναι ο Μπόμπ Μενέντες ο οποίος εκφράζει σφοδρή αντίδραση κατά της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά της και την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και έχει εμποδίσει κάθε προσπάθεια εξοπλισμού μαζί με πλειάδα άλλων γερουσιαστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στον πρόεδρο Μπάϊντεν όσο και στους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές, θα θέσει και το θέμα του εξοπλισμού της Τουρκίας η οποία συνεχίζει να έχει σε ισχύ την απειλή casus belli σε βάρος μιας άλλης χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ και επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά κατά Ελλάδας και Κύπρου. Θα μιλήσει εκ μέρους «όλου του ελληνισμού» όπως δεσμεύτηκε ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη στο συνέδριο της ΝΔ. «Θα στείλει ηχηρά μηνύματα» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST.

Η ομογένεια

Η ελληνική ομογένεια βρίσκεται επί ποδός. Το ελληνικό λόμπυ που είχε ατονίσει για χρόνια τώρα ανακάμπτει. Υπάρχει διπλωματικός συναγερμός προκειμένου να μην επισκιαστεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον από μία ταυτόχρονη επίθεση φιλίας στον Ερντογάν. Η Τουρκία στα F16 παίζει το γόητρο της. Πληρώνει πολλές χιλιάδες ευρώ σε γνωστή αμερικανική εταιρεία λόμπινγκ προκειμένου να μεταπείσει γερουσιαστές υπέρ του τουρκικού αιτήματος για την αναβάθμιση των F16 παρά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή αρνείται να αποσύρει τους ρωσικούς S 400 όπως απαιτούν οι ΗΠΑ. Ο Ερντογάν τις γράφει εις τα παλαιότερα των υποδημάτων του αλλά πέφτει και πάλι στα μαλακά.

Ραντάρ και πύραυλοι

Η κίνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε σε μια στιγμή που η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται.
«Για τα αεροσκάφη F-16 θα πω τι ξέρω γιατί δεν είμαι εκπρόσωπος των ΗΠΑ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ.

«Οι πληροφορίες που έχουμε και η ενημέρωση, είναι ότι δεν αφορά νέα αεροσκάφη αλλά ραντάρ και πυραύλους» συνέχισε. «Αν με ρωτάτε ως Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αυτό δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη. Όμως, όσον αφορά την Ελληνική Δημοκρατία, η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα γιατί η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς τα κυριαρχικά δικαιώματα μας» τόνισε. «Άρα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Όχι, όχι. Όπως το ίδιο σαφής είναι και για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων. Όχι, όχι. Αυτήν την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.»

Ο Νίκος Δένδιας αύριο θα βρεθεί να τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, το Σάββατο. Στην ατζέντα των υπουργών στο ΝΑΤΟ θα βρεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και το αίτημα ένταξης στη Συμμαχία δυο χωρών με μακρά παράδοση στο καθεστώς της ουδετερότητας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας και μάλιστα με fast track διαδικασίες διότι αισθάνονται ότι απειλούνται από τον Πούτιν.

Μπλόκο Ερντογάν;

Ο Ταγίπ Ερντογάν και γι αυτό έχει ενστάσεις! «Παρακολουθούμε στενά το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε θετικές σκέψεις. Στο παρελθόν το ΝΑΤΟ είχε κάνει το ίδιο λάθος με την Ελλάδα», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδης. Γνωρίζει ότι χτυπάει στο υπογάστριο των ΗΠΑ που είναι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι δυο χώρες φιλοξενούν «τρομοκρατικές οργανώσεις». Είναι αυτό ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας και το οποίο οι ΗΠΑ το βλέπουν ή στρουθοκαμηλίζουν όπως και η ΕΕ, ανάλογα με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα τους στην κάθε συγκυρία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top