Eκτενέστατο άρθρο στη γαλλική εφημερίδα Les Echos (των Anne Bauer, Catherine Dupeyron) σχετικά με την επιθυμία, και την ικανότητα, του Ισραήλ να πουλήσει, μέσα στους επόμενους δεκαοκτώ μήνες, φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αλλά και για τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, κυρίως ανοιχτά της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου.
Αλλάζουν, σημειώνεται, τη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ίσως σύντομα σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Υπογράμμισε, ότι μέχρι τη δεκαετία του 2000, κανένα από τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου (Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρος, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος και Λιβύη) «δεν σκέφτηκε να οικειοποιηθεί τον βυθό της θάλασσας και να οριοθετήσει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες του».
Η εφημερίδα τονίζει την «αλλαγή όλων» με την «τροποποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τους γείτονές του», καθώς, όπως τονίζεται, όχι μόνο έχει γίνει σχεδόν αυτάρκης στην κατανάλωση ενέργειας, αλλά και εξαγωγέας στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, κυρίως με την υποστήριξη της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, η οποία και ανακάλυψε τα περισσότερα κοιτάσματα μέχρι σήμερα.
Επισημαίνεται η παρουσία στην περιοχή ενός νέου παίκτη, της εταιρείας Energean, που πρόκειται να εγκαταστήσει, πριν από το τέλος του έτους, την πλατφόρμα της στα κοιτάσματα Karish.
Παρατίθεται δήλωση του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ Karin Elharar, περί σύνδεσης υπεράκτια της τρίτης πλατφόρμας φυσικού αερίου αυτό το καλοκαίρι, αύξησης των αποθεμάτων και παραγωγή φυσικού αερίου κατά ένα τρίτο», αλλά και για «το σχεδιασμό με τον Αιγύπτιο Υπουργό Ενέργειας για εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε σημαντικές ποσότητες μέσα στους επόμενους 18 μήνες».
Όσον αφορά αυτό, ο Γάλλος πρέσβης στο Ισραήλ, Eric Danon τονίζει, ότι «η όλη δυσκολία είναι να βρεθεί ο σωστός συμβιβασμός μεταξύ της τεχνολογίας, της ταχύτητας εξόρυξης και του κόστους της επένδυσης».
Ως προς τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, αναφέρεται, ότι «ο ενθουσιασμός για αυτό το έργο αγωγού φυσικού αερίου εξασθενεί», λόγω του κόστους, (πάνω από 6 δις ευρώ), της περιπλοκότητας (πρέπει να κατέβεις σε βάθος 3 χλμ.) και του μακρόχρονου της κατασκευής (4 έως 5 χρόνια), αλλά και των μη ικανοποιητικών ποσοτήτων.
«Μπορούμε να κάνουμε κάτι για την Ευρώπη, αλλά δεν θα είναι ποτέ περισσότερο από μια ασπιρίνη», σημειώνει ο Oded Eran, πρώην πρέσβης στην Ένωση. «Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά μπορούμε να συμμετάσχουμε στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Ευρώπης μέσω των υπαρχουσών εγκαταστάσεων LNG ή χτίζοντας τη δική μας πλατφόρμα LNG. , Εξάλλου, υπάρχουν ακόμη μεγάλες δυνατότητες: μόνο το 25% της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας έχει διερευνηθεί. » λέει ο Yossi Abou, Διευθύνων Σύμβουλος της NewMed Energy.
Εκτιμά, ότι σε δύο έως τέσσερα χρόνια, το Ισραήλ και η Κύπρος θα μπορούσαν να παραδίδουν περίπου 20 bcm ετησίως στην Ευρώπη, ή το 13% του τρέχοντος όγκου ρωσικού φυσικού αερίου. Τονίζεται, επίσης η ηγετική θέση της Αιγύπτου, με το άνοιγμα δύο πρατηρίων υγροποιημένων καυσίμων στη Damietta και στο Ikdou.
Υπογραμμίζεται η προτεραιότητα του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο για να δημιουργήσει νέους διπλωματικούς δεσμούς και να σχεδιάσει εκ νέου τον περιφερειακό του γεωπολιτικό χάρτη, τόνισε ο Karin Elharar.
Το χαρακτήρισε ένα εργαλείο που «φέρνει σταθερότητα στην περιοχή», με τον David Amsellem, συνιδρυτή του γραφείου οικονομικών πληροφοριών Cassini, να υποστηρίζει, ότι «το Ισραήλ αναζητά με το φυσικό αέριο το αντίστοιχο με αυτό που είχε επιτύχει η Ευρώπη με τον άνθρακα και το χάλυβα».
Εξ ου και η πώληση τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη NewMed Energy του 22 των κοιτασμάτων Tamar, στην εταιρεία των Εμιράτων Mubadela Petroleum, εις βάρος μιας παρόμοιας ευρωπαϊκής προσφοράς, λόγω «της προστιθέμενης αξίας της περιφερειακής συνεργασίας».
Επισημαίνεται η εδραίωση, χάρη στο φυσικό αέριο, των δεσμών του εβραϊκού κράτος με την Κύπρο και την Ελλάδα, δύο ιστορικά φίλο- παλαιστινιακά κράτη, αλλά και η παγίωση των ειρηνευτικών συμφωνιών με τους άμεσους γείτονές του, αλλά και την Τουρκία, με τον πρώην πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Michael Harari, σχολιάζοντας το έργο του αγωγού EastMed να αναφέρει, ότι «έχει ήδη εκπληρώσει την αποστολή του, δηλαδή να συνενώσει ορισμένους από τους περιφερειακούς παίκτες απομονώνοντας παράλληλα την Τουρκία».
Σημειώνεται η στάση της Τουρκίας κατά του East Med και υπέρ ενός πιο μετριοπαθούς αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από το έδαφός της, αλλά και η επιθυμία της να συμμετάσχει στο Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Κατά την εφημερίδα, παραμένει μια σκιά, αυτή της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, για τα όρια των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους, το οποίο όμως δεν ανησυχεί τον Shaul Tsemah, διευθύνοντα σύμβουλο της Energean, ο οποίος και αναφέρει:
«Λάβαμε διαβεβαιώσεις, ότι αυτό το κοίτασμα βρισκόταν στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Το φυσικό αέριο είναι ευλογία για όλους μας, πηγή συνεργασίας, όχι σύγκρουσης. Αυτό που θέλουμε είναι να χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση της περιοχής και ο τρόπος για να το πετύχουμε είναι η ανάπτυξή του».
Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει τις απειλές του Hassan Nasrallah, Γ.Γ. της Χεζμπολάχ, να στείλει πυραύλους για να καταστρέψει τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις, με τον Oded Eran, να σχολιάζει αναφέροντας:
«Ο Λίβανος είναι χρεοκοπημένος, έχει αποθέματα φυσικού αερίου πιθανώς ισοδύναμα με τα δικά μας, αλλά δεν τα εκμεταλλεύεται, μια ανόητη ή και εγκληματική συμπεριφορά»
Tέλος, κάνοντας αναφορά στον διπλασιασμό από το Ισραήλ του προϋπολογισμού του ναυτικού του, με την παραγγελία τριών υποβρυχίων και έξι νέων πολεμικών κορβετών από το γερμανικό ναυπηγείο TKMS, και την ανακοίνωση για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου αντιπυραυλικού συστήματος, του «C Dome», το οποίο είναι στη θάλασσα αντίστοιχου περίφημου «Iron Dome» στη στεριά, η εφημερίδα σχολιάζει:
«Με την ολοκαίνουργια ενεργειακή του αυτονομία, το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ τόσο σίγουρο για το μέλλον του. Τώρα έχει ελεύθερα τα χέρια, για να αφοσιωθεί στη φιλοδοξία του να γίνει το πρώτο «start-up» έθνος. Πέρυσι, πριν καν γίνει η παραμικρή παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΑΕΠ του έφτασε το ΑΕΠ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.»
Δημοσίευση σχολίου