Η ενίσχυση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης είναι ο λόγος της περαιτέρω σύσφιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σύμφωνα με την εκτίμηση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.
Κατά την ανάλυση του Anadolu τα όπλα, τα χρήματα και οι ολοένα και πιο στενοί στρατιωτικοί δεσμοί είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις πρόσφατες διμερείς δεσμεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.
«Η Ουάσιγκτον εξασφάλισε άλλες τρεις βάσεις στην Ελλάδα αυτόν τον μήνα, εκτός από αυτή που ήδη λειτουργούσε, και ολοκλήρωσε συμφωνίες για να δώσει στην Αθήνα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, χωρίς να αποκλείσει την υποτιθέμενη ουδέτερη στάση της στον μακροχρόνιο ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», σημειώνει το Anadolu.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναζωπύρωσε παλαιές αξιώσεις κατά της Άγκυρας στην ομιλία του στο Κογκρέσο.
Τούρκοι αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο θεωρούν αυτά τα βήματα ως αντανάκλαση ενός υφέρποντος φόβου ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει αλλάξει ριζικά τη διατλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας και έχει παγιώσει τη θέση της Τουρκίας ως νόμιμης περιφερειακής δύναμης.
«Η άνοδος της Τουρκίας ως αυτόνομης περιφερειακής δύναμης είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από αυτή την εντατικοποίηση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας», δήλωσε ο Χασάν Κόνι, μελετητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kultur της Κωνσταντινούπολης.
«Το δόγμα Mavi Vatan της Τουρκίας, ή Γαλάζια Πατρίδα, και κατά συνέπεια οι αυξανόμενες δυνατότητες του τουρκικού ναυτικού, καθώς και ο αποφασιστικός ρόλος της χώρας στις συγκρούσεις στη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είχαν βαθύ αντίκτυπο στους παράγοντες λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα», εξήγησε.
Ο αμερικανικός μηχανισμός ασφαλείας έχει επίσης αναγνωρίσει ότι η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μετατοπίζεται προς την Τουρκία και πρέπει να «ελεγχθεί με την ενδυνάμωση της Ελλάδας», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η ώθηση της Ουάσιγκτον για περισσότερες ελληνικές βάσεις έχει στόχο «να περιορίσει την Τουρκία».
Ο Αρντά Μεβλούτογλου, ειδικός σε θέματα άμυνας, εκτιμά ότι η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «αμερικανική υποστήριξη για τις φιλοδοξίες της Ελλάδας στην περιοχή».
Οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα και οι κοινές ασκήσεις με τους Έλληνες στη Θράκη δεν αποτελούν άμεση στρατιωτική απειλή για την Τουρκία, αλλά «το πλαίσιο και ο χρόνος αυτής της στρατιωτικής δραστηριότητας στέλνει ένα άμεσο μήνυμα» στην Άγκυρα, πρόσθεσε.
Αυτή η άποψη απηχεί και τις εκτιμήσεις της Σινέ Οζκαρασαχίν, αναλύτριας στη δεξαμενή σκέψης EDAM στην Κωνσταντινούπολη.
«Αν και αυτές οι ασκήσεις δεν συνιστούν επικείμενη απειλή, στέλνουν αρνητικά σήματα στην Τουρκία, η οποία έμεινε εκτός κατά τη διάρκεια ασκήσεων που έγιναν ακριβώς στο κατώφλι της», επεσήμανε. Εξήγησε ακόμη ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να ελέγξουν περισσότερες βάσεις στην Ελλάδα αποτελούν μέρος της νέας στρατηγικής τους για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα Βαλκάνια.
Προειδοποίησε ότι η ανανέωση του MDCA και οι επακόλουθες ενέργειες θα μπορούσαν «να χαλάσουν την ήδη εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
«Ιστορικά, οι ΗΠΑ έπαιξαν έναν ρυθμιστικό ρόλο μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ και αποκλιμάκωσαν τυχόν εντάσεις. Αυτή η διαμεσολάβηση ήταν κρίσιμη για τη συνοχή της συμμαχίας», είπε η Σινέ Οζκαρασαχίν.
«Μια τέτοια διαταραχή θα είχε επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και επίσης θα είχε αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια σε κρίσιμες περιοχές αμφισβήτησης, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Κατά την ίδια η Ουάσιγκτον πρέπει «να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας» και να λάβει μέτρα για να «αποδείξει την αμεροληψία της». Μια τέτοια ευκαιρία βρίσκεται σε μια πιθανή συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, πρόσθεσε.
Δημοσίευση σχολίου