Εκτός από τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης την Παρασκευή (27/5), το Ιράν έχει βάλει στο στόχαστρο για να κατασχέσει άλλα 17 τάνκερ. Τα δεξαμενόπλοια αυτά πλέουν στην περιοχή και είναι επίσης υπό ελληνική σημαία.
Οι New York Times επικαλούμενοι Ιρανό έμπορο πετρελαίου περιγράφουν το χρονικό της επίθεσης: «Οι Φρουροί οδήγησαν τα ελληνικά πλοία στα ιρανικά ύδατα κοντά στην ακτογραμμή, όπου έχουν αγκυροβολήσει. Έπειτα, μετέφεραν τα πληρώματα σε έναν ξενώνα στην ακτή, όπου και κρατούνται. Πλέον, έχουν αντικατασταθεί με ιρανικά πληρώματα και ενόπλους για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα παραμείνουν στη θέση τους».
Το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο φέρεται ότι προειδοποίησε ότι «άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία που πλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο θα κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το φορτίο που δέσμευσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφεί».
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο πλοία είχαν συνολική χωρητικότητα για μεταφορά 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και ότι το φορτίο τους βρίσκεται τώρα στην κατοχή του Ιράν.
Οι NYT μεταφέρουν εκτίμηση του Ιρανού αναλυτή, Sina Azodi, ο οποίος κάνει λόγο για ένα «σαφές μήνυμα» προς τη Δύση και τον Τζο Μπάιντεν.
«Ο κύριος στόχος είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη Δύση πως οι μελλοντικές κατασχέσεις πετρελαιοφόρων θα αντιμετωπιστούν με ανάλογη απάντηση», είπε ερμηνεύοντας την επίθεση στα δεξαμενόπλοια ως αντίποινα στην κατάσχεση του ιρανικού φορτίου.
Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ ως απάντηση στα πλοία που μεταφέρουν φορτία πετρελαίου του που μπλόκαραν ή κατασχέθηκαν. Όμως το περιστατικό της Παρασκευής σηματοδότησε μια αλλαγή: Είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που ένα πλοίο υπό ξένη σημαία έγινε στόχος του Ιράν.
Το 2019, το Ιράν κατέλαβε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο αφού το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτάρ. Το 2020, το Ιράν κατέσχεσε ένα δεξαμενόπλοιο της Νότιας Κορέας σε μια διαμάχη για το πάγωμα των εσόδων του από το πετρέλαιο ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ. Ένα βιετναμέζικο τάνκερ και ένα τάνκερ με σημαία Παναμά κατελήφθησαν επίσης προσωρινά από τις ναυτικές δυνάμεις του Ιράν.
Ο σκιώδης πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχει επίσης διαδραματιστεί στα ύδατα του Περσικού Κόλπου, με τη Δύση να κατηγορεί το Ιράν για επίθεση με drone σε δεξαμενόπλοιο που συνδέεται με το Ισραήλ και που σκότωσε δύο μέλη του πληρώματος το 2021. Το Ιράν είχε αρνηθεί ότι είχε ρόλο στην η επίθεση
Δημοσίευση σχολίου