της Χριστίνας Κοραή
Ένα ακόμη δύσκολο κομμάτι στο ενεργειακό παζλ είναι η απόφαση του Πούτιν από την 1 Απριλίου να πληρώνεται μόνο σε ρούβλια από την ΕΕ διαφορετικά θα κλείσει τις στρόφιγγες όπως απειλούν υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης.
Παράλληλα με τον πόλεμο των τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι σε εξέλιξη και ο πόλεμος της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για την ακρίβεια. Δίπλα στις κατηγορίες για «λεφτόδεντρα» φυτρώνουν τα «κλεφτόδεντρα». Καλές οι ατάκες αλλά ενίοτε τα επιχειρήματα είναι πολύ ασθενή όπως και η αριθμητική την οποία χρησιμοποιεί κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προχωρήσει στην συγκέντρωση κάποιων δισεκατομμυρίων που στη συνέχεια θα μοιράσει, χωρίς, όμως αυτά να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
«Ψεύτες»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας το υπουργικό συμβούλιο την θέση της αντιπολίτευσης για μείωση των φόρων χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. «Αυτό το οποίο αποκρύπτουν οι ψεύτες της αντιπολίτευσης είναι πως οι εθνικές παρεμβάσεις κοστίζουν τελικά στα δημόσια ταμεία των χωρών, αναγκάζοντάς τις τελικά μετά να καταφεύγουν σε νέους φόρους» δήλωσε. Κι αυτό έχει μία βάση καθώς ο προϋπολογισμός της Ελλάδας δυστυχώς στηρίζεται κυρίως στους φόρους και η στρατηγική προσέγγιση της σημερινής κυβέρνησης είναι να τους μειώνει και όχι να τους αυξάνει ενώ στην λογική της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν να βάζει φόρους που τελικά δεν έπιαναν μόνο τους ελίτ αλλά χτυπούσαν και τους αδύναμους.
Εκλογές!
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και πάλι εκλογές. «Όχι για να γυρίσουν τα “λεφτόδεντρα”, αλλά για να σταματήσουν τα “κλεφτόδεντρα”, η αφαίμαξη του μισθωτού και του συνταξιούχου, γιατί δεν γίνεται κάποιοι να κερδίζουν και η πλειοψηφία να χάνει» τόνισε στον ΑΝΤ1.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι στην πολύπλοκη διαδικασία του ελέγχου της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου το οποίο καθορίζει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. «Γι’ αυτό και μεμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό το άτυπο μπρα ντε φέρ χρησιμοποιώντας μία γλώσσα η οποία παραπέμπει στις ηρωικές διακηρύξεις του 2015 που αποδείχτηκαν αυταπάτες, υποστήριξε ότι ο ίδιος εάν ήταν πρωθυπουργός και συμμετείχε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής δεν θα γυρνούσε στην Ελλάδα εάν δεν είχε κερδίσει κάτι όπως συνέβη με την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Πώς θα γυρνούσα πίσω; Με τα πόδια θα γύριζα από τις Βρυξέλλες», σχολίασε.
Τα Πυρηναία Όρη
Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου, η Ισπανία και η Πορτογαλλία, έχουν πολύ μικρή εξάρτηση από την Ρωσία καθώς τα Πυρηναία Όρη δεν επιτρέπουν την λειτουργία αγωγών (το φυσικό αέριο το εισάγουν σε LNG με καράβια) και έχουν επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές και πυρηνική ενέργεια. Γι αυτό και τους επιτράπηκε να αποσυνδέσουν την τιμή του ρεύματος από το φυσικό αέριο και να ακολουθήσουν δική τους τιμολογιακή πολιτική.
Η Ελλάδα κινείται στις μέσες ανάγκες των υπολοίπων 25 κρατών μελών της ΕΕ, δηλαδή έχει εξάρτηση γύρω στο 42% στο φυσικό αέριο και γύρω στο 35% στο πετρέλαιο από τη Ρωσία. Επειδή είναι μικρή χώρα και οι ανάγκες της είναι ανάλογες οι τιμές που παίρνει τα συμβόλαια αγοράς είναι ακριβότερες από εκείνες των χωρών που είναι μεγαλύτερες και έχουν αυξημένες ανάγκες. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έθεσε το αίτημα για πλαφόν αλλά και κοινή αγορά ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, όπως συνέβη με τα εμβόλια κατά την πανδημία, ώστε να πέσουν οι τιμές και για την Ελλάδα κάτι που μόνη της δεν θα μπορούσε να το πετύχει. Σ’ αυτήν τη διάσταση δεν έχει πάρει θέση η αντιπολίτευση.
Χωρίς ονοματεπώνυμα
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύει επίθεση στην ΔΕΗ την οποίαν κατηγορεί για κερδοσκοπία αποφεύγοντας πάντως να κατονομάσει τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας τους οποίους επίσης κατηγορεί.
«Κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα, με 1,5 δισ. αισχροκέρδεια και να πρωταγωνιστεί σε αυτή η ΔΕΗ που την αφήσαμε εμείς με 27 διευθυντές και έχουν γίνει 105 και με 60 βοηθούς διευθυντές που έχουν γίνει 200, με μισθούς 4.000-8.000 ευρώ τα golden boys και 360.000 το χρόνο ο διευθυντής» δήλωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσφατα στην βουλή ότι θα επιβάλει έκτακτη φορολόγηση 90% στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας. Αμφισβήτησε το 1,5 δις που επικαλείται ο Τσίπρας. Επισήμανε ότι δεν γνωρίζει ακριβή ποσά ακόμη, αναμένει την ΡΑΕ. Ειδικά η ΔΕΗ όμως τους τελευταίους μήνες έχει επιστρέψει στους καταναλωτές γύρω στα 800 εκατομμύρια ευρώ σε πακέτα παροχών και είναι πιθανόν να μην παρουσιάσει κέρδη για το 2021, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST.
Πάρτυ κερδοσκόπων
Ο πρωθυπουργός έστειλε και νέο μήνυμα στους κερδοσκόπους από το υπουργικό συμβούλιο. «Οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας» δήλωσε. «Ήδη, τα πρώτα πρόστιμα έχουν πέσει και όπως γνωρίζετε είναι “τσουχτερά”» τόνισε αναφερόμενος στο πρόστιμο άνω των 647.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε πολύ γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ για αισχροκέρδεια.
Το ψωμί ψωμάκι
Το ράλι των αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής όπως είναι το ψωμί συνεχίζεται. Από χθες αυξήθηκε περίπου 20 λεπτά με αποτέλεσμα η φραντζόλα να ξεπερνάει και το ένα ευρώ (από το 0,70-0,80) σε αρκετά αρτοποιεία. Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι οι νέες παραλαβές αλεύρων έχουν αυξήσεις που φτάνουν ακόμη και το 70%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ζητούν την μείωση του ΦΠΑ που είναι στο 13%. Στις αυξήσεις των αλεύρων προστίθεται και το ενεργειακό κόστος.
Η Ρωσία και η Ουκρανία διαθέτουν από τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες στον κόσμο γι’ αυτό έχουν και τόσο υψηλές εξαγωγές. Η Ουκρανία συνεχίζει να κάνει μικρές εξαγωγές μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά αυτές δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. Οι νέες αγορές σιδηρών στις οποίες απευθύνεται η Ελλάδα είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες. Η Αίγυπτος σε λίγο θα έχει τεράστιες ελλείψεις καθώς εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις δύο εμπόλεμες χώρες σε ό,τι αφορά στα σιτηρά.
Τα ρούβλια
Η αβεβαιότητα είναι διάχυτη παντού ως προς το πότε θα πέσουν οι τίτλοι τέλους στον πόλεμο αλλά ακόμη κι αν συμβεί αυτό μέχρι πότε θα συνεχίζονται οι συνέπειες στους λαούς καθώς η κρίση πλέον είναι πολυδιάστατη.
Ένα ακόμη δύσκολο κομμάτι στο ενεργειακό παζλ είναι η απόφαση του Πούτιν από την 1 Απριλίου να πληρώνεται μόνο σε ρούβλια από την ΕΕ διαφορετικά θα κλείσει τις στρόφιγγες όπως απειλούν υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης.
Τζογάρει για να παρακάμψει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε βάρος του η Δύση, εξαιρώντας την Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα (SWIFT).
Οι εφτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου απέρριψαν την πρόταση Πούτιν να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Πρόκειται για «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε. «Η απόπειρα του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής. Δεν θα διχαστούμε και η απάντηση των χωρών της G7 είναι ξεκάθαρη: οι συμφωνίες θα γίνουν σεβαστές».
«Αν δεν γίνει πληρωμή, δεν θα υπάρξει αέριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Και ο πόλεμος για γερά νεύρα συνεχίζεται.
Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο Πούτιν δεν θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Αυτό όμως δεν θα έχει απώλειες μόνο για την ΕΕ αλλά θα λυγίσει και την ρωσική οικονομία. Είναι ένας εκβιασμός από τον οποίον θα βγουν χαμένες και οι δύο πλευρές εάν προχωρήσει.
Δημοσίευση σχολίου