GuidePedia

0


Το τουρκικό μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος «MIUS », που κατασκευάζει η Baykar, φαίνεται πως μπήκε στη γραμμή παραγωγής, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ο υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας και γαμπρός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που σηματοδοτεί μια ακόμα τεχνολογική πρόοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως είχαμε αναφέρει το περασμένο καλοκαίρι, όταν έγινε για πρώτη φορά η δημόσια παρουσίαση του «Muharip İnsansız Uçak Sistemi – MIUS», που μεταφράζεται ως «εθνικό σύστημα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων», οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το νέο αυτό drone – μαχητικό αεροσκάφος αναμένεται να επιχειρεί για πέντε ώρες σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, με μέγιστο βάρος απογείωσης 5,5 τόνους, ωφέλιμο φορτίο 1,5 τόνο και με ταχύτητες έως και 0,64 Mach.

Τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους

Ακόμα, θα είναι σε θέση να συμμετέχει σε επιχειρήσεις σε συνδυασμό με συμβατικά επανδρωμένα αεροσκάφη και θα μπορεί να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών, όπως εγγύς αεροπορική υποστήριξη, καταστολή και καταστροφή εχθρικής αεράμυνας, αλλά και εναέριες μάχες και εμπλοκές, καθώς θα μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος – αέρος, αέρος – εδάφους και διάφορες βόμβες.

Επίσης, η Τουρκία σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική του πτήση μέχρι το τέλος του 2023, ενώ ακόμα επιθυμεί να το χρησιμοποιεί από το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές του.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η κωδική ονομασία που του έδωσε ο CTO της κατασκευάστριας εταιρείας. Συγκεκριμένα, ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ ονόμασε το MIUS ως « KIZILELMA» που μεταφράζεται ως «κόκκινο μήλο» και παραπέμπει στην έννοια της «Κόκκινης Μηλιάς» ένα χαρακτηριστικό σύμβολο του τουρκικού εθνικισμού και της τουρκικής επεκτατικότητας, που συνδέεται με τα ιδανικά και το όραμα των Τούρκων για την επίτευξη και την κατάκτηση στόχων που εκπορεύονται από τις παραπάνω πολιτικές και ιδεολογικές θεωρήσεις και έχει οικειοποιηθεί από Τούρκους ακροδεξιούς εθνικιστές.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η «Κοκκινή μηλιά» υφίσταται ως έννοια και στην ελληνική μυθολογία, με «ρίζες» την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, κατά την οποία συμβολίζει έναν μυθικό τόπο προς τον οποίο θα εκδιωχθούν οι Τούρκοι από την Κωνσταντινούπολη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top